no author
Departamentul Social - Mediafax
2377 vizualizări 14 nov 2017

”Da, sunt colegi judecători ( care se gândesc să-şi dea demisia -n.r.). Şi eu sunt unul dintre ei şi colegele mele care, alături de mine la şedinţa din 30 august, am fost nevoite să ieşim din sala de plen, ne gândim, nu de acum, ci de ceva vreme, la această posibilitate, de a părăsi Consiliul Superior al Magistraturii. Prin demisie, de a părăsi efectiv această demnitate în care colegii noştri ne-au trimis cu încredere. Ne gândim într-adevăr la această variantă. (...) Va fi o perioadă de interimat. Într-o perioadă de timp, se organizează noi alegeri. Nu e o decizie uşoară. Ne gândim bine, cumpănim bine, nu spun că e o decizie pe care am luat-o acum, reflectăm la ea şi la toate urmările pe care le-ar putea avea. Nu cedăm atât de uşor", a declarat, marţi seară, judecătoarea Evelina Oprina, la Antena 3.

Solicitată să precizeze câţi judecători ar putea părăsi CSM prin demisie, Oprina a precizat că, în opinia sa, ar fi vorba de cinci magistraţi.

Totodată, judecătorul CSM a acuzat comportamente intimidante ale unor anumiţi procurori şi judecători din cadrul Consiliului.

"Există anumite metode, anumite tehnici, manevre de impunere a superiorităţii în cadrul Consiliului, în rândul membrilor, de impunere a superiorităţii, de impunere a propriului punct de vedere. Limbaj agresiv, ironii care se doresc a fi inteligente, lipsă de toleranţă, comportamente intimidante. Am asistat personal şi eu la astfel de scene. Cei care fac aceste lucruri sunt colegii noştri din Consiliu, da. Membri aleşi. Şi colegi procurori, şi colegi judecători. Limbaj agresiv, comportament intimidant, acuze nefondate, toate acestea sunt de natură să creeze o stare de inadecvare. Unii rezistă mai mult sau nu, alţii cedează mai uşor. Cam aceasta este atmosfera, destul de tensionată în cadrul Consiliului', a mai spus judecătoarea.

Evelina Oprina a fost cea care a declarat că magistraţii din CSM stabiliseră, în preziua votului, să dea un acord în unanimitate în cazul Legilor justiţiei, însă situaţia s-a schimbat peste noapte, iar avizul a fost negativ. Întrebată dacă are informaţii referitor la motivele schimbării votului peste noapte, magistratul a răspuns negativ, precizând că, potrivit discuţiilor avute cu colegii, "fiecare a votat potrivit conştiinţei". Ulterior, ministrul Tudorel Toader, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că CSM ar trebui să clarifice afirmaţiile pe care le-a făcut judecătoarea.

Citește și: