IOHANNIS și FAMILIA REGALĂ, în Orașul Unirii. Jandarmeria, vizată de proteste

IOHANNIS și FAMILIA REGALĂ, în Orașul Unirii. Jandarmeria, vizată de proteste
Publicat: 01/12/2018, 08:18

Pe Facebook a fost creat evenimentul „Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018„, asumat de o revistă, prin intermediul căruia suporterii echipelor de fotbal anunță că vor huidui jandarmii dacă vor defila la ceremonialul militar de la Alba Iulia.

„Pentru toate abuzurile făcute asupra suporterilor, pentru toate bătăile date jurnaliștilor, suporterilor, cetățenilor acestei țări, pentru toate înscenările pe care le-au făcut, începând cu 13-15 iunie 1990 și continuând pe cele pe care le-am demascat deja, ianuarie 2012 și protestele recente din Piața Victoriei, noi, Revista Ultra, anunțăm în mod oficial că Jandarmeria Română nu are ce căuta în cadrul defilării militare organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. La an aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire, să-i vedem pe jandarmi defilând nu ar fi decât o altă înjosire la care poporul român este supus. Dacă Jandarmeria Română nu va avea decența să se retragă de la parada de 1 decembrie, atât la Alba Iulia, cât și în București, vă invităm sa îi oferiți ceea ce merită sau să vă întoarceți cu spatele la defilarea jandarmilor, ridicând aceleași degete pe care Florin Iordache le arată românilor”, se arată în descrierea evenimentului.

Reprezentanții Jandarmeriei Alba vor defila, la fel ca în fiecare an, de 1 Decembrie, în cadrul ceremonialului militar. Alături de ei vor defila polițiști, pompieri, ofițeri SRI și militari, respectiv elevi ai școlilor militare.

Politicienii și societatea civilă, în schimb, îndeamnă la calm, considerând neavenite protestele de 1 Decembrie.

Întrebat de astfel de boicotări, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a spus, în urmă cu două săptămâni, că „trebuie să fii foarte meschin” și să ai „un suflet foarte mic și negru” pentru a huidui efectivele de jandarmi la defilarea de Ziua Națională.

„Am aflat cu jandarmeria că vor să se întoarcă cu spatele. Este un lucru al nostru. Nu vreau să fac educație. La noi toată lumea este în aceeași găleată (…) Eu despre Jandarmeria din Alba Iulia, pe care îi cunosc bine și cu care colaborăm foarte bine, chiar foarte bine, nu aș putea să fac lucrul acesta. Poate la București s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Ați văzut, știți prea bine cum se modelează imaginile, nu țin partea nimănui. Aș vrea să văd și eu să văd toate filmele, nu bucățele pe care le-am văzut, am văzut mai mult poate decât ați văzut dumneavoastră, dar aș vrea să difuzeze cineva toate filmele de acolo să se vadă cine în cine a dat. Ce e drept acolo au scăpat caii. Nu țin partea nimănui. Să folosești 1 Decembrie pentru chestiuni de genul ăsta mi se pare că trebuie să fi foarte meschin și să ai un suflet mic, mic, mic și negru. Și să te doară capul că te-ai născut. Trebuie să ai un suflet mic”, a spus Hava.

Primarul consideră că, dacă la Alba Iulia va boicota cineva jandarmeria, nu va strica sărbătoarea, deoarece nimeni nu îi va băga în seamă.

„Am mai auzit și de chestiuni de genul ăsta, că vin unii să protesteze de nu știu unde. Domnule, chiar aici v-ați găsit la 1 Decembrie, la 100 de ani, să protestați? O să vă bage cineva în seamă? Eu vă garantez că nu vă bagă nimeni în seamă! Decât că o să faceți un gest mic, negru, amărât, gârbovit, sărbătoarea nu ne-o strică, că vor sta cu spatele la jandarmi (…) e problema lor. Nouă nu ne strică sărbătoarea. Nici măcar nu o să mă uit încolo„, a mai spus Hava.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată despre protestul anunțat pe Facebook pentru 1 decembrie, că Ziua Națională trebuie să unească, nu să dezbine, fiind prea importantă pentru a fi organizate acțiuni de protest.

„Cred că măcar acum, când se apropie Ziua Națională, ar trebui să dăm dovadă de mai multă unitate. Este o zi importantă pentru fiecare român, este o zi importantă pentru România, este important ce mesaj dăm generațiilor următoare, ce mesaj dăm pentru celelalte state și cred că toate aceste elemente trebuie să le aibă în vedere orice bun român. Fiecare are dreptul să fie nemulțumit, să meargă la proteste, dar eu cred că Ziua Națională e prea importantă pentru noi ca să avem astfel de manifestări. Este ziua care trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, spunea Dăncilă.

Klaus Iohannis va participa, de la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului Unității Naționale, iar 30 de minute mai târziu la ceremonialul militar, care se anunță a fi cel mai grandios din ultimii ani. Prin tradiție, parada este principalul punct de atractie al manifestarilor din 1 Decembrie.

Vor defila pe jos 23 de detasamente cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apărării Naționale (Statul Major al Forțelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul pentru Forțele pentru Operații Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor) și Serviciul Român de Informații.

De asemenea, vor participa la ceremonie 18 detașamente de defilare pe roți, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice.

Vor survola zona și 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Soim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi și formațiuni pe jos și îmbarcate ale armatei poloneze.

Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie, mai arata Biroul de Informare al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

De asemenea, și Familia Regală va ajunge în gara Alba Iulia, la ora 9.30, cu Trenul Regal, care va fi remorcat de locomotiva cu abur Pacific 231.065, construită în anul 1922.

Vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, ASR Principesa Elena și soțul ei, ES Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia și ASR Principesa Maria.

Totodată, pe Facebook au fost create mai multe evenimente, prin care oamenii din toate colțurile țării își anunță prezența la Alba Iulia de 1 Decembrie.

„Milioane de români au luat drumul străinătății iÌ‚n căutarea unui trai decent. Li se spune „diaspora” (din limba greacă̆, „spora” – a iÌ‚mprăștia; „dia” – iÌ‚mprejur). Centenarul RomaÌ‚niei trebuie să le fie dedicat și lor, oriunde s-ar afla în lumea largă. ÎÌ‚n aceste vremuri, Marea Unire înseamnă, mai presus de orice, uniunea românilor de pretutindeni iÌ‚n Capitala sufletului românesc, Alba Iulia. Pe 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de România, ne revedem la Alba Iulia să spunem într-un singur glas: La mulți ani, România! Venirea noastră acasa, de peste tot din lume, va fi cel mai frumos cadou pe care îl putem face României. Măcar o dată la 100 de ani. Dați de veste mai departe! Veniți de 1 Decembrie la Alba Iulia, oriunde ați fi în lumea largă, să transmitem lumii întregi că ne pasă de România”, se arată în descrierea „Centenarul Diasporei: Pe 1 Decembrie 2018 ne vedem la Alba Iulia”.

Alt eveniment a primit denumirea „Unirea 1 Decembrie 2018”, iar în descrierea sa este postat mesajul „1 Decembrie 2018 : Marea Unire si înlăturarea sistemului criminal!”.

„Unioniștii din București Merg la Alba Iulia de 1 Decembrie”, este alt eveniment creat pe Facebook.

„Pe 1 Decembrie, români din toată lumea vor fi la Alba Iulia pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, acolo unde înaintașii noștri au realizat cel mai mare deziderat al poporului român. Acest eveniment unic în viața fiecărui om care a cântat vreodată „Deșteaptă-te Române!” nu trebuie ratat. Vom pleca pe data de 30 noiembrie, seara, din București cu autocarul, urmând să ajungem pe data de 1 decembrie la Alba Iulia. Toată ziua o vom sărbători începând cu marșul unioniștilor care va pornii de la Gara Feroviară, exact așa cum au făcut-o și strămoșii noștri acum 100 de ani”, se arată în descrierea lui.

La Alba Iulia, în minivacanța de 1 Decembrie, sunt așteptați peste 100.000 de vizitatori.

Turiștii care vin la Alba nu pot intra cu mașinile în oraș: 10.000 LOCURI DE PARCARE, la ieșire din oraș

Reprezentanții administrației locale au anunțat că în 1 decembrie accesul auto va fi limitat total, iar mașinile vor fi dirijate exclusiv către parcările temporare, de către polițiști și voluntari. Autobuzele vor ajunge în aceste zone, pentru a prelua turiștii și pentru a-i duce aproape de „zona zero” a desfășurării evenimentelor, la interval de 15 minute.

Astfel, de la ora 7.00, intrările în municipiul Alba Iulia, dinspre Munții Apuseni, Cluj-Napoca și Sibiu sunt blocate, iar cei care nu vor să ajungă la manifestările dedicate Zilei Naționale pot folosi șoseaua de centură sau alte rute ocolitoare.

Totodată, vor fi blocate artere foarte importante din cartierul Cetate, zonă în care vor avea loc majoritatea evenimentelor. În total, nu se va circula cu mașinile pe circa jumătate din străzile orașului.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în jur de 10.000 de locuri de parcare au fost amenajate special pentru Ziua Națională, pentru turiștii care vin să sărbătorească aici. Parcările s-au amenajat pe terenuri private.

„Au fost create și 300 de locuri de parcare pentru autobuze”, a spus Gabriel Pleșa.

Autoritățile se așteaptă ca la Alba Iulia să vină de 1 Decembrie peste 100.000 de turiști, ceea ce înseamnă un record de vizitatori în ultimii ani, cu mult peste numărul total de locuitori.

Locurile de parcare sunt, însă, insuficiente pentru oamenii care locuiesc aici, mai ales la orele de vârf.

Programul manifestărilor de 1 Decembrie începe, de la ora 7.00, cu oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, la fel ca acum 100 de ani.

De la ora 8.00 are loc Marșul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe județe, Republica Moldova și diaspora sunt așteptați la un marș al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Traseul are șase kilometri, iar participanții la marș vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore și vor intona cântece patriotice.

De la ora 10.30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol și templu al României Mari, în care delegații românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.

La ora 10.45, în fața Sălii Unirii are loc primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, iar cei prezenți vor asculta mesaje emoționante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.

De la ora 12.30 va avea loc sfințirea Monumentului Unității Naționale. Președintele Klaus Iohannis este așteptat la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului, iar apoi va participa la parada militară.

În ziua de 1 Decembrie vor avea loc numai concerte de muzică populară și cântece patriotice, iar seara se va încheia cu spectacol de artificii și un omagiu sunetului românesc, cu un recital de nai și orgă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația