Minerii de la minele Paroșeni și Uricani s-au blocat în subteran

Minerii de la minele Paroșeni și Uricani s-au blocat în subteran
Publicat: 28/10/2019, 11:50

Președintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă inițial minerii au refuzat să intre, luni dimineață, în mine, acum au intrat și s-au blocat acolo.

Protestează astfel 50 de mineri de la Paroșeni, sucursală a Societății de Închideri Mine Valea Jiului, și 35 de la Uricani.

„Nemulțumirea provine de la faptul că minele Paroșeni și Uricani, în luna decembrie, la sfârșitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat și de Comisia Europeană și pe acel program de închidere erau trecuți etapizat, în anii din 2012 încoace, câți se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea. Ori acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului. Până acum, toți cei care au fost disponibilizați din minerit, ca o măsură de protecție socială, beneficiau de prevederile unei ordonanțe, 36 din 2013, ordonanță care a expirat anul trecut, în decembrie și nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanță. Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcție de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau și vechime în muncă. Ori cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulți dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecție socială. Așa, ei riscă să rămână pe drumuri”, a spus președintele Sindicatului „Huila”.

Acesta a adăugat că în acest moment nu vede nicio soluție, în condițiile în care nu există un ministru la Energie și nu s-a putut emite niciun act normativ.

„Încăpățânarea președintelui țării de a nu numi ministru interimar ne-a ținut blocați. Noi nici bugetul nu-l avem rectificat, pentru că ne-au diminuat bugetul la începutul acestui an. Nici banii până la sfârșitul anului nu ne ajung. În situația actuală, în care avem un guvern demis și care are atribuții limitate, nu prea văd soluții. Doar să se poată politic, indiferent de culoarea politică să încerce să găsească o soluție. Sunt 300 de oameni în această situație”, a afirmat Domokos.

Minerii spun că nu știu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor, în condițiile în care, în urmă cu câteva săptămâni, situația lor părea clară, respectiv că vor fi preluați de Complexul Energetic Hunedoara. Însă CEH ar fi intrat în insolvență.

Directorul tehnic al Societății Naționale de Închideri de Mine din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a declarat, la rândul său, pentru MEDIAFAX, că protestul nu are legătură cu societatea, deoarece taote drepturile sunt plătite la zi.

„Problema este a fostei ordonanțe 36, care și-a încheiat activitatea pe 31 decembrie 2018 și se referea la venitul în completare. Din păcate, ea și-a pierdut efectele, iar alta nu a fost dată până în momentul de față. A fost inițiată de către Ministerul Energiei, a fost avizată de către Ministerul Muncii, dar am înțeles că Ministerul de Finanțe nu a avizat-o, pe considerent că nu sunt sume de bani alocate de la buget pentru anul 2019. Chiar dacă nu făcea referire pentru 2019, era pentru 2020, ordonanța trebuia să producă efecte. Oamenii acum categoric sunt în situația în care la finele acestui an urmează să-și piardă locurile de muncă și efectiv acea protecție socială nu a fost respectată de către Guvernul României. Aceasta este nemulțumirea lor. În momentul de față protestează 56 de persoane la Paroșeni, au coborât jos în mină. Ce poți să le promiți tu, când o ordonanță de urgență o dă un Guvern, nu o poate da conducerea unei societăți. La societate sunt 362 de angajați, în care 231 în condiții speciale, în subteran și 131 de suprafață. Numai schimbul 1 lucrăm, pe celelalte schimburi facem inspecție, pentru că nu mai avem personal ca să acoperim mai mult de un schimb”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...