no author
Gandul
569 vizualizări 12 aug 2019

Filosoful Mihai Şora a postat un mesaj pe Facebook, făcând referire la preotestul din 10 august. 

„Cine a fost la proteste de-a lungul anilor (şi nu mă refer doar la ultimii trei) ştie – pentru că a văzut şi trăit pe pielea lui – cum se desfăşoară ele, cu bune, cu rele, cu momente mai încordate sau calme, de comuniune autentică, de revoltă sau de propagandă disimulată.

Şi mai ştie că există, de fiecare dată, o anumită vibraţie a mulţimii, pe care nu o poţi percepe de la distanţă, cum celui însetat nu i se potoleşte setea doar privind o fântână.

Am stat câteva ore bune aseară şi mi-a făcut plăcere să reîntâlnesc oameni, mai tineri sau mai vârstnici, pe care i-am cunoscut la proteste, fie în Piaţă, fie la Universitate, odinioară, fie pe străzi, mărşăluind între ministere. Şi ce pot spune, din tot ce am văzut ieri, până târziu, este următorul lucru: societatea noastră civilă s-a maturizat, în sfârşit; a ajuns la vârsta la care poate rapid detecta, cu mare precizie (şi, desigur, marginaliza), nu doar agitaţii veniţi să-şi facă reclamă (electorală, de pildă), guralivii străini de temeiul genuin al Pieţei, ci şi orice semn, orice slogan ori numai intenţie de a confisca protestul, de a-l trece pe persoană fizică. Din punctul meu de vedere, acesta este, în clipa de faţă, câştigul real şi palpabil, după atâţia ani de ieşit în stradă”, a scris Mihai Şora

În stilul său caracteristic, Mihai Şora i-a prezentat pe Liviu Dragnea şi pe Viorica Dăniclă, ca pe nişte pericole pentru societate încă existente: 

„În rest, să nu ne amăgim: substanţiale schimbări de partea cealaltă nu sunt.

1. Un mustăcios la puşcărie nu înseamnă prea mult, câtă vreme cei de sub el, baronii care l-au purtat pe braţe până în vârful partidului, sunt, mai departe, în posturile-cheie din administraţia publică. Ei înşişi – vă reamintesc – puşcăriabili.

2. Cocul rezistă, la rându-i. Şi, oricât am glumi pe seama lui, trăim în această realitate apăsătoare: cocul acesta încă semnează hârtii, ia în continuare decizii în numele României, în numele meu, al tău, al fiecăruia dintre noi. O face fără ruşine, fără conştiinţa inadecvării la funcţia respectivă, fără conştiinţa propriilor limite.

3. Clanurile îşi văd mai departe de treburi: învârteli, combinaţii, aranjamente şi crime. De multe ori la vedere, într-o nepăsare generalizată sau, adesea, cu sprijinul tacit al autorităţii publice.

Vom merge la vot, sigur că da, însă – până atunci – se pot întâmpla multe. Să moţăim tocmai acum ar fi cea mai mare eroare. De aceea le sunt recunoscător celor care continuă să iasă în Piaţă: oamenii aceştia sunt partea lucidă şi normală a românităţii noastre.

În drum spre casă, azi-noapte, m-am oprit o clipă pe treptele statuii lui Catargiu. Întuneric-beznă în blocurile din jur, nicio luminiţă aprinsă. Unii bucureşteni sunt fără doar şi poate la mare. Căci nu-mi închipui că dorm liniştiţi la doi paşi de Piaţa Victoriei, cu atâtea sirene şi claxoane sub balcoane.

Mihai Şora
Bucureşti, 11 august 2019

P.S. Lascăr Catargiu este domnul acela care, înainte să ajungă preşedinte al Camerei, premier şi deputat, s-a ocupat – pe când era tânăr pârcălab în Ţinutul Corvuluiului – cu stingerea unei epidemii de holeră”, a postat Mihai Şora pe Facebook.

 

 

Citește și: