VIOLENȚA DOMESTICĂ. IGPR: Victimele sesizează mai des Poliția în 2018

VIOLENȚA DOMESTICĂ. IGPR: Victimele sesizează mai des Poliția în 2018
Publicat: 25/11/2018, 16:42
Actualizat: 25/03/2019, 23:38

10% din totalul agresiunilor care au loc între membrii familiilor au fost sesizate în Capitală, reiese din datele statistice ale Inspectoratului General al Poliției Române, care scot în evidență un trend ascendent al faptelor de violență domestică.

„Referitor la violența domestică, în anul 2017, numărul de fapte penale sesizate în domeniul de referință a fost de 36.245, dintre acestea 3.794 au fost săvârșite în municipiul București. În primele 10 luni din 2018, la nivel național au fost sesizate 32.696 de infracțiuni, 3.424 dintre acestea fiind comise în municipiul București. Din analiza datelor statistice existente la nivelul Poliției Române, rezultă că acest gen de infracțiuni înregistrează un trend ascendent, respectiv de la 35.202 fapte penale în 2016 la 36.245 în anul 2017, procentual fiind înregistrată o creștere de aproximativ 3%”, se arată în comunicatul remis agenției de presă MEDIAFAX.

Creșterea este pusă pe seama faptului că din ce în ce mai multe victime aleg să sesizeze poliția când au de suferit de pe urma unor agresiuni. Totodată, în anul 2018, s-a constatat o creștere a numărului de amenințări pe care victimele au ales să le aducă la cunoștința autorităților.

„Avem un trend constant, dacă pot să spun așa, dar am studiat fenomenul și vedem că spre deosebire de anul trecut, avem o scădere cu 10 la sută la infracțiunile cu mare violență și avem totuși o creștere de 13 la sută la infracțiunile de amenințare. Ce înseamnă acest lucru, victimele au învățat că de la prima vorbă urâtă, de la prima amenințare, de la prima jignire trebuie să reclame. Nu mai așteaptă prima palmă sau să fie bătute în mod constant”, a explicat, pentru MEDIAFAX, comisar șef Ramona Dabija, din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității al Poliției Române.

Agresiunile fizice și amenințările care au loc între membrii unei familii pornesc de cele mai multe ori pe fondul consumului de alcool, explică reprezentanții Poliției Române, dar și din pricina lipsurilor materiale. Agresorii care ajung să comită fapte cu violență au un comportament violent și în viața de zi cu zi astfel încât, spun oamenii legii, nu există nicio siguranță că nu vor ajunge să apeleze la aceleași metode când apar divergențe în familie.

„Din studiile noastre, violența domestică are loc pe fondul consumului de alcool, pe fondul lipsurilor și trebuie să știm că în general agresorii au în spate un comportament neadecvat în societate. El nu apare peste noapte, el a dat niște semne în societate, poate că victimele nu l-au văzut, dar nu este normal ca într-o famiie să jignești să vorbești urât și să accepți o palmă. Avem în statistici și victime bărbați, și copii, ne gândim în general la tot ce implică familia și frați și părinți cu copii. În astfel de cazuri, putem recomanda în primul rând ca posibilele victime să nu accepte să fie tratate sub demnitatea lor, fiecare om este important, fiecare om are demnitatea lui. Să nu acceptăm și asta transmitem și tinerilor, să nu luăm în derâdere o vorbă urâtă. O vorbă urâtă spusă astăzi și acceptată, o jignire mâine se poate transforma în ceva mult mai grav”, a declarat comisar șef Ramona Dabija.

Recent, Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect prin care dă posibilitatea polițiștilor să instituie ordine de protecție provizorii pentru o perioadă de cinci zile în cazul în care sesizează sau li se aduc la cunoștință fapte de violență domestică, cât și modelul formularului de ordin provizoriu și instrucțiunile prin care acesta poate fi obținut. În situația unui caz de violență domestică, polițistul va urma să folosească un formular tip de evaluare a riscului în baza unei metodologii de utilizare a acestuia astfel încât, se arată în raportul proiectului, să fie stabilite criterii obiective pentru aprecierea gradului de risc asupra vieții, integrității fizice ori libertății unei persoane, victimă a violenței domestice, astfel încât să fie eliminat pe cât posibil subiectivismul inerent unui astfel de demers. Formularul cuprinde mai multe întrebări printre care: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?; În urma acestui incident ați suferit leziuni?; Agresorul/agresoarea are probleme cu consumul de alcool?;”, iar clasificarea riscului asupra victimei are două variante, respectiv există risc iminent sau nu există risc iminent. Pentru ca ordinul de protecție să poată fi emis, va trebui ca întrebările din formular să conducă la concluzia că există un risc iminent, iar, pentru aceasta, persoana vătămată va trebui să răspundă cu DA la întrebările „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?” și ” Vă este teamă de viitoare agresiuni sau violențe asupra dumneavoastră sau a altor membrii de familie? ” sau cu DA în șase rânduri la întrebările aflate între punctele 8 și 21 din chestionarul care cuprinde un total de 21 de întrebări.

Polițiștii pot interveni în cazurile de violență domestică în baza unor sesizări venite din partea unor persoane care au participat într-un fel sau altul într-un eveniment cu violență sau ca urmare a sesizărilor venite din partea unor martori neimplicați, dar care au asistat la un episod de violență domestică. Totodată polițiștii pot fi sesizați prin 112, în scris dar pot interveni și sesizându-se din oficiu.

În anul 2018, arată reprezentanții IGPR, au fost emise cu 30% mai multe ordine de protecție față de anul anterior ca urmare a faptului că din ce în ce mai multe persoane au ales să reclame agresiunile la care au fost supuse.

„Dacă ar fi să comparăm numărul ordinelor de protecție care au fost emise în aceste 10 luni ale anului 2018 față de anul 2017 putem spune că sunt cu 30 la sută mai multe ceea este un număr foarte mare, înseamnă că femeile au început să capete încredere în instituțiile statului și că cer acest ordin de protecție și iau măsuri împotriva agresorului. Le explicăm în general femeilor pe care le întâlnim că violența în familie este un fenomem ciclic și nu ar trebui cumva să creadă că agresorul după o palmă sau după un cuvânt sau după o jignire se va schimba automat. Nu, va trece o perioadă și el va repeta acel act de agresiune, de aceea este mai bine să se ia măsuri la început de la primele violențe să nu se ajungă la infracțiuni foarte grave”, a declarat Angela Chirvăsuță, comisar șef de poliție în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?