Konstantinos PASSARIS refuză DESPĂGUBIRILE oferite de stat, după ce a făcut reclamație la CEDO pentru condițiile INUMANE din pușcărie

Konstantinos PASSARIS refuză DESPĂGUBIRILE oferite de stat, după ce a făcut reclamație la CEDO pentru condițiile INUMANE din pușcărie
Publicat: 06/03/2019, 11:14

Avocatul Marius Sorin Moldovan, apărătorul lui Konstantinos Passaris, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că în cazul acestuia au fost încălcate drepturile omului în perioadele de detenție de la Penitenciarele Jilava și Craiova.

„Clientul meu a reclamat la CEDO tratamentul inuman de care a avut parte în Penitenciarele Jilava și Craiova, ne aflăm în faza necontencioasă, în care părțile pot ajunge la înțelegere. S-a comunicat plângerea autorităților române care au analizat-o, iar Statul Român a făcut o ofertă de despăgubiri în valoare de 13.500 de euro. Am discutat, marți, cu clientul meu, dar acesta a refuzat, în principiu, oferta, astfel că vom ajunge la proces. La CEDO s-au reclamat abuzurile foarte mari, a fost legat de pat timp de doi ani, a avut lumină zi și noapte în celulă, nu a avut intimitate. Negreșit i s-au încălcat drepturile omului”, a spus Moldovan.

Potrivit acestuia, refuzul ofertei a avut la bază faptul că în alte cauze similare, despăgubirile au fost mult mai mari, și faptul că era nevoie să se țină cont de faptul că Passaris este cetățean grec iar sumele trebuie raportate la nivelul de trai din Grecia.

Konstantinos Passaris a fost condamnat în anul 2003 la închisoare pe viață, fiind acuzat de comiterea unui dublu asasinat și a unui jaf armat în noiembrie 2001 la o casă de schimb din București.

Acesta fusese condamnat și în Grecia pentru cinci crime.

Passaris își ispășește pedeapsa în Penitenciarul Gherla unde este încarcerat.

De ce a fost condamnat Passaris, cu executare, pentru jaful din Galați. Ce scrie în motivarea judecătoriei

Passaris, FIARA DIN BALCANI, condamnat pe viață

Konstantinos Passaris, supranumit și „Fiara din Balcani”, condamnat la detențiune pe viață pentru de uciderea a două persoane, a fost găsit vinovat și pentru un jaf armat comis, pe 13 noiembrie 2001, la o casă de schimb valutar din Galați.

La aproape 14 ani de la atac, pe 22 iunie, Judecătoria Galați l-a condamnat pe cetățeanul grec la șase ani de închisoare pentru tâlhărie.

„Instanța va observa conduita sa (Konstantinos Passaris- n.r.) de recunoaștere și regret a faptei săvârșite și o va avea în vedere la individualizarea pedepsei, dar în raport de faptă săvârșită, acționând la adăpostul întunericului și având asupra sa o armă de foc, va constata că unicul mod de îndreptare și reinserție socială este executarea efectivă a unei pedepse cu închisoarea. Prin urmare, va face aplicarea articolului 396 alineatul 10 Cod de procedură penală, în sensul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege”, se arată în motivarea sentinței Judecătoriei Galați.

De asemenea, instanța a decis să-i aplice lui Passaris o pedeapsă „orientată spre minimul special în considerarea faptului că inculpatul a avut o atitudine de recunoaștere, iar de la data săvârșirii faptei au trecut mai bine de 13 ani, perioadă de timp ce a avut ca rol estomparea oprobriului public generat la acea vreme, de o faptă cu o frecvență foarte rară în România”

Judecătoria Galați a constatat și că fapta comisă la casa de schimb valutar din Galați este concurentă cu faptele pentru care Konstantinos Passaris a fost condamnat la detențiunea pe viață, în 30 iulie 2003.

Astfel, instanța a contopit pedeapsa de 6 ani de închisoare dată pentru tâlhărie, cu pedepsele de 6 ani și 8 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, 10 ani de închisoare pentru tâlhărie, 10 ani de închisoare pentru contrabandă și cu pedeapsa detențiunii pe viață pentru omor calificat și omor deosebit de grav, urmând ca cetățeanul grec să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv detențiunea pe viață.

Judecătoria Galați a dispus și ca Konstantinos Passaris să plătească 43.675 de lei către Casa de schimb valutar Nova 2000 Galați și 50.000 de lei către asigurător.

Reprezentanții casei de schimb valutar au contestat decizia Judecătoriei Galați, iar apelul se va judeca pe 18 septembrie la Curtea de Apel Galați.

Passaris nu a fost adus în fața Judecătoriei Galați, refuzând să fie prezent la proces și declarând că recunoaște faptele pentru care a fost trimis în judecată și dorește să fie judecat în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 noiembrie 2001, Konstantinos Passaris, împreună cu o altă persoană, rămasă neidentificată, purtând cagule pe cap și înarmați cu arme de foc au intrat în sediul Casei de schimb valutar Nova 2000 Galați de unde au sustras 93.675 de lei (în lei și valută).

Anchetatorii susțin că, cetățeanul grec a ajuns în România, prin trecerea frauduloasă a frontierei, în a doua jumătate a anului 2001, având asupra sa două arme de foc și muniția aferentă. Inițial a locuit în București, iar, în octombrei- noiembrie 2001 a locuit la niște prieteni în Galați.

„Pentru obținerea de venituri ilegale, inculpatul și prietenii acestuia au hotărât să sustragă bani de la o casă de schimb valutar, știut fiind faptul că în incinta unor asemenea locații se găsesc sume mari de bani, în lei și valută și nici nu aveau un sistem de pază forte bine pus la punct (limitându-se doar la gratii). Pentru a pune în aplicare această hotărâre, inculpatul Konstantinos Passaris a localizat casa de schimb valutar NOVA 2000 Galați, după ce a schimbat valută la această unitate, însă nu a putut comite furtul imediat întrucât nu avea un plan prestabilit și nu cunoștea în amănunt locația”, se arată în motivarea Judecătoriei Galați.

Conform anchetatorilor, Passaris a supravegheat în mai multe zile casa de schimb valutar și a trimsi un apropiat pentru a verifica programul de lucru al unității, persoanele care lucrează acolo, intrarea și sistemele de pază.

„În baza informațiilor obțiunute, inculpatul Konstantinos Passaris a stabilit mai multe planuri de acțiune, luând în calcul atât situația când ar fi găsit la fața locului mai mulți angajați (operator, operator/paznic), dar și situația când ușa care perimite accesul către încăperea cu seiful ar fi fost închisă și asigurată, moment în care ar fi recurs la spargerea geamului”, conform documentului citat.

Pe 13 noiembrie 2001, în jurul orei, 18.30, cetățeanul grec, împreună cu un apropiat, înarmați cu două pistoale marca SZ-99 compact- G și cu cagule pe cap, au intrat în casa de schimb valuntar și i-au amenințat pe cei doi angajați prezenți în sediul unității.

„În continuare cei doi autori au urmat planul deja stabilit, respectiv inculpatul Konstantinos Passaris să mențină amenințările cu arma asupra celor doi martori, fără să vorbească pentru a nu atrage atenția asupra faptului că era cetățean străin, iar celălalt autor i-a cerut martorei să deschidă seiful”, se mai arată în motivare.

Astfel, cei doi inculpați au sustras din seif 93.675 de lei (în lei și valută). Conform anchetatorilor, atacul a durat 1-2 minute, după care cei doi au fugit cu o mașină parcată pe Faleza Dunării.

Passaris și complicele său au împărțit banii, iar apoi au plecat spre Capitală.

În acest caz, împotriva lui Konstantinos Passaris s-a început urmărirea penală, pe 21 ianuarie 2003, pentru tâlhărie, dosarul fiind sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, conform motivării sentinței prin care cetățeanul grec a fost condamnat la 6 ani de închisoare. O lună mai târziu, procurorii i-au prezentat materialul de urmărire panală lui Passaris, dar acesta nu a fost trimis ulterior în judecată.

Conform documentului citat, printr-un referat din 28 decembrie 2004, anchetatorii au propus extinderea cercetărilor față de cetățeanul grec pentru infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, iar pe 5 ianuarie 2005, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați și-a declinat competența către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Galați.

După aproape șapte ani, la 3 octombrie 2011, DIICOT Galați a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Konstantinos Passaris pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și neînceperea urmăririi penale pentru aceeași infracțiune pentru cel de-al doilea autor al atacului, rămas neidentificat, și disjunge cauza și își declină competența în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați pentru continuarea cercetărilor pentru infracțiunea de tâlhărie.

Cetățeanul grec a fost audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați pe 10 octombrie 2013 și pe 17 februarie 2014, iar în 12 noiembrie 2014 acesta a fost trimis în judecată, în cele din urmă, pentru tâlhărie calificată.

Passaris, supranumit și „Fiara din Balcani”, a fost găsit vinovat, în iulie 2003, în România, de uciderea unui casier de la o casă de schimb valutar din București și a unei gărzi de corp. Passaris a fost condamnat la detenție pe viață și își ispășește pedeapsa în Penitenciarul Gherla.

În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, Passaris și o româncă au intrat în casa de schimb valutar și de amanet „Le Petit Bijou”, situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din București. Cei doi angajați aflați în acel moment în sediu au fost împușcati în cap, după care asasinii au luat toți banii găsiți – valută și lei, în total 567 de milioane de lei vechi.

Passaris a fost arestat preventiv la sfârșitul lunii noiembrie 2001, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. El a fost reținut de polițiștii bucureșteni în urma unei descinderi în forță într-un apartament pe care grecul îl închiriase. Passaris era căutat prin Interpol din iunie 2001, pentru crimă și pentru implicare în alte infracțiuni cu violență comise în Grecia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier