Focul s-a extins ATÂT DE REPEDE încât aveam impresia că materialul e îmbibat ÎN BENZINĂ. Mărturii în Procesul COLECTIV: Am simțit că FUMUL îmi extrage oxigenul

Publicat: 13/12/2018, 19:13

Cele două femei au mers împreună în seara incendiului pentru a vedea concertul trupei Goodby to Gravity, iar mărturiile lor au cel puțin două puncte comune: amândouă aveau pregătire pentru situații de urgență și ambele au dezvăluit că de la momentul în care a început să se manifeste incendiul și până când au reușit să se salveze au trecut 25-30 de secunde.

„Am văzut că după o astfel de jerbă puternică (n.r. – de artificii) ce a lovit partea superioară a stâlpului s-a declanșat o flacără ce s-a extins foarte repede pe tavan. Grinzile nu au ars, ci rastelul de lemn. S-a extins foarte repede: senzația pe care am avut-o a fost că (n.r. – rastelul) era îmbibat cu benzină. E vorba doar de asocierile pe care le-am făcut în mintea mea. Solistul Andrei Găluț a cerut un extinctor, dar nu știu dacă l-a și primit. Mi-am dat seama că lucrurile nu pot fi controlate și i-am făcut semn prietenului meu să ieșim”, a spus prima femeie.

Aceasta, de profesie arhitect, și-a dat seama imediat că incendiul se propagă periculos de repede și că trebuie să iasă cât mai repede din club.

„Știu că timpii de evacuare la incendiu se calculează în minute, dar acolo era vorba de secunde. (…) Nu toate persoanele și-au dat seama de scenariul ce urma să se întample, dar în momentul în care am trecut din incinta clubului în container, deja era îmbulzeală. La trecerea din incintă, în container focul era deasupra mea. În container focul nu era problema, că izola bine, ci înghesuiala. Lumea se mișca precum niște valuri. De aici mi-am dat seama că erau oameni căzuți și m-am concentrat să nu cad”, a relatat supraviețuitoarea.

Mărturiile a două arhitecte care au scăpat din Colectiv

Femeia a povestit că în fața ușii, care nu era deschisă în totalitate, erau deja grămezi de oameni care se prăbușiseră unul peste altul.

„M-am strecurat pe lângă grămadă, pe lângă tocul ușii și am reușit să ies. În opinia mea, existența acelei trepte nepreluate de un plan înclinat a contribuit la acel blocaj. Afară (…) m-am îndreptat spre capătul aleii, apoi prietenul meu a vrut să se întoarcă pentru a ajuta cunoscuții. M-am întors și eu cu el și am ajuns iar lângă ușă, unde am văzut că ieșea mult fum și exista o gramadă de oameni, iar cei de deasupra aveau hainele în flăcări. Cei de afară încercau să îi stingă și să îi tragă de acolo (…)”, a declarat arhitecta.

Supraviețuitoarea a mai povestit că pompierii au ajuns după aproximativ 15 minute, însă în primă instanță au greșit ușa, fiind nevoiți să ocolească până la incinta Fabricii „Pionierul”, acolo unde avea loc incendiul ce a marcat o țară întreagă.

„Salvările au venit ulterior (n.r. – echipajelor de pompieri), dar nu au intrat în incinta fabricii. Primii care au venit erau doi polițiști care nu erau conștienți de gravitatea incendiului. (…) Aș spune că au trecut 25 de secunde din momentul în care am văzut incendiul și până am ajuns afară, însă precizez că aprecierea e subiectivă”, a mai spus martora.

A doua supraviețuitoare a tragediei Colectiv: Nu se putea respira, aveam impresia că îmi extrage oxigenul din plămâni

O altă supraviețuitoare a incendiului a povestit că, în momentul în care buretele a fost cuprins de flăcări, oamenii au luat lucrurile în glumă și că artificiile ardeau cu intensități diferite, iar tavanul clubului Colectiv a fost cuprins de flăcări rapid.

„În prima fază lumea era uimită de ce seîntampla, lua cumva în glumă totul, au încercat să stingă cu bere. Totul s-a petrecut în câteva secunde, colega mea mi-a spus: Acum ieșim. Întâmplarea face că ea tocmai se întorsese de la un curs de pregătire pentru situații de urgență. Multe persoane nu au avut timp să își dea seama. Am trecut în container mergând la pas, dar în container s-a produs îmbulzeală. Am reușit să ies din container strecurându-mă pe lângă o grămadă de oameni căzuți, care blocau ieșirea. După ce am ieșit, am văzut cum din spate a venit o flacără – poate de la contactul cu oxigenul – și un nor dens de fum. A fost un fum de o intensitate sordidă. Am simțit că fumul îmi extrage oxigenul din plămâni. (…) Poate estimez greșit, dar cred că din momentul producerii incendiului până la ieșire au trecut 25-30 de secunde. Apreciez că am parcurs o distanță de 10 metri”, a relatat a doua supraviețuitoare.

Mărturiile a două arhitecte care au scăpat din Colectiv

Angajată a clubului Colectiv: Instructajul s-a derulat verbal, fără să ni se arate cum funcționează un extinctor

Joi a depus mărturie și o angajată a clubului. Aceasta a spus că în club existau extinctoare, atât la bar, cât și în alte locuri, dar că instructajul pe această temă s-a făcut doar verbal, fără ca angajaților să li se arate cum se folosesc extinctoarele.

„Două persoane,pe care ulterior le-am recunoscut cafiind pompierii trimiși în judecată, ne-au făcut un instructaj ce a avut ca obiect folosirea extinctoarelor. Nu ni s-a prezentat și un plan de evacuare în caz de incendiu, eu nu știu dacă a existat un astfel de plan. La momentul respectiv erau pe acolo și administratorii clubului. Cel puțin trei extinctoare erau în bar, la vedere, alte două, trei erau în alte locuri ale clubului, dar nu știu exact unde”, a spus ea.

„Instructajul s-a derulat verbal, fără a se declanșa un extinctor, fără să ni se arate cum funcționează și cum trebuie îndreptat. Am semnat protecția muncii și fișa individuală deinstructaj”, a continuat tânăra, care s-a constituit parte civilă în dosar.

Fosta angajată a vorbit și despre noaptea incendiului.

„Serveam un client și am văzut, după declanșarea artificiilor o flacără pe stâlp. M-am întors să îi dau restul și am văzut că flacăra se extindea și am auzit de pe scenă că arde și e foc. Doi colegi veneau cu o frapieră și eu i-am dat unuia dintre ei, Vali, un extinctor din bar. Celălalt, Victor, a plecat spre garderobă să ia alt extinctor (…)În container am simțit peste tot că era lume căzută. Nu știu cum am ieșit. Afară am dat de Victor, mi-a spus că el nu s-a mai putut întoarce cu extinctorul pentru că îl împinsese lumea afară. Am fost arsă la mâna dreaptă, am fost dusă cu ambulanța la Spitalul de Arsuri, m-au bandajat și mi-au spus să mă întorc a doua zi”, a adăugat angajata.

Mărturiile a două arhitecte care au scăpat din Colectiv

De la începutul procesului și până acum

Primii 25 de martori din rechizitoriu au fost citați la Tribunalul București, în luna octombrie,pentru a da declarații în dosarul „Colectiv”, cauză în care sunt judecați patronii clubului, pompierii, dar și fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Valeriu Terceanu, primul judecător al cazului Colectiv, a decis să se pensioneze, iar noul magistrat desemnat în acest dosar, Mihai Bălănescu, a hotărât să nu reia procesul de la zero cu audierea administratorilor clubului, ci să continue cu audierea supraviețuitorilor. Inculpații au fost trimiși în judecată pe data de 28 aprilie 2016, după ce cercetările de la Parchetul General au fost înceheiate. În dosarul trimis de Parchet, apar opt inculpați: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri și două societăți comerciale (Colectiv Club SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL).

Cei opt sunt acuzați de: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. De trei ani de zile, de când a început procesul, dosarul Colectiv a parcurs pași puțini și greoi: în primă fază s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde mai multe termene s-a discutat doar strict de competența instanței.

Mărturiile a două arhitecte care au scăpat din Colectiv

Pentru a nu mai bate pasul pe loc, s-a decis declinarea competenței către Tribunalul București, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

În dosar s-au constituit părți civile 139 de persoane, 11 spitale și cinci instituții, potrivit Parchetului General, iar în prezent, inculpații sunt sub control judiciar.

În urma incendiului din Colectiv au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie din cauza arsurilor suferite. Și la această dată, zeci de persoane încă sunt sub tratament pentru a-și îngriji rănile provocate de incendiu.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât