Un miner A MURIT într-un accident la mina Lupeni. Tavanul unei galerii S-A SURPAT

Publicat: 18/07/2018, 14:49
Actualizat: 02/10/2018, 17:46

„Este prietenul meu,” a declaratDarius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele din Valea Jiului. „Gabriel Duleanțu avea 42 de ani, are un copil, minor, este căsătorit, era șef de schimb, era un om așezat, cu familie. Avea vechime de 20-21 de ani. Am sperat să îl scoatem viu.”

Celălalt miner, Raul Bărbat, a ieșit pe picioarele lui și este în investigații.

„Este comisie de anchetă,” adaugă Darius Câmpean. „A fost o surpare izolată, nu a fost similară celei din octombrie, anul trecut, când surparea a avut loc pe aproximativ 25-30 de metri în abataj. A fost una locală, în zona în care lucrau cei doi. Doar celălalt poate să spună ce s-a întâmplat.”

Din primele constatări, cei doi mineri au fost îngropați sub cărbune.

„Au fost surprinși de o surpare într-un abataj, la MinaLupeni, doi mineri, șeful de schimb și un ajutor,”a precizat pentru Mediafax, Adrian Bozdog, inspectorul șef al ITM Hunedoara.”Din păcate, șeful de schimb a fost surprins de cărbune și nu s-a mai putut constata decât decesul. Inspectoratul a început deja ancheta, mâine vor fi primele audieri.”

mina Lupeni

Ministrul Energiei, Anton Anton anunță că mina Lupeni va fi închisă până la sfarțitul acestui an.

„Ministerul Energiei a evaluat starea tehnică a mineiLupeni,dar și dificultățile economice de acolo. Ca atare, Ministerul Energiei a renotificat Comisia Europeană și aceasta a avizat programul de închiderea a mineiLupeni,” se arată în comunicatul ministerului. „Astfel, la finalul acestui an, va fi oprită definitiv extracția de cărbune pentru ca, până în 2024, să fie realizate lucrările de ecologizare și închidere a acestei mine. Conform legii minelor, sunt asigurate toate sumele necesare pentru întregul proces.”

Iată cum s-a desfășurat operațiunea de salvare din această dimineață:

11:15Unul dintre minerii prinși în subteran în mina Lupeni A MURIT, iar cel de-al doilea se află în afara oricărui pericol, a confirmat pentru Mediafax, secretarul de stat în M.A.I. Raed Arafat.

„Da, a decedat, din păcate. Persoana care se afla în stare mai gravă,” spune Arafat. „Și celălat este scos, el e în afara oricărui pericol.”

Potrivit președintelui Sindicatului Muntele din Valea Jiului. Darius Câmpean, minerul mort este Gabriel Duleanțu, un bărbat de 42 de ani, care avea vechime de 21 de ani.

„Este prietenul meu. Gabriel Duleanțu avea 42 de ani, are un copil, minor, este căsătorit, era șef de schimb, era un om așezat, cu familie. Avea vechime de 20-21 de ani. Am sperat să îl scoatem viu„, a spus Câmpean.

11:00Unul dintre minerii prinși în subteran a fost scos la suprafață, conștient și cooperant. Al doilea miner este resuscitat de echipajele de salvare în interior, transmite corespondentul Mediafax.

„Primul miner, de 33 de ani, a fost scos de salvatorii minieri la suprafață, a declarat Anemona Doda, purtător de cuvânt ISU Hunedoara. „Este conștient, cooperant și a ieșit pe picioarele lui din mină. Echipajele medicale îl evaluează chiar acum.”

Starea celui de-al doilea este însă foarte gravă, echipajele de salvare minieră încercând de minute bune să îl resusciteze.

10:10Secretarul de stat Raed Arafat anunță că salvatorii sunt deja în interiorul minei Lupeni, dar intervenția e dificilă, pentru că minerii se află la o distanță de 3 kilometri față de ieșire.

„Salvatorii sunt în subteran, încercăm să îi aducem la suprafață. Unul este conștient, celălat este într-o stare mai gravă,” a declarat Arafat pentru Mediafax. „Pe drum este un elicopter SMURD. Avem oameni la suprafață care lucrează. Este greu de spus când îi vom scoate, sper că în următoarea oră. Este greu, pentru că sunt trei kilometri de mers și avem o persoană rănită.”

Echipe de intervenție accident mina Lupeni

9:30 Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda anunță că echipajul unui elicopter este în stare de alertă, pregătit să preia răniții.

„Salvatorii minieri au ajuns la locul în care s-a produs accidentul și acordă primul ajutor celor doi răniți. Unul este semiconștient, iar celălalt stabil,” a declarat Doda. „La gura minei au fost trimise două ambulanțe SMURD și SAJ, o autospecială complexă și un container multirisc de la Detașamentul Petroșani. De asemenea, a fost prealertat elicopterul SMURD de la Arad.”

Echipe de intervenție accident mina Lupeni

9:20 Purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara, Călin Dumitrescu confirmă că minerii sunt conștienți.

„Sunt două persoane rănite” spune Dumitrescu. „Din primele informații, ar fi conștienți. Nu au fost încă scoși la suprafață.”

Ambulanțe pregătite accident mina Lupeni

8:20 Președintele Sindicatului Muntele din Valea Jiului anunță că s-a ajuns la minerii prinși sub pământ. Surparea s-a produs la 3 kilometri de intrarea în mină.

„Unul este bine, s-a ajuns și la celălalt. I se acordă primul ajutor. Erau în mină”, a declarat Darius Câmpean.

:00 Doi mineri au fost prinși în subteran la cota 40 a minei Lupeni, după ce tavanul unei galerii s-a surpat. Mai mulți salvatori intervin pentru scoaterea victimelor de sub pământ, transmite corespondentul Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic