Iohannis, declarații la summitul NATO. „Donald Trump a spus lucrurilor pe nume”

Iohannis, declarații la summitul NATO. „Donald Trump a spus lucrurilor pe nume
Publicat: 12/07/2018, 15:39
Actualizat: 28/03/2019, 15:42

„Pot să vă spun că nu există acest pericol. Nu există un conflict,”a declarat președintele Klaus Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles.”Există o discuție și aceste chestiuni au fost aduse în discuție de președintele Trump. Președintele Trump nu a fost agresiv, a spus lucrurilor pe nume. Ne-am despărțit în ideea că NATO este cea mai puternică alianță, este unică și că vom merge împreună mai departe. Dar impreună ne-am angajat să facem NATO și mai puternică, inclusive Germania”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles.

„În ansamblu postura NATO a fost întărită la acest summit. În final, sesiunea foarte specială – banii. Știți că în 2014 s-a decis ca în principiu până în 2024 alocările naționale pe apărare să fie 2% din PIB pentru fiecare țară în parte. Acum rezultatele sunt foarte diferite și ne aflăm destul de departe de momentul 2014. România a ajuns la 2%. SUA sunt undeva în jur de 4% la cheltuieli pentru apărare. Dar sunt și țări care au de abia 1% pentru apărare. S-a pus apăsat îăn discuție ceea ce noi numim burden sharing. Cu toții am renunțat, din păcate la întâlnirile bilaterale. A fost o discuție destul de intensă și am hotărât împreună să schimbăm programul pe loc. Am continuat programul doar noi aliații. Am ajuns la concluzii optimiste. Mai mulți aliați care sunt departe de 2% s-au angajat să își facă cheltuieli pentru apărare. S-a discutat, însă fără să se ia o decizie, să încrcăm să se meargă mai departe și probabil la următoarele summit-uri vom avea o abordare în care se încearcă să se meargă peste alocările de 2%.”, a mai spus Iohannis.

„Nu sunt implicat (n.r.: în condamnarea lui Liviu Dragnea) și apucături dictatoriale nu am avut niciodată, nici nu-mi propun să am. Nu l-am ascultat, nici nu cred că v-ați așteptat, dar am citit anumite știri. E îngrijorător. Este mai mult decât evident că omul și-a luat o pălărie prea mare. Nu face față. Cu această pălărie prea mare a terminat cu argumentele politice. Dar este îngrijorătoare această atitudine inadecvată, fiindcă acest om conduce un partid, prin interpuși Guvernul și Parlamentul”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă se teme de suspendare, Iohannis a catalogat drept „obsesie”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, îl acuză pe șeful statului, Klaus Iohannis, că este implicat direct în condamnarea sa, susținând că un ofițer dintr-un serviciu secret i-a spus că „am rezolvat un judecător, lucrărm în continuare”.

„Foarte multe vorbe pe care le-a auzit că sunt zvonuri inițial, dar punând cap la cap informații, ziceri, nu mai pot să cred că sunt zvonuri. Moțiunea. Vă spun ce vorbea Raluca Turcan și Ludovic Orban, vorbind cu oameni din PNL și alte partide. S-a spus că Raluca Turcan i-a promis că dacă aranjează condamnarea mea, ea garanteaza ca dă guvernul jos a doua zi. Condamnarea s-a rezolvat, guvernul nu a picat”, a spus Liviu Dragnea, la Antena 3.

Întrebat dacă este de părere că președintele este în spatele condamnării sale, Dragnea a spus: „Da, este părerea mea. Este a doua condamnare fără probe și total nevinovat. Primeam avertizări, ai grijă cu legea offshore, cu minting, pentru că deranjezi și va influența decizia judecătorilor, că sunt presiuni pe judecători. E un ofițer care mi-a zis că >. Nu îi dau numele, e militar, dacă ține la onoare și nu vrea să stea cu piatra pe inimă să spună, că mâine i se poate întâmpla lui. Ofițer din serviciile secrete”, a mai spus liderul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția