no author
Mihaela Gidei
67 vizualizări 8 nov 2019

Inspectorul judiciar care a efectuat verificările in privinţa unui articol de presă care conţinea critici la adresa judecătorilor Inaltei Curţi care l-au condamnat pe Liviu Dragnea a stabilit că nu a fost afectată independenţa justiţiei. Raportul întocmit a fost contrasemnat de Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare, potrivit unor surse din Consiliu.

În cadrul Secţiei pentru judecători a CSM, magistraţii au constatat că, de fapt, articolul a afectat independenţa justiţiei: „Afirmaţiile din cuprinsul articolului publicat pe pagina web www.luju.ro sunt de natură să afecteze independenţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au soluţionat cauzele menţionate în articol. (...) Articolul publicat pe pagina web www.luju.ro a afectat independenţa puterii judecătoreşti”, se arată în minuta Secţiei.

Judecătorii au decis, la aceeaşi şedinţă, sesizarea Inspecţiei Judiciare.

„De asemenea, Secţia pentru judecători a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări cu privire la inspectorul judiciar care a întocmit raportul mai sus-menţionat şi cu privire la inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, faţă de menţiunile inserate în raport şi faţă de aplicabilitatea instituţiei abţinerii”, se mai arată în minuta Secţiei pentru Judecători.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul unui raport intocmit de Inspecţia Judiciară după declaraţiile fostului judecător CCR Petre Lăzăroiu.

Lăzăroiu a spus, în 3 iulie 2019, că în cazul lui Liviu Dragnea a fost vorba despre o condamnare politică, precizând că magistraţii Curţii au amânat în mai multe rânduri decizia legată de conflictul dintre Parlament şi ÎCCJ din cauza presiunilor.

Pe 27 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.

Citește și: