Ministrul de Externe al Ungariei: Dragnea ar dori un tren de MARE VITEZĂ Budapesta – Cluj – București/ Ce DISCUȚII va purta cu Meleșcanu

Ministrul de Externe al Ungariei: Dragnea ar dori un tren de MARE VITEZĂ Budapesta - Cluj - București/ Ce DISCUȚII va purta cu Meleșcanu
Publicat: 14/03/2019, 18:48

Întrebat, joi, la Târgu Mureș, într-o conferință de presă comună cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, despre proiectul trenului de mare viteză Budapesta – Cluj, Szijjártó Péter, a spus că realizarea studiului de fezabilitate va dura un an și jumătate.

„În ceea ce privește trenul de mare viteză, cred că este un dezavantaj competitiv al Europei Centrale. Uitați-vă cât timp facem între București și Budapesta cu trenul. România este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Ungariei, relațiile dintre oameni sunt strânse, este foarte motivant să avem această linie ferată. Planul inițial a fost Budapesta – Cluj, dar când am vorbit cu domnul președinte Dragnea a spus că ar dori Budapesta – Cluj – București. Eu am spus că este o solicitare legitimă și de ce nu, e cu atât mai bine. Acasă am alocat un miliard de forinți, circa 3 milioane de euro, pentru realizarea studiului de fezabilitate și vom face anunțul de achiziție publică. Eu cred că realizarea studiului de fezabilitate va dura cam un an și jumătate. O veste bună este că și Guvernul României a decis să înceapă dezbaterile pe acest subiect. Noi dorim o dezbatere și un dialog continuu să vedem linia de graniță și toți parametri tehnici. Eu consider că și asta ar putea fi o poveste de succes”, a spus Szijjártó.

Kelemen Hunor și Szijjártó Péter au participat, joi, la Târgu Mureș, la Obeliscul Secuilor Martiri la manifestarea ocazionată de comemorarea Revoluției Pașoptiste.

Ministrul maghiar: Voi discuta cu Meleșcanu despre UMF Târgu Mureș, vrem un acord pentru secția maghiară

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a anunțat că va discuta cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, despre situația UMF Târgu Mureș, sperând în realizarea unui acord care să prevadă înființarea secției maghiare, transmite corespodnentul MEDIAFAX.

Szijjártó Péter a declarat că dacă s-a rezolvat problema învățământului general și liceal de la Liceul Romano-Catolic din oraș, s-ar putea rezolva și cea existentă în învățământul superior.

„La Târgu Mureș suntem într-un oraș unde acum un an și jumătate nimeni nu ar fi crezut că Liceul romano-catolic va fi redeschis iar astăzi, sute de elevi, împreună cu profesorii și părinții, au sărbătorit faptul că, în urma unei înțelegeri care respectă dreptul minorităților, la Târgu Mureș elevii maghiari pot învăța în limba maghiară. Dacă am reușit la Târgu Mureș în învățământul general și liceal, de ce nu am reuși și în cel superior? Eu sper că vom ajunge acolo încât legislația în vigoare din România să fie aplicată și la Târgu Mureș și la UMF se va înființa secția maghiară, cum a fost înființată și secția engleză. Știm sigur că fără dialog nu obținem nimic. Eu în acest spirit voi vorbi cu colegul meu, domnul Meleșcanu, să vedem împreună cum putem să facem un pas înainte în ceea ce privește UMF Târgu Mureș. (…) Vrem un acord, nu dorim să facem niciun pas care să ducă la tensiuni, care ar reduce șansele unui rezultat bazat pe înțelegere și pe acord. (…) Luni voi discuta cu domnul Meleșcanu despre acest lucru”, a spus Szijjártó.

Acesta a avut o întâlnire la Târgu Mureș cu conducătorii maghiari ai UMF, menționând că la sfârșitul lunii ar putea avea loc o întâlnire și cu rectorul instituției.

„Ca și mine, și Guvernul Ungariei și cel al României consideră un succes comun reînființarea Liceului romano- catolic din Târgu Mureș fiindcă am arătat că, respectându-ne reciproc, respectându-ne înțelegerile, putem lua decizii bune și face lucruri bune. Eu sunt adeptul dialogului fiindcă ceea ce am obținut până acum am obținut prin dialog. Știm sigur că fără dialog nu obținem nimic”, a subliniat ministrul de Externe al Ungariei.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...