Marius Tucă Show (Partea I) | Mircea Lucescu: Hagi, cel mai influent jucător din istoria turcilor la câștigarea titlurilor

Publicat: 05/06/2019, 20:03
Actualizat: 08/01/2020, 21:36

Marius Tucă Show (Partea I). Mircea Lucescu: Hagi, cel mai influent jucător din istoria turcilor la câștigarea titlurilor

Mircea Lucescu, cel mai titrat antrenor român, are numai cuvinte de laudă pentru Simona Halep și Gică Hagi. Il Luce” a dezvăluit, la emisiunea „Marius Tucă Show”, cine sunt antrenorii pe care îi apreciază și cui datorează clasarea pe locul 2 în topul antrenorilor cu cele mai multe trofee din istoria fotbalului.

Redăm principalele declarații ale lui Mircea Lucescu la emisiunea Marius Tucă Show:

Despre faptul că se menține în formă: Cred că fotbalul e vinovat pentru toată această stare psihică, fizică, competițiile în raportul cu oamenii.

Despre Simona Halep: De fiecare dată când pot mă uit la ea și o admir într-adevăr. Ce a putut să facă pumnul acesta de om este incredibil (…) și cât de greu este să te menții, că a ajuns nu a fost mare problemă, dar e de câțiva ani acolo (…) e foarte greu și mai ales acum au apărut o pleiadă de jucătoare tinere, din punct de vedere fizic super dotate, cărora trebuie să le facă față.

Despre dominația echipelor mari: Din cauza forței financiare, echipele mari, echipele care câștigă titluri, sunt cele care au istorie, tradiție, adică să câștigi titluri și încrederea suporterilor (..) și putere sportivă care e foarte importantă, adică accesul pe care îl ai la Comisiile Europene, la UEFA la FIFA.

Despre absența marilor jucători în echipele din Rusia: E foarte greu să suporți iarna rusească, să faci transferele, voiajele de aproape 4-5 -6 ore, ajunge dimineața, e foarte greu pentru jucătorii mari să suporte astfel de condiții.

Despre revenirea la conducerea unei echipe din Italia: Nu mai e timpul pentru mine, devine din ce în ce mai greu pentru un antrenor cu o anumită vârstă să stabilească un raport foarte amical, foarte apropriat de jucătorii foarte tineri. Diferența e prea mare în toată chestia asta și atunci poți să conduci, poți să consiliezi, poți să fi într-o postură în care să… tip Ferguson la Manchester

Despre situația din campionatul intern: E într-un moment critic pentru că a fost o perioadă în care s-a permis apariția unor echipe fantomă și au dispărut branduri importante, cei care aduceau tradiția, aduceau spectatori, aduceau puterea economică, ar fi trebuit în momentul acela să intervină organizațiile locale să susțină echipa

Despre Gică Hagi: Am avut o continuitate cu el, a debutat, adică a început cariera internațională și de mare nivel profesional cu mine și a terminat-o cu mine. Deci a început la 18 ani cu mine echipa lui cu mine și a terminat la 36 de ani la Galatasaray și îmi pare atât de rău că nu a vrut să mai rămână.

Despre locul 2 în clasamentul antrenorilor cu cele mai multe trofee: Am urmărit cu interes antrenorii, de la fiecare cred că am luat câte ceva. Sunt recunoscător tuturor antrenorilor mei…și de la (Piști Kovacs) dezinvoltura lui și modul în care privea lumea în general, avea o deschidere extraordinară, într-adevăr o deschidere mondială, europeană, mondială. Știa să se comporte cu cel mai neînsemnat jucător și să se comporte și cu cel mai important jucător.

Despre greșelile din cariera sa: Greșeala iarăși pe care am făcut-o a fost că imediat după Revoluție m-am lăsat atras de primul om care m-a contactat, și ăsta a fost Anconetani care a venit la meciurile noastre, ultimele meciuri disputate sub presiunea momentelor și evenimentelor de la noi și atunci ca să ies am plecat la Pisa, pe urmă m-am legat de Brescia, am stat prea mult poate și acolo vreo cinci ani

Despre calitățile unui antrenor: Calitățile lui nu sunt doar să facă o echipă și să o pună pe teren, ăsta e ultimul lucru care poate să fie, dar capacitatea lui de a analiza jocurile, a echipei lui, a echipei adverse, capacitatea lui de a interveni în momentul oportun, de a vedea cum ar putea să se desfășoare jocul în continuare

Despre negocierile din Turcia: Eu m-am decis să iau o echipă și să lucrez zilnic nu să aștept două-trei luni. Am vorbit cu președintele Federației, ne-am pus de acord, am lăsat un antrenor ca să vină, am avut niște discuții foarte serioase și cu Fenerbahce și cu Besiktas și pe urmă am văzut că lucrurile nu sunt așa cum mi-aș fi dorit să fie și atunci am renunțat, am zis mai stau, nu are niciun rost.

Despre ideea monitorizării jucătorilor: Eu m-am dus la Hunedoara și am simțit nevoia să monitorizez jucătorii mei și am luat doi copii dintr-o familie apropiată mie, băiat și fată, și i-am pus în tribună, și i-am spus uite urmărește și tu jucătorul ăsta, pentru că eu jucam, și spune-mi și mie cum aleargă, notează-ți acolo pe foaie (…) am vorbit cu ei și pe urmă și-au adus zece copii care să facă asta. Stau în tribună și urmăreau, centralizau și pe urmă îmi dădeau mie. Așa a început asta.

Redăm integral prima parte a emisiunii:

Marius Tucă: Bun găsit oameni bun la o nouă emisiune „Marius Tucă Show” la Smart TV, am plăcerea ca să fie invitat în studioul nostru domnul Mircea Lucescu, bună dimineața, ora nu contează la care facem emisiunea, bine ați venit. M-am uitat la o emisiune pe care am făcut-o cred că acum aproape 20 de ani, e și o surpriză, o să vedeți imagini de atunci, dar trebuie să recunosc că nu v-ați schimbat foarte mult și în dialogurile pe care le-am avut vă întrebam, apropo dacă vreți să luați echipa națională a României, ce nume că nu mai sunt tânăr că am și eu o vârstă, nu spunem vârsta, dar trebuie să recunosc că arătați ca acum 20 de ani, ca la emisiunea de atunci, nu s-a schimbat absolut nimic.

Mircea Lucescu: Da, mulțumesc, cred că fotbalul e vinovat pentru toată această stare psihică, fizică, competițiile în raportul cu oamenii.

Marius Tucă: Dar sport nu cred că mai faceți?

Mircea Lucescu: Nu atât… m-am oprit o dată când după un joc de tenis am simțit că se rupe ceva și a trebuit pe urmă să stau un an și jumătate până când m-am vindecat. Și pe urmă am lăsat-o mai moale.

Marius Tucă: Da chiar mulți fotbaliști care au jucat și tenis de câmp în același timp, iar cei care sunt în zodia leului cum sunteți dumneavoastră au talent cam în tot ceea ce fac.

Mircea Lucescu: Nu știu dacă e așa, dar în orice caz sunt pasionat de toate sporturile, unele practicându-le, altele observându-le sau analizându-le sau eu știu, televiziunile, ziarele vreau să știu, adică ce e mai important în toată chestia asta este că am această curiozitate în a ști ce se întâmplă cu sportivii, mai ales cu sportivii români și ce se întâmplă în lume.

De fiecare dată când pot mă uit la Simona Halep și o admir într-adevăr. Ce a putut să facă pumnul acesta de om este incredibil

Marius Tucă: E adevărat. Vă uitați la Simona Halep?

Mircea Lucescu: Bineînțeles, de fiecare dată când pot mă uit la ea și o admir, într-adevăr. Ce a putut să facă pumnul acesta de om este incredibil pentru că sunt…

Marius Tucă: Sunt puțini sportivi români care ajung în vârful ierarhiilor…

Mircea Lucescu: Și cât de greu este să te menții, că a ajuns nu a fost mare problemă, dar e de câțiva ani acolo și acesta este lucrul cel mai greu pentru că trebuie să te reînnoiești permanent dacă nu te ghicesc ceilalți, te analizează, își găsesc mijloace de contracarare, e foarte greu și mai ales acum au apărut o peladă de jucătoare tinere, din punct de vedere fizic super dotate, care trebuie să le facă față.

Marius Tucă: Păi, la Roland Garros acum sunt câteva 4 jucătoare au 17-18 ani.

Mircea Lucescu: Da, dar ce fizic, sunt antrenate pesemne de la vârsta de 3-4 ani pentru performanțe internaționale.

Marius Tucă: Dar asta, apropo de ghicit, uite că atunci când vine vorba de fotbal și marile echipe, chiar dacă toată lumea le vede jocul sunt mai greu de învins, chiar dacă sunt ușor de ghicit…

Mircea Lucescu: Păi nu, că în general titlurile și le dispută între ei, deci se cunosc foarte bine, cele mici nu mai au acces la masa (…) nu mai au deloc loc, din ce în ce mai mult s-au stratificat.

Din cauza forței financiare, echipele mari, echipele care câștigă titluri sunt cele care au istorie

Marius Tucă: De ce credeți asta?

Mircea Lucescu: Din cauza forței financiare, echipele mari, echipele care câștigă titluri, sunt cele care au istorie, nu ca la noi care apăreau peste noapte care câștigau și dispăreau, istorie trebuie să ai pentru că nu te acceptă lumea mondială a sportului, tradiție, adică să câștigi titluri și atunci chiar dacă ai un moment de cumpănă, poți reveni și încrederea suporterilor există putere financiară pentru că fără asta nu se mai poate, iar cum se distribuie în momentul de față banii în competițiile europene, întotdeauna sunt în avantaj echipele mari ca de altfel le fac și mai puternice, își pot permite să arunce pe piață zeci de milioane, sute de milioane de euro pentru a lua un jucător și putere sportivă care e foarte importantă, adică accesul pe care îl ai la Comisiile Europene, la UEFA la FIFA peste tot de o manieră se tratează o echipă de acest fel și de altă manieră echipele mici care, mă uitam la mine dacă s-ar fi întâmplat meciul cu Ucraina, fiind antrenorul echipei Turciei, cu 2 goluri valabile unul este afară, altul în offside, nu am făcut decât să arăt arbitrului că a greșit, nu am făcut nimic altceva. M-au lăsat primul meci cu Croația, am câștigat cu Croația și al doilea meci m-au trimis în tribună cu o zi înainte de meci. Toate astea s-au făcut în favoare cuiva. S-ar fi întâmplat cu echipa, îmi aduc aminte când Irlanda, chiar dacă juca împotriva Franței, într-un meci unde Franța a câștigat 1-0 a fost un scandal imens în Europa occidentală de greșeala pe care a făcut-o arbitru atunci, deci nu mai este și nu spun că este intenționat, este o distanță psihologică o spun italienii, față de echipele mari și față de jucătorii mari, există o altfel de înțelegere față de jucătorii proveniți mai ales din părțile astea estice ale Europei. Acum spun, e foarte greu pentru echipele din est să mai ajungă în fazele finale ale competițiilor, adică dacă una dintre ele ajunge în sferturi de finale ca și cum a câștigat Champions League sau Europa League, a mai fost o perioadă, posibilitatea de a câștiga Cupa UEFA, acum și acolo sunt echipele foarte mari pentru că și acolo au început să fie bani mulți, pentru că acolo este și interes deosebit, un titlu înseamnă foarte mult, ați văzut ce a fost și la ultimul meci Chelsea cu Arsenal și de aceea e foarte greu. Atâta timp cât campionatele astea ale Europei nu ajung la nivelul campionatelor din vest e foarte greu, sunt 5 campionate mari ale Europei și al 6-lea se mai vede, pentru că al 6-lea campionat este considerat în funcție de participarea suporterilor, participarea publicului. Și asta e iarăși un lucru foarte important, toată lumea spune: păi dacă nu jucăm bine și nu câștigăm competiția cum să vină publicul la stadion, ei nu e chiar așa, publicul ar fi trebuit să vină la stadion indiferent dacă își iubește echipa de suflet.

Marius Tucă: Dăm exemplu Liverpool, nu a câștigat campionatul în Anglia de 30 de ani, asta nu înseamnă că Liverpool nu are stadionul plin la fiecare meci.

Mircea Lucescu: Și nu numai Liverpool, ci toate celelalte echipe, acesta e campionatul englez, de aceea și sunt atât de mulți bani, s-a investit enorm și returul se vede imediat, se vede prin imaginea pe care au creat-o prin banii pe care le revin mai ales din transmiterea la televiziune, vedeți acum mi se pare că a fost un clasament că Real Madrid, Manchester …

Marius Tucă: Exact Liverpool, Barcelona sunt 5-6 echipe care…

Mircea Lucescu: Și cum te poți lupta cu aceste echipe care iau cei mai tari jucători, pe aceste echipe nu le poți bate decât cu o extraordinar de bună organizare de joc, cu posibilitatea de a construi o echipă o perioadă mai lungă, surprinzându-i printr-o foarte bună pregătire.

Marius Tucă: Ceea ce ați făcut.

Mircea Lucescu: Noi am avut o perioadă, prin anii 90, extraordinară cu rivalitatea Steaua-Dinamo în special și cu Craiova a 3-a echipă, a creat această …

Marius Tucă: A creat niște echipe până la urmă care s-au…

Mircea Lucescu: Da, a creat echipe, a creat jucători, a creat stare de spirit, stadioanele arhipline, au ajutat enorm de mult performanța care a ținut-o pe urmă și în deceniul următor echipa națională pentru că erau jucători toți crescuți în perioada aceea…

Marius Tucă: Sfârșitul anilor 80.

Mircea Lucescu: Rămânând aceiași jucători talentați, avem jucători talentați.

Singura țară care ar mai putea ajunge la masa bogaților este Rusia

Marius Tucă: Am fost foarte aproape de o semifinală cu Brazilia, adică numai un ghinion s-a întâmplat. Deci nici o șansă pentru noi și cei din estul Europei să ajungă la masa bogaților?

Mircea Lucescu: Nu, încă mult timp de acum încolo. Singura țară care ar mai putea face lucrul acesta este Rusia. Și-au pus la punct infrastructura, stadioane extraordinare peste tot, suporterii au început să vină în număr din ce în ce mai mare, au creat o rivalitate între echipe…

Marius Tucă: Da, dar marii jucători nu ajung la echipele din Rusia.

Mircea Lucescu: Da, pentru că e foarte greu să suporți iarna rusească, să faci transferele, voiajele de aproape 4-5 -6 ore, ajunge dimineața, e foarte greu pentru jucătorii mari să suporte astfel de condiții. Ar fi putut Turcia pentru că ei au investit enorm de mult, ajungând în situații de faliment toate echipele astea mari ale Turciei, Galatasaray, Beșiktaș, Fenerbahce sunt câte 400 de milioane datorii.

Marius Tucă: 400 de milioane de euro nu?

Mircea Lucescu: Da, de euro, datorii, deci e foarte greu, tot din dorința de a ajunge să joace în fazele finale ale competițiilor europene, au permis echipelor să joace cu străini. Galatasaray a câștigat campionatul acesta cu 11 jucători permanent pe teren, străini, nici un jucător turc. Celelalte câte 7-8-9, chiar și echipele mai mici. Sigur asta a creat un campionat interesant, destul de puternic și foarte urmărit de suporteri, dar nu a fost de ajuns în a face pasul în Europa, pentru că, până la urmă, câștigarea unui campionat important și să aduci pe urmă mai departe în competițiile Europene.

Marius Tucă: Nu cred că au trecut de grupele Ligii campionilor?

Mircea Lucescu: A trecut, anul trecut Beșiktaș atâta tot, dar după primul meci…

Echipa națională a României este într-un moment important. Cred că am avut răbdare destul de mult

Marius Tucă: La revedere. Și cu echipa națională a României?

Mircea Lucescu: Ce pot să spun cu echipa națională a României, este într-un moment important, cred că am avut răbdare destul de mult, vorbesc de suporteri, eu mă pun în postura suporterilor, dar de acum încolo există și speranțe pentru că am văzut această generație de jucători tineri, educați, construiți mai mult decât talent, talent am avut întotdeauna, și asta este meritul în principal al lui Gică Hagi, care a dat o linie de confruntare cu celelalte echipe, mizând foarte mult pe jucători tineri, dar, din păcate, posibilitățile lui financiare nu l-au ajutat să mențină, trebuie să vândă, nu are bani ca să mențină. Ori această, știu și eu de la Șahtior, cred că Șahtior dacă rămânea cu aceeași jucători și nu vindeau, că s-au vândut, puteau să joace un rol mare în primele 4 -5 -6 echipe europene, dar a fost nevoie să vândă, a lăsat loc altor jucători, același lucru cu Gică Hagi. Deci, acum toată problema e de consolidare pentru că fără o foarte bună organizare nu poți câștiga nimic.

Marius Tucă: Bun. Ne vom califica la campionat la anul?

Mircea Lucescu: Greu de spus, să sperăm că lucrurile se vor întâmpla în felul acesta, sigur, greu cu Spania pentru că joacă același stil de joc cu noi, dar întotdeauna noi am făcut meciuri bune cu Spania. Suedia și Norvegia, dacă nu le dăm mingea…

Marius Tucă: În Spania nu ați antrenat niciodată?

Mircea Lucescu: Nu, e și foarte greu pentru… poate că aș fi putut la un moment dat, dar am rămas legat de echipele pe care le antrenam, am putut de mia multe ori, nu numai odată, dar țineam foarte mult la jucătorii de la Șahtior, la tinerețea lor, simțeam că ei au nevoie de experiența mea.

Marius Tucă: Sunteți un om care construiți echipe, nu ați condus niciodată cu excepția lui Inter, o perioadă, echipe gata făcute.

Mircea Lucescu: Din păcate acolo a fost o greșeală de a fi ajuns… oricine ar fi vrut să ajungă acolo, dar în mod normal o echipă trebuie să o iei de la începutul sezonului, atunci să ai o lună de zile la dispoziție. Eu am intrat în decembrie și am avut 5 victorii extraordinare pe San Siro, 5-0, 4-0,5-1,6-2, dar, din păcate, am avut ghinionul să se accidenteze Ronaldo, să se accidenteze Simeone, să se accidenteze Zamorano, am pierdut niște jucători, iar ceilalți erau vreo 10 jucători fără contract care creau presiune să joace. Am făcut greșeala de a mă lăsa dominat în anumite momente de unii dintre ei, adică în sensul în care trebuia de la început, imediat să…, trebuie să o sfârșesc. M-a ajutat foarte mult după aceea, o experiență deosebită era legată de experiența cu Brescia, pentru că cu Brescia reușisem două promovări extraordinare, pentru că atât de greu e să obții, ne cunoaștem câștigătorii de campionate, dar să nu uităm la câștigătorii de promovări. Ce se întâmplă? În Italia campionatul diviziei B, este campionatul antrenorilor, iar campionatul diviziei E este campionatul președinților de club, cei care investesc mai mult, vedeți ce se întâmplă cu Fiat-ul lui Agnelli și cu Juventus și devine din ce în ce mai bogat. Nici anul viitor nu îl va detrona nimeni, cum greu detronezi…

Marius Tucă: Ceea ce nu s-a întâmplat în Italia de mulți ani, adică e o dominație totală a Juventus-ului.

Mircea Lucescu: Pentru că ei își permit să cumpere cei mai buni jucători, au stadionul, în momentul în care au făcut stadionul lor, din momentul acela au avut cel puțin 13-14 puncte în plus câștigate pentru că stadionul, ca o echipă să fie campioană trebuie să câștige toate meciurile acasă, să nu piardă punct acasă, asta dă încredere și pe urmă punctele de afară le iau oricum pentru că…

Devine din ce în ce mai greu pentru un antrenor cu o anumită vârstă să stabilească un raport foarte amical, foarte apropiat de jucătorii foarte tineri

Marius Tucă: Ați mai antrena în Italia dacă ar veni o ofertă?

Mircea Lucescu: Nu, nu cred, pentru că nu mai e timpul pentru mine, devine din ce în ce mai greu pentru un antrenor cu o anumită vârstă să stabilească un raport foarte amical, foarte apropiat de jucătorii foarte tineri. Diferența e prea mare în toată chestia asta și atunci poți să conduci, poți să consiliezi, poți să fi într-o postură în care să… tip Ferguson la Manchester, el nu mai antrena în ultimii ani, el avea 4-5 antrenori care antrenau, el venea doar la pregătirea jocurilor, stabilirea formației, analiza, urmărea…

Marius Tucă: Deci, în momentul în care ajungi la o vârstă, diferența prea mare între tine ca antrenor, jucătorii care sunt undeva șa 20 de ani, douăzeci și…

Mircea Lucescu: Nemaiținând cont că oamenii din jur, cei din presă, în general din mass-media sau suporterii, imediat la prima înfrângere te căsăpesc… e prea bătrân, nu mai știe nimic, sunt astfel de aspecte și astfel de reacții care, dar…

Marius Tucă: Ne întoarcem la echipa națională a României, știți că de 30 de ani se tot vorbește că o să vină din nou Mircea Lucescu la echipa națională a României și uite că nu ați ajuns niciodată, de ce?

Când am plecat de la națională am spus că nu mă mai întorc niciodată. Și eu, și Răzvan la fel

Mircea Lucescu: Păi nu, pentru că atunci când am plecat am spus că nu mă mai întorc niciodată și eu, și Răzvan la fel, eu am plecat după 4-0 cu Austria, pentru că am considerat-o o nedreptate strigătoare la cer, faptul că construisem o echipă total tânără, jucători de la Craiova și Hunedoara plus cei care au apărut, Steaua Dinamo, plus Steaua începuse că avea jucători tineri să … și Dinamo la fel să apară în prim planul performanței, deci era o echipă foarte tânără. A profitat după aceea după 1990 de acea echipă cei care au condus mai departe, dar ’84…

Marius Tucă: Deci niciodată la echipa națională?

Mircea Lucescu: Da, și e și normal, nu e bine să te întorci acolo unde ai mai fost, am rămas cu această satisfacție că lumea m-a dorit timp de 30 de ani la echipa națională.

Marius Tucă: În 84 ce? Spuneați ceva de 84, ce s-a întâmplat?

Mircea Lucescu: Păi în ’84 a fost Campionatul European, a fost în doi ani, deja construisem o echipă care s-a calificat la Campionatul european, dar în spatele ei aveam o generație de jucători bine crescuți ca într-o echipă normală de club și 17 meciuri internaționale amicale în perioada aceea, făceam iarna și vara câte 3 săptămâni de pregătire. Deci în spatele fiecărui jucători, așa cum am făcut și la Hunedoara, așa am făcut și la Șahtior, întotdeauna în spate aveam titulari jucători tineri care făceau…

Marius Tucă: Aveam fără Ilie Balaci marele absent, cu Ilie Balaci Dumnezeu să îl ierte…

Mircea Lucescu: Era altceva.

Marius Tucă: Era liderul generației, liderul echipei…

Mircea Lucescu: Din păcate s-a accidentat atunci în februarie…

Marius Tucă: Știu că dumneavoastră vi l-ați dorit foarte tare și ați vrut să îl luați în Italia să îl includeți în lot. În Italia ați vrut să îl luați la Campionatul European și să se trateze acolo și a fost cineva care nu a vrut să…

Mircea Lucescu: Da, nu a vrut, a zis că avem și noi în țară doctori pentru asta și l-au operat un doctor care i-a tăiat ligamentul atunci. El se accidentase la turneul acela de la Paris câștigat de noi cu 1-0 mi se pare cu Botafogo și cu Paris Saint-Germain, am făcut o demonstrație pentru România, era înaintea calificării, era mi se pare în 1983, o demonstrație… și am fost invitați cu gândul că am putea ajunge acolo. A fost o demonstrație de fotbal, am jucat stadionul plin pe Parc des Princes a fost, nu era Saint – Denis. S-a accidentat acolo după care în iarnă s-a refăcut și pe urmă în iarnă iarăși s-a accidentat. A fost o prostie din partea celor care au decis să jucăm în luna februarie, jucam duminică, numai ca să terminăm campionatul, duminică, marți, vineri și duminică, patru meciuri pe săptămână în februarie când stadioanele noastre erau dezastruoase. După el mi-a părut extraordinar de rău că nu l-am avut, adică și toamna aceea când nu a jucat nici la Bratislava, nu a jucat nici în Cipru, dar revenea, talent mare oricum, sigur că s-a vorbit mult și despre Dobrin, același lucru.

Marius Tucă: Despre Dobrin s-a vorbit, despre Balaci, Hagi. I-ați clasifica într-un fel sau fiecare jucător cu…?

Mircea Lucescu: Nu, fiecare cu calitățile lor, astfel de jucători la nivelul acesta de performanță, de talent, de valoare nici nu merită să faci o asemenea dispută, cine e mai bun, fiecare are calitățile lui.

Marius Tucă: Deci nu vă mai întoarceți niciodată la națională, nici dacă vă cheamă, uite anul care vine?

Mircea Lucescu: Cine vrea să mă cheme? Indiferent cum, asist cu cea mai mare plăcere, văd ce se întâmplă.

Marius Tucă: Totuși ne uităm pe toate clasamentele, un clasament aici al tuturor timpurilor la trofee sunteți pe locul 2 și o să vorbim despre asta, totuși dacă vine cineva din federație și vă invită?

Mircea Lucescu: Dar federația a fost la un moment dat, eram la Kiev, a fost în Marsilia, primul care a revenit a fost Lupescu.

Marius Tucă: Avem pe ecran acum, sunteți pe un… incredibil loc 2, după Ferguson cu 32 de trofee. Și făceam observația, în primii 3 ,Ferguson a antrenat în Marea Britanie, în Anglia și Scoția parcă, nu?

Mircea Lucescu: În Scoția prima dată și numai în Marea Britanie.

Marius Tucă: Și Lobanovsky numai la Dinamo Kiev.

Mircea Lucescu: Ucraina și URSS.

Marius Tucă: Pe când dumneavoastră la câte echipe? La câte echipe ați…?

Mircea Lucescu: Până și Jock Stein, mai … eu la 5 echipe, 5 țări diferite. A fost România, a fost Turcia, a fost Ucraina, fost Rusia, am câștiga Super Cupa Europei, a fost Italia, două promovări pe care le consider la fel de importante ca …

Marius Tucă: Ca și când ați câștiga un titlu în altă parte. Suntem între noi și nu ne vede nimeni, totuși dacă vine cineva…

Mircea Lucescu: Haideți să nu vorbim despre lucrul acesta că nici nu se pune problema acum, este vremea generației nouă de antrenori, avem o generație bună de antrenori, ei trebuie să ducă mai departe cu foarte multă…

Marius Tucă: Dacă se pune problema?

Mircea Lucescu: Nu, nu s-ar pune problema, nu trebuie să se pună problema toată chestia asta.

Marius Tucă: Totuși, nu ne-am calificat de 20 de ani la un campionat mondial.

Mircea Lucescu: O să reușim de data asta, sper. Bine, poate, sigur nu aș vrea să ne încărcăm cu iluzii, nu va fi ușor, dar eu cred că jucătorii noștri au calitățile necesare pentru a înfrunta echipele mari ale Europei, pentru că e mult mai greu în Champions League, acolo unde construiești o echipă cu cei mai buni sau Europa League. Când vorbești de o echipă națională atunci sunt doar jucătorii acelei țări, care nu întotdeauna sunt cei mai buni din lume, deci avem șanse mari, nu văd cum ar putea să fie mai bună decât noi nici Suedia, nici Norvegia, deci și ei au jucători din campionatele importante, dar nu sunt super valori.

Marius Tucă: Aș putea spune că am pierdut la Suedia nepermis.

Mircea Lucescu: Nepermis, este o echipă în formare, este o echipă tânără, este nevoie de ceva timp pentru toate astea, important este să nu îi pierdem pe băieții ăștia tineri. Acum toată lumea este concentrată pe turneul final din Italia, sub 21, care este foarte importantă, o reușită acolo, nu spun să câștige titlul, dar o reușită acolo pentru foarte mult timp va da echipei naționale mari posibilitatea să acceadă în turneele finale, de aceea e un moment favorabil, nesusținut de condițiile din fotbalul românesc din țară, foarte puține investiții, foarte puțin entuziasm

Un moment critic pentru fotbalul, campionatul intern. S-a permis apariția unor echipe-fantomă și au dispărut branduri importante

Marius Tucă: E într-un moment critic fotbalul, campionatul intern?

Mircea Lucescu: Da, pentru că a fost o perioadă în care a permis eu știu, nu pot să spun, s-a permis apariția unor echipe-fantomă și au dispărut branduri importante, cei care aduceau tradiția, aduceau spectatori, aduceau puterea economică, ar fi trebuit în momentul acela să intervină organizațiile locale să susțină echipa, atunci când nu exista un investitor, nu exista un investitor atunci, trebuia pentru că era important pentru imaginea orașului. Când o echipă tip Arad era în divizia A se vorbea tot timpul despre Arad, în toate ziarele.

Marius Tucă: Dar sunt și orașe care nu au, Brașovul nu are.

Mircea Lucescu: Din ce în ce mai puțin, se vorbește foarte mult în alt sens, poate în turism poate despre ele, dar nu despre sport, unde sport interesează populația în fiecare moment al zilei, vedeți toate emisiunile, televiziunile încep și se termină cu niște noutăți din sport, din fotbal.

Marius Tucă: Dar sunteți de acord cu sistemul acesta din play-off și play-out?

Mircea Lucescu: Nu au ce să facă, poate sunt, să devenim din ce în ce mai buni atâta timp cât nu există siguranța că …

Marius Tucă: Păi nu, facem un campionat cu 16 echipe să se joace de la un capăt la altul.

Mircea Lucescu: Da, dar ar trebui să dea echipele respective, să asigure continuitatea în competiție, când nu se retrag la un moment dat din competiție că nu au rezultate, nu au niște… și atunci strică tot, așa cel puțin 12 echipe… se poate, eu cred că vor lua în discuție, a fost un moment necesar pentru… gândiți-vă juca Mioveni în divizia A, juca Urziceni în divizia A, ușor, ușor acestea încep să dispară și să apară din nou Cluj.

Marius Tucă: Păi stați nu intră acum Clinceni?

Mircea Lucescu: Asta cu Clinceni este iar o problemă, bine acolo este un om căruia îi place fotbalul, dar nu e de ajuns pentru …

Marius Tucă: Avem Clinceni, avem Chiajna, Chiajna nu mai avem că retrogradează. Mă rog, spuneți-mi se mai poate construi o echipă națională așa cum ați făcut-o dumneavoastră în anii 80 sau sunt cu totul altele metodele în momentul acesta, de la selecție, antrenamente, jocuri amicale ?

Mircea Lucescu: În primul rând…

Marius Tucă: Adică aveați un stadiu extraordinar de pregătire? Făceați selecția tuturor jucătorilor, construiați?

Mircea Lucescu: E un campionat foarte puternic, nu uitați că echipele noastre jucau în fazele finale ale competițiilor europene atunci, e adevărat că se putea mai mult decât acum, erau mai echilibrate forțele dar… Craiova era, Argeș era, Steaua, Dinamo nu mai vorbim, UTA făcea performanță.

Marius Tucă: Acum echipele de club sunt internaționale.

Mircea Lucescu: Și asta este o problemă destul de importantă pentru că toate, dădeam exemplu cu Turcia, același lucru, când ai posibilitatea în campionat să joace atât de mulți străini, e mai ușor pentru președinți să aducă jucători care creează imagine, din toate părțile, îi plătesc un salariu, în general iau jucători la sfârșit de contract, iau jucători care au avut o carieră și care vor să termine cu un bun contract, atâta tot, nu mai crești nimic, nu mai schimbi jucători, nu mai vinzi, nu mai cumperi și doar acumulezi datorii, una după alta. Și aici s-a lucrat foarte puțin la nivelul juniorilor, copiilor sunt foarte puțini, s-a investit foarte puțin.

