Noul an școlar, tot cu toaleta în curte. Mii de elevi învață în condiții precare / În Botoșani, 157 de școli se află în această situație

Publicat: 09/09/2019, 08:05

Conform Inspectoratului Școlar Județean Dolj, în județ sunt 88 de clădiri fără autorizație sanitară pentru că au toaletele în curte, iar unele dintre ele nu au nici apă curentă.

Lipsa investițiilor în unitățile școlare este vizibilă și anul acesta. Mii de copii din județul Dolj vor continua să meargă la toaleta din curte, care nu are nicio sursă de încălzire. Astfel de situații apar imediat ce părăsim orașul Craiova. De exemplu, în comuna Terpezița, situată la 27 de kilometri de Craiova, într-o singură curte sunt două unități școlare, grădiniță și școala. Clădirea grădiniței este una nouă și are grupurile sanitare la interior. Elevii de la școală însă nu vor avea aceleași condiții. Ei, ca să ajungă la toaletă, trebuie să traverseze curtea școlii, toaleta fiind în exterior. Are apă curentă, însă nicio sursă de încălzire. Și nu se știe când va fi rezolvată problema pentru că bani pentru investiții nu sunt. Managerul unității școlare își pune speranța într-un proiect pe grupul de acțiune localî.

„Nu am fost incluși pe investițiile prin programul național de dezvoltare locală pentru grupuri sanitare la interior, dar vom încerca pe GAL”, a spus Mirela Foleanu, managerul școlii Terpezița.

La Vela, elevii și preșcolarii au toalete turcești la 26 de metri de școală.

În comuna Vela, la 37 de kilometri distanță de Craiova, școala nu a beneficiat de mulți ani de investiții de reabilitare. S-au făcut doar reparațiile de rigoare cu forțe proprii, în sensul că s-a tăiat iarba și s-a igienizat. Toaletele au rămas însă la 26 de metri distanță de clădirea școlii. Această distanță va fi parcursă și în acest an de fiecare din cei 160 de elevi și preșcolari, Ei au la dispoziție în continuare trei toalete turcești și o chiuvetă. Nici aici nu există vreo sursă se încălzire pentru sezonul rece.

Conducerea unității școlare speră ca de anul viitor condițiile să se schimbe. „Suntem prinși pe proiect de investiții prin PNDL. Se așteaptă avizele ca să înceapă lucrările. Va fi modernizată clădirea și vor fi construite toalete la interior pentru copii. Noi sperăm ca lucrările să înceapă anul viitor”, a spus Constantina Prodea, managerul Școlii „Ilie Murgulescu” din Vela.

Pentru copiii care învață la școlile cu statut de structură, din satele arondate comunei Vela, grupurile sanitare sunt fără apă curentă. Nici în unitățile de învățământ nu este vreo sursă de apă. Managerul Școlii Vela, care are în subordine școlile din satele Bucovicior, Suharu și Gubaucea, spune că „problema apei este rezolvată cu dozatoare”. Pentru începutul anului școlar, grupurile sanitare sunt aceleași ca și până acum, niște construcții improvizate. În satul Suharu, de exemplu, la școală toaleta este o cabină de lemn cu o singură încăpere, închisă cu un lanț prins de cui. Este amplasată în spatele unității școlare. Aici merg toți copiii. În satul Bucovicior sunt două încăperi tot fără apă curentă, iar în satul Gubaucea, la școală sunt trei încăperi cu rol de grup sanitar. Nici aici nu este apă curentă. Fără apă curentă, spălatul pe mâini nu este un obicei, după cum spun chiar copiii.

La nivelul județului Dolj, în acest an, zece școli au încheiat contracte prin care desfășoară lucrări pentru mutarea toalerelor la interior.

„Sunt situații în care unitățile administrativ- teritoriale, pentru a grăbi rezolvarea acestei probleme referitoare la toaletele în curte, au achiziționat containere și instalarea acestora grăbește mult timpul de execuție pentru că nu necesită autorizații. Aceste module sunt lipite de școală. Lucrările cele mai înaintate sunt la Melinești, apoi la Calopăr. Din datele pe care le am cei de la școala din Cerăt sunt interesați de achiziționarea unui modul de acest fel”, a spus inspectorul școlar general, Monica Leontina Sună.

În județul Botoșani, mii de elevi vor merge, și în noul an școlar, la toalete de lemn, improvizate, în curtea școlilor. Deși numărul acestor toalete a scăzut față de anul trecut, județul Botoșani rămâne pe loc fruntaș în topul județelor care nu pot asigura elevilor toalete corespunzătoare la școală.â

„În momentul acesta, numărul unităților de învățământ cu grupuri sanitare exterioare este în scădere. Comparativ cu anul trecut, când erau 207, acum vorbim de 157 unități, iar din acestea 124 sunt prinse în proiecte de finanțare pentru amenajarea grupurilor sanitare în interiorul clădirilor. Majoritatea unităților de învățământ din județ sunt incluse în diferite programe de finanțare pentru reabilitare. Celelalte 33 de unități din cele 157 care nu sunt prinse pe diferite programe de lucrări au efective mici de copii și care cel mai probabil se vor închide în perioada următoare, elevii urmând să fie relocați”, a declarat prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu.

În Teleorman, 43 de școli au toalete în curte. Trei dintre acestea sunt în orașul Videle.

Guvernul a alocat peste 3 milioane de lei pentru rezolvarea acestor probleme.Toate cele 43 de unități școlare din județul Teleorman care mai au încă toaletele încurte au primit fonduri de la Guvern pentru remedierea situației. Cu toate acestea, până în prezent, puține administrații locale au reușit să rezolve problema înainte de începerea anului școlar.

Reprezentanții Prefecturii Teleorman susțin că dacă primăriile nu vor rezolva problema toaletelor până la finalul acestui an, vor fi obligate să returneze banii la stat.

În Drăgănești de Vede există o grădiniță funcțională care deține o toaletă exterioară. Copiii sunt așteptați aici cu toalete turcești, chiuvetele nefuncționale, mizerie pe uși și pe ziduri. În interior, o sobă veche, încă funcțională, este utilă pe timp de iarnă, pentru că aceasta este principala sursă de încălzire a grădiniței. Bani pentru centrală termică n-au fost. Femeia de serviciu a grădiniței spune că reabilitarea toaletei din curte este promisă de mulți ani, dar nu se întâmplă niciodată.

Și în orașul Videle sunt unități școlare cu toalete în curte. Astfel de situații se întâlnesc în două grădinițe și o școală. Și pentru acestea au fost alocați bani de la Guvern, dar încă nu s-a trecut la fapte. Primarul orașului, Nicolae Bădănoiu, spune că lucrurile se vor rezolva, dar că a inclus remedierea acestei probleme într-un plan mai mare, intenționând să reproiecteze unitățile de învățământ care au încă elemente improprii de funcționare.

În județul Galați, 25 de unități din județ au toaleta în curte. Localitatea Smârdan se află la doar nouă kilometri distanță de orașul Galați. Elevii școlii gimnaziale încep cursurile într-o clădire veche, cu sobe de teracotă și cu toaleta modernizată, dar situată în exterior.

Părinții spun că din cauza toaletei și a holurilor neîncălzite copiii răcesc frecvent. Nici în satul Hanu Conachi, din comuna gălățeană Fundeni, elevii nu încep anul școlar în condiții foarte bune. Autoritățile locale au ratat un proiect de finanțare și sute de elevi de la două școli vor merge la cursuri în clădiri care se încălzesc cu lemne și care au toaleta în curte. Totuși, unitățile de învățământ din satul gălățean au dotări moderne, precum computerele și imprimantele din laboratorul de informatică.

Aproape 100 de unități de învățământ din mediul rural dinjudețul Maramureș au toalete exterioare.

Directorul DSP Maramureș, Rareș Pop, a declarat corespondentuluiMEDIAFAX că unitățile care nu au primit autorizație trebuie, totuși, să respecte normele igienico-sanitare minime.

„La nivelul județului Maramureș avem 228 de unități de învățământ cupersonalitate juridică, care mai au structuri arondate, din care 102 nu au apă potabilă, iar 94 sunt cu toaleta în exteriorul școlii. Ca procent, 43,70% din unitățile școlare din județ nu au autorizație sanitară de funcționare din partea DSP. Printre localitățile din mediul rural care au toaleta în exterior la școli se numără Ruscova, Vișeul de Jos, Poienile de sub Munte, Repedea. Aceste unități care nu au primit autorizație trebuie, totuși, să respecte normele igienico-sanitare minime. Aceste chestiuni nu sunt de azi”, a spus Pop.

Potrivit acestuia, de asemenea, unele instituții de învățământ preșcolardin Maramureș își desfășoară activitatea în clădiri private, care nu aparțin de primării.

La nivelul județului Sălaj, din totalul de 347 de unități de învățământ, nu au fost autorizate un număr de 6 din cauza grupurilor sanitare necorespunzatoare, a lipsei apei potabile sau a necesității unor lucrări de reabilitare a infrastructurii.

„Trei dintre acestea ar putea fi autorizate până la începutul școlii, fiind incluse actualmente în proiecte dereabilitare”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj.

În județul Gorj, 34 de clădiri au toalete în curte. Gorjul are 109 unități de învățământ de stat cu personalitate juridică, la care se adaugă o unitate de învățământ special și patru unități de învățământ conexe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice