no author
Raluca Lazaroi
540 vizualizări 6 aug 2018

Mai multe anchete au fost deschise, luni, de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, Colegiul Medicilor şi la Inspectoratul de Poliţie Suceava, după ce o femeie în vârstă de 40 de ani, din Vicovu de Sus şi copilul său nou-născut au murit, sâmbătă, la Spitalul Municipal din Rădăuţi.

Conform conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, instituţia s-a autosesizat şi a declanşat o anchetă după ce la sediul DSP a ajuns o informare despre această situaţie de la Spitalul Municipal din Rădăuţi.

„Am declanşat o anchetă administrativă deocamdată, ne-am autosesizat şi aşteptăm să primim documentele. Am primit o informare în dimineaţa acestei zilei (luni – n.r.) de la Spitalul din Rădăuţi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul DSP Suceava, Cătălina Zorescu.

Managerul Spitalului Municipal din Rădăuţi, Traian Andronachi a declarat că a fost declanşată o anchetă şi la nivelul spitalului, primele concluzii fiind că medicii au respectat toate procedurile şi toate protocoalele terapeutice şi se aşteaptă rezultatul necropsiilor.

„Există o anchetă în derulare privind acest caz, au fost solicitate puncte de vedere de la toate persoanele implicate. Se aşteaptă în momentul de faţă raportul de la medicul anatomopatolog şi de la Serviciul de Medicină Legală. Conform rapoartelor pe care le-am primit de la toţi medicii implicaţi reiese că s-au respectat în totalitate procedurile şi protocoalele terapeutice”, a spus Andronachi.

Femeia, în vârstă de 40 de ani, se afla la a treia naştere. Ea mai avea două fete, una de 19 şi o alta de 14 ani.

Rudele femeii spun că acesta se afla în evidenţele medicale cu o ciroză hepatică veche, tratată, iar pe perioada sarcinii s-a aflat tot timpul sub supraveghere medicală. În urmă cu trei săptămâni femeia a primit din partea medicului care o supraveghea recomandarea de naştere naturală.

Gravida a ajuns vineri dimineaţa la Spitalul Municipal din Rădăuţi, unde i-a fost efectuată o injecţie pentru dilatare şi, pentru că după patru ore nu şi-a făcut efectul, a fost trimisă acasă. La spital a revenit vineri seara, iar în cursul dimineţii de sâmbătă a născut un băieţel care, conform personalului medical ar fi avut la naştere scorul apgar 1 (nota primită de copil la naştere – n.r.), a fost resuscitat de neonatolog însă fără succes, fiind declarat decesul acestuia.

Câteva ore mai târziu, şi starea mamei s-a agravat, a intrat în stop cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare nu au dat rezultate.

Inspectoratul de Poliţie Suceava a deschis în acest caz un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă urmând ca în urma necropsiei şi a concluziilor medico-legale să se stabilească circumstanţele în care s-a produs moartea mamei şi a copilului.

Şi Colegiul Medicilor Suceava s-a autosesizat şi a început propria anchetă.

Foto: Hepta

 

Citește și: