Mormintele eroilor români din cimitirul Valea Uzului, denigrate. 52 de cruci acoperite cu saci negri de plastic. Ce legătură ar avea UDMR cu acest incident

Publicat: 17/05/2019, 12:58

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Crețu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că în funcție de rezultatele anchetei se va da o soluție legală prin unitatea de Parchet.

„Polițiștii s-au autosezizat cu privire la imaginile apărute în spațiul public legate de cimitirul internațional Valea Uzului și se fac cercetări la fața locului pentru a se stabili situația de fapt, iar în funcție de rezultatele anchetei se va da o soluție legală prin unitatea de Parchet. Se fac toate activitățile pe care le implică o astfel de cercetare penală, iar în funcție de rezultat se va face și încadrarea infracțiunii”, a spus Crețu.

Surse judiciare au declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că polițiștii încearcă să identifice persoanele care joi au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale erorilor români și monumentul de mari dimensiuni din Cimitirul Internațional Valea Uzului.

Surse locale au declarat, de asemenea, că membrii comitetului maghiar de inițiativă pentru reabilitatea mormintelor soldaților maghiari din Cimitirul Valea Uzului consideră acoperirea crucilor eroilor români ca „o provocare” de care se dezic, astfel că cimitirul a fost păzit în noaptea de joi spre vineri de zeci de persoane pentru a nu se mai înregistra incidente. Aceștia au și scos sacii negri de plastic de pe crucile eroilor români.

„Crucile au fost acoperite cu saci în cursul după-amiezii de joi, de către două persoane, un bărbat și o femeie, de naționalitate maghiară. Acestea ar fi fost cele care s-au autointitulat ca făcând parte dintr-un grup de acțiune civică și care au și realizat fotografii cu crucile acoperite. Pe lângă faptul că au acoperit crucile, aceste persoane au amplasat și două pancarte cu mesaje în limbile română și maghiară cu textul ”, au spus sursele citate.

Ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internațional Valea Uzului, din Dărmănești, județul Bacău a fost amânată, primarul susținând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susținea, însă, că autoritățile nu aveau aviz.

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat vinri, după incidentul din Valea Uzului, că instituțiile statului trebuie să stabilească granița dintre Bacău și Harghita. „Să nu sărim așa. Trebuie foarte multă cumpătare, înțelepciune și toată lumea așezată la masă să vadă care este de fapt hotarul”, a spus el.

„Acolo, toate instituțiile trebuie să lămurească…Să nu sărim așa. E foarte ușor să punem gaz pe foc și eu niciodată n-am făcut asta. Instituțiile statului, anume Inspecția în construcții, prefectura, primăriile din zonă, Oficiul de Cadastru, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice trebuie să așeze la masă în zilele următoare pentru a stabili în primul rând grănițuirea, pentru că acolo este o dispută între două localități, una din Harghita și una din Bacău, Dărmănești și Sânmartin, dacă nu greșesc, care-și dispută un teren. Unii spun că pe un cimitir existent au venit și au pus peste niște morminte existente niște cruci și spun că e profanare de morminte, alții spun că nu, că e terenul lor. Problemele astea nu se rezolvă așa. Astea sunt chestiuni cu o simbolistică foarte mare și aici trebuie foarte multă cumpătare, înțelepciune și toată lumea așezată la masă să vadă care este de fapt hotarul. În anumite documente, hotarul este într-un loc, în alte documente, care sunt contestate, este în alt loc”, a declarat liderul social-democrat la Topoloveni, întrebat de acest subiect de către presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...