Marius Tucă: Ați făcut 40 de ani de antrenorat?

Am peste 40 de ani de antrenorat, fără nici un fel de an sabatic

Mircea Lucescu: Păi da, nu am făcut socoteală, dar am peste 40 de ani, fără nici un fel de an sabatic.

Marius Tucă: Fără nici un fel de îndoială, acum sunteți pe cale să intrați în an sabatic.

Mircea Lucescu: Vreau să văd cum e viața și în afara terenului.

Marius Tucă: Când ați plecat? Eu vă văd în fiecare dimineață la cafea liniștit, veniți pe jos.

Mircea Lucescu: Dacă nu găsesc ceva care să îmi dea satisfacție, nu mai e o problemă de bani, e o problemă de a avea eu satisfacția unei activități care să producă și să cred, nu să fiu folosit pentru a crește jucători și pentru… nu. Vreau să fiu folosit pentru a crește jucători ca să facă o echipă competitivă și care să câștige.

Marius Tucă: Nu vă mai permiteți luxul să pierdeți.

Mircea Lucescu: Să pierdem, vă dați seama de tot ceea ce am reușit până acum ar fi…

Marius Tucă: Exact, adică nu puteți acum la finalul carierei să rămâneți cu ideea „doamne ce Lucescu pierdea” și așa mai departe.

Mircea Lucescu: Prefer să rămân cu tabloul acela…

Marius Tucă: E adevărat, păi tabloul acela rămâne, e foarte greu de schimbat din păcate sau din fericire. Hai să mai vedem o dată clasamentul să vorbim un pic despre asta, păi e foarte greu Lobanovsky, săracul nu prea mai e cineva acolo care să, Guardiola s-ar putea, Mourinho, Mourinho totuși e… Cum vedeți …

Mircea Lucescu: Guardiola va fi primul, nici Mourinho, și Mourinho va avea probleme pentru că Guardiola în afară de câștigarea titlurilor, construiește echipe.

Marius Tucă: Deci este pe gustul dumneavoastră.

Mircea Lucescu: Da, el construiește echipe.

Marius Tucă: Mourinho este un antrenor de echipă.

Mircea Lucescu: Mourinho este un antrenor care are nevoie de… el a fost pe primul loc în ceea ce privesc transferurile de jucători, Guardiola acum l-a ajuns și el, Guardiola și-a luat jucătorii cei mai talentați tineri, a plătit foarte mult pentru ei, Mourinho ia jucători deja formați, foarte puțini jucători tineri.

Marius Tucă: Guardiola, Hagi sunt antrenori pe gustul dumneavoastră.

Hagi a făcut istorie în Turcia, după părerea mea cel mai influent jucător din istoria turcilor în privința câștigării titlurilor

Mircea Lucescu: Da, sunt pe gustul meu. Hagi, e normal, pentru că am avut o continuitate cu el, a debutat, adică a început cariera internațională și de mare nivel profesional cu mine și a terminat-o cu mine. Deci a început la 18 ani cu mine, echipa lui cu mine, și a terminat la 36 de ani la Galatasaray și îmi pare atât de rău că nu a vrut să mai rămână. Bine turcii erau datori foarte mult și în toată această perioadă de aproape 18 ani a fost perioadă de la Brescia, care, părerea mea că l-a relansat, nu a fost ușor, nu a fost greu, adică după Real Madrid a venit la mine, pe urmă a plecat, l-am lăsat să plece, l-am lăsat pentru că era Hagi și țineam foarte mult la el, la Barcelona și și-a relansat cariera. De acolo a făcut istorie în Turcia, după părerea mea cel mai influent jucător din istoria turcilor în privința câștigărilor titlurilor. Extraordinară a fost toată perioada aia, și pe urmă, sigur, poate nu ar fi trebuit să se grăbească atunci, ar fi trebuit să mai aștepte puțin un an, doi, și poate după aceea să preia echipa națională. A luat-o prea devreme și a avut și a avut și ghinion, că trebuie să spun că a avut și ghinion.

Marius Tucă: Un ghinion incredibil, nu pot să uit niciodată meciul cu Slovenia, nu pot să uit niciodată meciul ăla, i s-a retezat prea devreme… Dar uite că până la urmă a construit Viitorul, poate dacă rămânea la Națională…

Mircea Lucescu: A demonstrat încă o dată că ambiția, dincolo de pricepere, este un lucru extrem de important.

Citește continuarea pe pagina a doua >>

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top