Nou termen pentru procesul Revoluției. Unele citații s-au întors pentru că persoana a decedat / ÎCCJ: Procedura s-a desfășurat în condiții normale

Nou termen pentru procesul Revoluției. Unele citații s-au întors pentru că persoana a decedat / ÎCCJ: Procedura s-a desfășurat în condiții normale
Publicat: 29/11/2019, 15:44

UPDATE: 15:17 ÎCCJ, despre primul termen în dosarul Revoluției: Procedura s-a desfășurat în condiții normale

Procedura s-a desfășurat în condiții normale, fiind derulate măsurile judiciare și administrative necesare pentru gestionarea unui dosar de o asemenea amploare, au transmis, vineri, reprezentanții Instanței Supreme, după primul termen în dosarul Revoluției.

Potrivit reprezentanților Înaltei Curți de Casație și Justiție, la primul termen în procesul care vizează evenimentele din decembrie 1989, au fost emise aproximativ 5.000 de citații, iar la sediul Instanței Supreme au fost prezente, vineri, aproximativ 600 de persoane.

„Completul de judecată și conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție au luat toate măsurile administrative posibile, pentru a se putea asigura respectarea dispozițiilor procedurale, accesul persoanelor citate la ședința de judecată, respectarea drepturilor procedurale ale acestora și asigurarea dreptului publicului la o informare corectă prin intermediul instituțiilor media, în condițiile speciale create de numărul mare de participanți la judecarea cauzei și de spațiul insuficient în care se desfășoară activitatea instanței supreme”, se arată într-un comunicat de presă al ÎCCJ.

Instanța Supremă arată și că pe parcursul desfășurării procesului au existat două incidente, în care s-a asigurat intervenția echipajelor medicale de urgență pentru două persoane cărora li s-a făcut rău.

„Procedura s-a desfășurat în condiții normale, fiind derulate măsurile judiciare și administrative necesare pentru gestionarea unui dosar de o asemenea amploare”, se mai arată în comunicat.

Următorul termen în cauză a fost stabilit pentru data de 21 februarie 2020.

„Înalta Curte de Casație și Justiție reamintește public numeroasele demersuri făcute de o lungă perioadă de timp în vederea asigurării unui spațiu adecvat pentru desfășurarea activității instanței supreme, care trebuie să fie pregătită din punct de vedere logistic inclusiv pentru administrarea unor dosare cu un număr foarte mare de participanți la procedurile judiciare. Dificultățile de ordin material sunt de natură să creeze neplăceri pentru justițiabili în desfășurarea procedurilor judiciare aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și afectează solemnitatea actului de justiție”, se mai arată în comunicatul ÎCCJ.

UPDATE 14:12Nou termen pentru procesul Revoluției. Unele citații s-au întors pentru că persoana a decedat

Procesul Revoluției a fost amânat pentru data de 21 februarie 2020, după ce instanța a constatat lipsa de procedură. Timp de cinci ore au fost strigate 3.516 persoane.

Timp de cinci ore, la primul termen al Revoluției au fost strigate 3.516 persoane.

Aproximativ 600 dintre ele au fost prezente.

Instanța a stabilit un nou termen de judecată, respectiv data de 21 februarie 2020, ora 9.00.

Procesul s-a amânat din cauza lipsei de procedură, după ce unele citații au ajuns înapoi cu mențiunea că persoana a decedat sau nu au fost găsită la adresa indicată ori adresa era greșită.

La termenul de vineri, fostul președinte al României, Ion Iliescu, pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, nu a fost prezent, fiind reprezentat de avocat.

UPDATE 11:00Încă o persoană care participă la procesul Revoluției a avut nevoie de îngrijiri medicale

Încă o persoană care participă, vineri, la procesul Revoluției a avut nevoie de îngrijiri medicale, echipajul SMURD fiind deja la Instanța Supremă, pentru o femeie care s-a simțit rău.

Echipajul SMURD a intervenit pentru a-i acorda îngrijiri medicale unui bărbat în vârstă care participa la primul termen în procesul Revoluției din 1989.

Paramedicii erau în zonă, pentru că, inițial, au fost chemați pentru o femeie care s-a simțit rău.

Ambele persoane au primit ajutor medical și au refuzat să plece de la Instanța Supremă, unde se judecă primul termen, în cameră preliminară, în dosarul Revoluției.

UPDATE 10:20Ambulanța chemată la Instanța Supremă: O femeie care participă la procesul Revoluției se simte rău

Unei femei care participă, vineri, la primul termen în dosarul Revoluției, i s-a făcut rău și a avut nevoie de intervenția unui echipaj SMURD.

Un echipaj SMURD a sosit la Instanța Supremă, unde a fost chemat pentru a-i acorda îngrijiri unei femei în vârstă, căreia i s-a făcut rău.

Primele informații sunt că femeia, care era în sediul ÎCCJ, a început să se simtă rău, iar cei prezenți au sunat la 112.

Echipajul SMURD este la Instanța Supremă la ora transmiterii știrii și îi acordă femeii primele îngrijii medicale.

Peste 700 de oameni, revoluționari și urmași ai revoluționarilor, participă, vineri, la primul termen în dosarul Revoluției.

Știre inițială

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a declarat, vineri, la ÎCCJ, că fostul președinte nu participă la proces, pentru că este o fază în care prezența sa nu este necesară, fiind reprezentat prin avocat.

„Nu vine pentru că este reprezentat (Ion Iliescu – n.r.). Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezența. Este o procedură tehnică (…) Părerile pe fond vor fi făcute la momentul la care va începe judecata. Repet, ne aflăm în camera preliminară, urmează să vedem, după parcurgerea camerei preliminare. Va începe judecata și în raport de momentul respectiv vom vedea și care vor fi apărările. La momentul acesta bineînțeles că nu vă pot furniza informații în legătură cu apărările care vor fi făcute. Să ajungem acolo”, a spus Georgescu.

Avocatul fostului președinte al României, care a fost pus sub urmărire penală pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Revoluției, a declarat că a depus mai multe cereri și excepții în cauză.

„Nu e niciun fel de secret (depunerea de cereri și excepții – n.r.). Ele au fost depuse la dosar, invocă atât neregularitatea actului de sesizare, în raport cu descrierea faptelor, cât și nelegala administrare a unora dintre mijloacele de probă”, a spus avocatul lui Ion Iliescu.

Potrivit acestuia, pe de o parte cere refacerea anchetei, iar pe de altă parte, restituirea dosarului la urmărire penală.

„Da, pe de o parte (refacerea anchetei – n.r.). Pe de altă parte, restituirea acelui dosar la urmărire penală. În principal am să spun că fapta domnului Iliescu așa cum este expusă în actul de sesizare nu îndeplinește standardele prevăzute de lege în materia descrierii de fapte într-un act de sesizare. După aceea, sunt o grămadă de aspecte care sunt controversate în interiorul actului de sesizare și care, în mod evident conduc la imposibilitatea restabilirii judecării obiectului cauzei și mai sunt, de asemenea, chestiuni de injuncțiune în ceea ce privește modul în care a fost realizată urmărirea penală și modul în care au fost făcute punerile sub acuzare cel puțin în ceea ce îl privește pe clientul eu de-a lungul vremii”, a mai spus Adrian Georgescu.

Peste 700 de oameni, victime și urmași și revoluționarilor, sunt, vineri, la Inalta Curte de Casație și Justiție, unde are loc primul termen în cameră preliminară, în dosarul Revoluției. Cei mai mulți spun că au venit cu speranță, dar nu cred că acest dosar va ajunge la final, ci, mai degrabă, că este „timp pierdut” și că „nici de acum în 30 de ani nu se va întâmpla nimic”.

Gheorghe Preda a fost împușcat în ochi la Revoluție, iar două săptămâni a stat în spital, timp în care soția l-a crezut mort. Plecase de acasă pentru a-i cumpăra fiicei un cadou de sărbători.

„Timp pierdut. Am venit degeaba aici, să ne vadă lumea. Până acum nu ne-a văzut pe toți laolaltă. (…) Ca de sărbători, m-am dus și eu să îi cumpăr ceva fiicei și nu am mai nimerit să cumpăr că m-au împușcat. Cine? Nu știu! M-au împușcat în ochi. Am stat în spital două săptămâni. Femeia mă știa mort, până am venit înapoi acasă. Am avut dureri în continuu la ochi. După doi ani de zile mi-au scos ochiul de tot. Am făcut și cheaguri de sânge pe creier. Am fost operat și pe creier, am pierdut vederea și pe partea dreaptă. Am căzut și acum sunt în scaun din cauza piciorului, mi-am rupt piciorul”, a povestit bărbatul.

Victima Revoluției nu mai speră că după 30 de ani se va face dreptate.

„Dacă nu s-a soluționat în 30 de ani, ce să mai faci acum? Se soluționează acum, în 5 minute? Nici de acum în 30 de ani nu se va întâmpla nimic”, a mai spus Gheorghe Preda.

Aurel Ionică era militar în termen în timpul Revoluției din 1989. Atunci a fost împușcat și spune că i s-a recomandat să tacă. Speranța de a i se face dreptate acum îi este „la Dumnezeu”. „Am trecut prin focul morții”, spune el.

„O așteptare pentru normalitate și pentru stabilirea adevărului, ceea ce nu se prevede într-un viitor cât de apropiat. În rest, continuăm să mergem împreună, cu speranță. Am trecut prin focul morții. Fiind militar în termen, în data de 24, așa s-a întâmplat. Un glonț necunoscut, dar foarte cunoscut…, cineva m-a sfătuit să nu vorbesc, că nu e bine, că nu o să se afle adevărul niciodată și e mai bine să tac, pentru că justiția ș procuratura nu iau măsurile cum trebuie. Ar trebui să o ia de jos, de la talpa țării, de la soldatul ăla mic, să întrebe adevărul. Nu de la ofițeri, că ofițerii, ăștia sunt… Ofițerii ne-au au executat pe noi după 22 când aflasem noi, ca să iasă Revoluția lui Iliescu. Altceva nu am ce să spun. Îmi pare rău pentru cei care au murit lângă mine. Eu am scăpat doar împușcat, rănit. Alții au murit. Aș vrea să dea Dumnezeu, din tot sufletul aș vrea, să vedem și noi cine și cu ce preț, dar totuși mă gândesc că Iliescu o să scape”, a spus Aurel Ionică.

Vineri are loc, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), primul termen în cameră preliminară în dosarul Revoluției, în care fostul președinte al României Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității.

Potrivit portalului Înaltei Curți de Casație și Justiție, primul termen în cameră preliminară în dosarul Revoluției a fost stabilit pentru data de 29 noiembrie, la ora 09.00.

Pentru acest proces au fost emise citații pentru 5.000 de persoane, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat deja că va avea program special.

Vineri, 29 noiembrie 2019 / 15:15:57

ÎCCJ, despre primul termen în dosarul Revoluției: Procedura s-a desfășurat în condiții normale

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – Procedura s-a desfășurat în condiții normale, fiind derulate măsurile judiciare și administrative necesare pentru gestionarea unui dosar de o asemenea amploare, au transmis, vineri, reprezentanții Instanței Supreme, după primul termen în dosarul Revoluției.

Potrivit reprezentanților Înaltei Curți de Casație și Justiție, la primul termen în procesul care vizează evenimentele din decembrie 1989, au fost emise aproximativ 5.000 de citații, iar la sediul Instanței Supreme au fost prezente, vineri, aproximativ 600 de persoane.

„Completul de judecată și conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție au luat toate măsurile administrative posibile, pentru a se putea asigura respectarea dispozițiilor procedurale, accesul persoanelor citate la ședința de judecată, respectarea drepturilor procedurale ale acestora și asigurarea dreptului publicului la o informare corectă prin intermediul instituțiilor media, în condițiile speciale create de numărul mare de participanți la judecarea cauzei și de spațiul insuficient în care se desfășoară activitatea instanței supreme”, se arată într-un comunicat de presă al ÎCCJ.

Instanța Supremă arată și că pe parcursul desfășurării procesului au existat două incidente, în care s-a asigurat intervenția echipajelor medicale de urgență pentru două persoane cărora li s-a făcut rău.

„Procedura s-a desfășurat în condiții normale, fiind derulate măsurile judiciare și administrative necesare pentru gestionarea unui dosar de o asemenea amploare”, se mai arată în comunicat.

Următorul termen în cauză a fost stabilit pentru data de 21 februarie 2020.

„Înalta Curte de Casație și Justiție reamintește public numeroasele demersuri făcute de o lungă perioadă de timp în vederea asigurării unui spațiu adecvat pentru desfășurarea activității instanței supreme, care trebuie să fie pregătită din punct de vedere logistic inclusiv pentru administrarea unor dosare cu un număr foarte mare de participanți la procedurile judiciare. Dificultățile de ordin material sunt de natură să creeze neplăceri pentru justițiabili în desfășurarea procedurilor judiciare aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și afectează solemnitatea actului de justiție”, se mai arată în comunicatul ÎCCJ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna