Interviul integral. Marius Tucă Show. Fifor, despre cazul Alexandra: A fost un șir nefericit de erori. A arătat niște breșe în sistem/ Arafat: Este revoltător. Se putea face mai mult, mai profesionist, mai corect

Publicat: 07/08/2019, 14:48

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, au discutat, marți, la emisiunea Marius Tucă Show, despre crimele de la Caracal. Cei doi demnitari au vorbit despre erori, probleme în sistemul 112, dar și despre măsurile care vor fi luate pentru ca un nou caz Alexandra să nu se mai repete.

Prezentăm câteva din declarațiile ministrului Mihai Fifor și secretarului de stat Raed Arafat, în emisiunea Marius Tucă Show:

Mihai Fifor: A fost un șir nefericit de erori, de proastă comunicare. Pot spune că a fost poate cel mai nefericit mixt de neconcordanțe posibil care din păcate s-a soldat cu moartea Alexandrei

Raed Arafat: Este revoltător din anumite puncte de vedere cred că, personal, aici că se putea face hai să zicem mai mult, mai profesionist, mai corect. (…) Noi ce trebuie să învățăm o dată, că nu trebuie să lăsăm nicio secundă, niciun minut, nimic din ce putem să facem ca să salvăm o viață să se scurgă, fără să fie utilizat și chiar cu toate forțele posibile.

Mihai Fifor: Există două chestiuni foarte importante. Unu, lipsa dispecerilor astfel încât să asigure ture normale și în număr adecvat pentru că într-adevăr dacă sună și sunt trei apeluri în așteptare dispecerul la un moment dat face o loterie aici. Alege un apel nu știi niciodată cine e pe celelalte două apeluri. (…) Și doi, domnul Tucă și Raed, slaba pregătire a dispecerilor.

Raed Arafat: Poate partea de instruire nu era specifică pentru anumite situații și asta trebuia poate să începem acum să discutăm cum instruim oamenii în anumite situații să ducă mai departe un apel care este mai critic. Și dacă există situații și sper cândva să ni se permită să dăm înregistrările lor (…)

Mihai Fifor: Noi facem cercetarea noastră, a Internelor, și deja se află în cercetarea prealabilă toți cei care au fost implicați, ați văzut că am luat măsuri cât se poate de ferme, toți cei care au fost implicați și sunt suspicionați de faptul că au greșit au fost înlocuiți pentru că nu ne permitem o astfel de chestiune și sunt în cercetarea prealabilă și eu vă asigur că toată lumea care a greșit plătește.

Raed Arafat: Acum, în dispeceratul care este dat la dispoziția noastră de primăria București, este o clădire foarte modernă acum funcționează pompierii cu SMURD-ul, ambulanță și 112, au cerut ei, din inițiativa lor anul trecut, să se mute acolo ca să fie toți împreună. Deja stațiile sunt montate, vor veni jandarmii integral, vor veni ofițeri de legătură cu poliția și va continua proiectul cu parterul ca să aducem tot dispeceratul.

Mihai Fifor: Întrebați cum se vor pune în aplicare măsurile pe care le identifică comisia în raport. După prezentarea asta vă spun că vom merge pe ordonanțe de urgență, domnule Marius Tucă, convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară și mergem pe ordonanță de urgență pentru că este nevoie să câștigăm timp. Timpul nu ne iartă și iată că în fiecare zi sunt cazuri, cazuri, cazuri și noi trebuie să încercăm să reglăm foarte rapid toate aceste probleme.

Mihai Fifor: Există, se putea activa un sistem de alertă răpire copii. Nu s-a activat. Categoric, asta vom face în perioada imediat următoare (n.r. un serviciu care se va ocupa de răpiri. Fără niciun fel de rezervă.

Raed Arafat: AML-ul, când ai dat telefon pe 112 fără nicio aplicație intermediară, în secunda în care ai format 112, AML-ul permite deschiderea GPS-ului, chiar dacă i-ai închis, luarea poziției și transmiterea în parale cu apelul telefonic, transmite poziția pe GPS pe un mesaj SMS și care se asociază apelului telefonic. Acest lucru durează între 10 și 20 de secunde. (…) Trebuie să înțelegem limitările și faptul că acest sistem nu este un panaceu universal.

Raed Arafat: Dacă telefonul nu are modul GPS, localizarea lui tot va fi pe calcule și pe chestii de acest gen, din ce știu eu, poate că mă înșel. Deci să te duci să localizezi telefonul dacă nu are funcția de GPS în el, să localizezi telefonul nu poți să o faci decât prin poziția de triangulație și așa mai departe.

Redăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o nouă emisiune Marius Tucă Show la Smart TV, ediție specială și de această dată. Invitații mei din studio sunt domnii Mihai Fifor, ministru de Interne interimar, mă gândeam dacă ați dori să rămâneți în funcția asta pentru că mai aveți și alta, dar asta o să aflăm pe parcursul emisiunii, nu de altceva dar mi se pară că vi se potrivește cel puțin din atitudinile și felul în care ați gestionat perioada asta destul de frământată, cred că vi se potrivește, și domnul Raed Arafat, domniei sale i se potrivește dintotdeauna ideea de SMURD, atunci când ne gândim la Salvare, când ne gândim la SMURD, sunt foarte multe bancuri cu SMURD-ul, știți? Vorbesc serios.

Raed Arafat: Am auzit destule, să știți.

Marius Tucă: Spunem automat Raed Arafat, din păcate sau din fericire este și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Din păcate sau din fericire?

Raed Arafat: Eu zic că din fericire fiindcă am putut să fac multe acolo.

Marius Tucă: Vorbim despre un caz dramatic, vorbim despre crimele din Caracal și primul lucru la care ne gândim și aș vrea să încep cu dumneavoastră domnule Arafat, este acest blestemat de telefon 112, telefon la care a sunat Alexandra. Ce s-a întâmplat de fapt, de ce nu au reușit cei de acolo localizarea? După aia vorbim și despre…

Raed Arafat: Pentru că la acest moment sistemul încă este pe localizare după cell ID. După cum știți sistemul nu este administrat de Ministerul de Interne, este administrat la nivelul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Noi beneficiem de apelurile care vin prin 112 și după care le preluăm către dispecerizare. Cine le preia? Le preiau o parte pompierii, ambulanța care în toată țara stau împreună și o parte le preia Poliția și Jandarmeria pe ordine publică, dar sunt unele locuri în țară unde stau împreună și urmează acest lucru să-l generalizăm după cum știți și după cum a decis domnul vicepremier. Acum localizarea până în acest moment este prin triangulație, adică se dă o zonă între trei celule telefonice și se spune asta este zona în care află apelantul. Și acest lucru s-a făcut, există hărțile în care se vede că s-a dat această zonă și se vede că la limita zonei este chiar punctul unde a fost găsit…

Marius Tucă: La cât timp după ce a sunat Alexandra la 112 s-a făcut asta?

Raed Arafat: Asta se face imediat și se dă imediat.

Marius Tucă: Deci s-a făcut imediat.

Raed Arafat: Asta nu întârzie, vine imediat.

Marius Tucă: Deci căutările pe care le-a făcut poliția din Caracal atunci imediat au plecat de la aceste prime documente.

Raed Arafat: În mod normal, nu știu cum s-a făcut pentru că nu sunt familiarizat cu ancheta la nivelul respectiv, dar în mod normal asta este zona propusă unde este prima în care trebuie să se înceapă căutările pentru că este zona de triangulație. Însă este de menționat că au fost făcute deja testări până către sfârșitul anului trecut din ce rezultă din comisia în care noi lucrăm acum din ordinul doamnei prim-ministru, există teste care s-au făcut pe AML, pe sistemul celălalt, Advanced Mobile Location, și acum sperăm că, cât mai repede, acest sistem să-l vedem implementat în țară.

Marius Tucă: Dar de ce nu l-am văzut până acum?

Raed Arafat: Trebuie niște modificări legislative, este o durată, mâine o să spunem exact cât durează până în momentul în care aceste modificări sunt făcute, din momentul în care se decide la nivel guvernamental, că vom merge mai departe cu el, în cât îl vom putea…

Marius Tucă: În cât timp îl vom putea folosi pentru că se poate da o ordonanță de urgență? Dar de ce STS-ul nu a avut implementat sistemul ăsta până acum?

Raed Arafat: Deci, asta e întrebarea care va trebui să fie adresată acolo și dânșii vor explica pentru că nu este numai STS-ul, este STS-ul, este ANCOM-ul, este Ministerul Comunicațiilor împreună în acest sens.

Marius Tucă: Nu vor explica niciodată domnul Raed pentru că știu ce înseamnă STS, în primul rând lipsă de transparență și lipsă de comunicare. Vreau să vă întreb un singur lucru și după aceea o să-l rog pe domnul ministru să ne spună ce se va întâmpla cu serviciul 112, cum vede dezvoltarea acestui serviciu. De ce nu a fost anunțată și ambulanța în momentul în care Alexandra a sunat?

Raed Arafat: Este vorba de indexuri care sunt stabilite cu toate serviciile, când se sună și se spune răpire, dacă nu știu unde este persoana, de regulă, se trimite ambulanța când știi unde este persoana și mai ales dacă se ajunge și nu este trimisă se solicită. Acum, deoarece acolo indexul nu a pus ambulanța în ascultare și a fost doar pusă poliția, din ce am înțeles că este indexul de persoană răpită și asta înseamnă că merge la poliție în prima fază și după care ambulanța putea să fie solicitată.

Marius Tucă: Da, e un răspuns și ăsta. Eu cred că putea la fel de bine să fie anunțată ambulanța pentru că fusese vorba despre o răpire, viol, lovire și așa mai departe.

Raed Arafat: Deci, dacă ambulanța era anunțată mergea la prima casă unde au mers, care era dată pe baza adresei respective, unde a mers și poliția inițial. Și acolo nu găseau nimic. Pentru misiunea de noapte, acolo nu a mai venit prin 112, misiunea de noapte. La misiunea de noapte putea să fie solicitată ambulanța de sprijin de către autoritățile care au organizat misiunea de noapte.

Mihai Fifor: A fost un șir nefericit de erori, de proastă comunicare. Pot spune că a fost poate cel mai nefericit mixt de neconcordanțe posibil care din păcate s-a soldat cu moartea Alexandrei

Marius Tucă: Au crezut că nu e nevoie.

Raed Arafat: Era prima reacție la 112 când fata a citit adresa de pe cartea de vizită care nu aparținea criminalului. Și atunci și acolo, într-adevăr a mers poliția, chiar dacă mergea ambulanța acolo, acolo se oprea misiunea ei pentru că nu găseau nimic și plecau, dar seara nu a mai trecut prin 112 și acolo da, putea să fie chemată ambulanța dacă se considera necesar de către forțele care au organizat misiunea.

Marius Tucă: Eu cred că trebuia chemată și prima oară și a doua oară dimineață, când au intrat, dar vom mai vorbi despre asta.

Domnule ministru, ați venit, ați preluat Ministerul de Interne într-un moment foarte greu. Am văzut lanțul de slăbiciuni și de incompetență de la nivelul poliției locale, de asta au avut loc atâtea destituiri, practic până la urmă și-a dat și noul ministru de Interne, în afară de șeful poliției și șefii de poliție locală care au fost destituiți. Ați rămas în picioare dumneavoastră care ați fost numit interimar. Cum vedeți tot cea ce ați primit în momentul ăsta, tot ceea ce ați găsit acolo?

Mihai Fifor: Vreau să vă spun că a fost un șir nefericit de erori, de proastă comunicare. Pot spune că a fost poate cel mai nefericit mixt de neconcordanțe posibil care din păcate s-a soldat cu moartea Alexandrei, un lucru pe care îl regretăm și cred că o întreagă națiune este zdruncinată de evenimentele care s-au petrecut la Caracal. Desigur că în momentul în care am preluat interimar Ministerul de Interne a trebuit să pun în aplicare măsurile dispuse de premier. Poate prima dintre ele a fost faptul că s-a constituit această celulă de criză, acest grup de lucru coordonat de Raed Arafat, nu întâmplător a fost ales Raed Arafat, vreau să spun că este omul care are expertiză poate cea mai bună pe acest domeniu, pe domeniul situațiilor de urgență pentru că s-a încercat să se pornească de la…

Marius Tucă: Mai puțin pe 112, dacă ar fi fost după mine, i-aș fi dat și conducerea 112.

Mihai Fifor: Cred că nu mai puțin pe 112, Raed Arafat cunoaște sistemul 112, în urmă cu 10 ani când eu eram secretar de stat la Ministerul de Interne și coordonam parte din sistemul de urgență cum era atunci și Raed Arafat era secretar de stat la Ministerul Sănătății, am fost împreună atunci în Statele Unite, cred că am stat aproape 10 zile, exact pe sistemul acesta de urgență să vedem cum arată el cum putem să-l construim în România și cum putem să…

Marius Tucă: Înseamnă că nu s-a ocupat efectiv, s-a ocupat de cu totul alte treburi…

Raed Arafat: Dar am colaborat.

Mihai Fifor: Dar colaborează. Ideea este că tot acest șir de erori a arătat niște breșe în sistem. Fie că discutăm de 112, în speță de STS, fie că discutăm de poliție, fie că discutăm de jandarmi, în sine am constatat că acest lanț al sistemului nu funcționează. Desigur că putem face destituiri, le-am făcut, am început cercetări prealabile, încercăm să aflăm ce s-a întâmplat acolo, încercăm să îi pedepsim pe cei care au greșit și care au dus la deznodământul acesta nefericit, dar pe de altă parte încercăm să învățăm din ce s-a întâmplat la Caracal, astfel încât să nu se mai repete o astfel de dramă cum a fost cea de la Caracal. Ca o concluzie pot să punctez următorul lucru: a fost eroare umană multă, a fost nepricepere multă, a fost indolență multă și nu mă feresc să spun lucrul acesta, cert este că cercetarea prealabilă pe care noi o facem vis-a-vis de cei care au fost implicați la Caracal, din Poliția Română, va arăta toate aceste chestiuni și cei care au greșit vor suporta rigorile legii pentru că nu vom tolera niciun fel de abatere.

Marius Tucă: Domnul Arafat, mâine înțeleg că va fi dat publicității un raport legat de…

Raed Arafat: Raportul comisiei de care a vorbit domnul ministru este aproape finalizat, astăzi avem o întâlnire amplă care va fi după-masă, noi în comisia asta pe baza ordinului, dispoziției sau deciziei doamnei prim-ministru avem un grup care include DGSU-ul, include IGSU-ul, include STS-ul, include ANCOM-ul, include Ministerul Comunicațiilor și Secretariatul General al Guvernului. Noi ne-am întâlnit zilnic, am avut și întâlniri în paralel a grupului de juridic, să se lucreze pe textele legislative, ne-am consultat ieri în mod deosebit cu cei de la protecția datelor care au venit și au participat la întâlnire și au dat unele sfaturi acolo pentru ce se propune în cadrul grupului. Astăzi vom vedea forma finală a raportului și forma finală a textelor și astăzi de dimineață se lucrează pe texte.

Marius Tucă: Am înțeles. Vor fi date publicității mâine.

Raed Arafat: După ce prezintă acest lucru premierului, dacă premierul hotărăște, atunci o să dăm acest lucru public și, bineînțeles raportul va fi public deci nu va fi un raport…

Marius Tucă: O să vă rog puțin mai târziu să ne spuneți câteva lucruri, alea pe care puteți să ni le spuneți din raport. Spuneți-mi cum ați gândit de aici 112, că o să ne întoarcem la greșelile fatale care s-au făcut începând cu STS-ul, pentru că acolo a fost buba cea mai mare pentru că nu a fost localizat telefonul de pe care a sunat Alexandra și după aceea reacția în lanț, așa cum spuneați și dumneavoastră a polițiștilor. Cum vedeți de aici înainte?

Raed Arafat: Dacă terminalul telefonic folosit de Alexandra este un terminal telefonic vechi, chiar în cazul în care era implementat AML-ul, este imposibilă localizarea

Mihai Fifor: Cu siguranță raportul pe care îl prezintă Raed Arafat va avea și componenta aceasta de îmbunătățire a sistemului acesta de urgență.

Marius Tucă: Știu dar v-am auzit pe dumneavoastră spunând că…

Raed Arafat: Eu vreau numai să spun un lucru pentru că îmi palce să fie lucrurile cât mai corecte. Dacă terminalul telefonic folosit de Alexandra este un terminal telefonic vechi, chiar în cazul în care era implementat AML-ul…

Marius Tucă: Vechi, adică nu un android, era un telefon…

Raed Arafat: Adică nu era un android, era un telefon la butoane, cum zicem noi chiar dacă era implementat sistemul AML, era imposibilă localizarea. Sistemul AML are nevoie de un telefon care este modern, care este smartphone, asta este una din limitările lui și de data asta în raport ca să nu creăm așteptări false la oameni și să nu zică lumea, gata, s-a rezolvat totul trebuie să înțelegem că sistemele de localizare sunt AML-ul care acum multe țări europene încep să-l implementeze.

Marius Tucă: Americanii îl au pe ăsta?

Raed Arafat: Au și alte sisteme, mult mai complexe mai costisitoare și în raport noi trecem acest lucru. Începem cu AML-ul care e foarte rapid de implementat, asta nu înseamnă că aici trebuie oprit. Trebuie implementate poate și alte sisteme care să permită urmărirea unui apelant, de exemplu, într-o mașină, cum s-a pus la multe televiziuni recent.

Marius Tucă: Dar AML-ul poate să identifice un telefon mobil de nouă generație.

Raed Arafat: Da, poziția pinpoint. Ce înseamnă. AML-ul, când ai dat telefon pe 112 fără nicio aplicație intermediară, în secunda în care ai format 112, AML-ul permite deschiderea GPS-ului, chiar dacă i-ai închis, luarea poziției…

Marius Tucă: A telefonului de pe care s-a sunat.

Raed Arafat: Exact. Luarea poziției și transmiterea în parale cu apelul telefonic, transmite poziția pe GPS pe un mesaj SMS și care se asociază apelului telefonic. Acest lucru durează între 10 și 20 de secunde. Și aici încep limitările. Limitările sunt: dacă ești într-un beci, telefonul tău nu vede satelitul.

Marius Tucă: Nu vede satelitul și nu poate să transmită.

Raed Arafat: Aceste limitări vor fi comunicate în raport ca să le știe lumea și bineînțeles…

Marius Tucă: Da, nu trebuie să le spunem unde nu se prinde pentru că după aia le dăm idei infractorilor.

Raed Arafat: Exact. Numai că limitări orice sistem indiferent cât de avansat are…

Mihai Fifor: Nu am discutat niciodată trecerea serviciului 112 la Ministerul Afacerilor Interne. Putem să facem și o astfel de discuție

Mihai Fifor: Trebuie să fie un cumul de factori care să ducă la o chestiune de reușită.

Raed Arafat: Un cumul de tehnologii.

Mihai Fifor: Exact. Pe de o parte tehnologia, de partea cealaltă expertiza celor care lucrează în sistem și care ar trebui să vină și să se cupleze pe informația pe care o primesc de la 112 și așa mai departe. Mă întrebați ce facem cu 112. Aș vrea din capul locului să spun, nu am discutat niciodată trecerea serviciului 112 la Ministerul Afacerilor Interne. Putem să facem și o astfel de discuție, repet, putem să facem o astfel de discuție, putem să vedem care ar fi soluția cea mai bună pentru ca 112 să fie un serviciu care să se îmbunătățească.

Marius Tucă: Păi să-l întrebăm pe domnul Arafat.

Mihai Fifor: O să-l întrebăm și sigur are și concluzii, dar dincolo de asta spuneați un lucru. De fapt vreau să fac două sublinieri. Pe 8, așa cum am promis opiniei publice, vom merge la București pentru ca toată lumea prin intermediul mass-media să poată să vadă 112 integrat.

Marius Tucă: O celulă care acționează.

Mihai Fifor: Exact, avem SMURD, avem salvare, avem pompieri, avem poliție, avem jandarmi.

Marius Tucă: Avem câte un reprezentat pentru fiecare din aceste sisteme.

Mihai Fifor: Avem componentele acestui sistem de răspuns.

Marius Tucă: Deci cine răspunde la telefon?

Mihai Fifor: Răspunde operatorul 112 pentru că așa funcționează la noi STS.

Marius Tucă: Pentru că știm cum a răspuns operatorul STS.

Mihai Fifor: Diferența între noi și cei din Statele Unite, pentru că tot a venit vorba și Raed mă corectează dacă greșesc cumva, este faptul că cel care răspunde, first responder-ul din Statele Unite, are capacitatea de a dirija el forța, chestiune care la noi nu apare, la noi există și această interfață, deci 112 coboară la treapta următoare, la treapta următoare sunt dispecerii de pe fiecare specialitate.

Raed Arafat: Care nu stau în același loc peste tot.

Mihai Fifor: Și aici apare fractura, aici apare întârzierea, aici apare lipsa de decizie corectă și din cauza asta… asta s-a întâmplat și la Caracal.

Marius Tucă: Dumneavoastră spuneți că în această…

Mihai Fifor: La București.

Marius Tucă: La București pentru început.

Mihai Fifor: Nu, funcționează deja la Târgu Mureș, la Hunedoara.

Marius Tucă: În sensul că suni la 112, răspunde un om al STS-ului, un operator, vom avea acolo un polițist în același loc, vom mai avea…

Raed Arafat: Deci acum, în dispeceratul care este dat la dispoziția noastră de primăria București, este o clădire foarte modernă acum funcționează pompierii cu SMURD-ul, ambulanță și 112 care au cerut ei, din inițiativa lor anul trecut, să se mute acolo ca să fie toți împreună. Mai lipsește poliția, jandarmeria care erau deja discuții antamate să vină dar după anumite amenajări la parterul clădirii. Din decizia domnului ministru…

Mihai Fifor: N-am mai așteptat amenajările, i-am mutat acolo și se vor apuca de treabă.

Raed Arafat: Deja stațiile sunt montate, vor veni jandarmii integral, vor veni ofițeri de legătură cu poliția și va continua proiectul cu parterul ca să aducem tot dispeceratul.

Mihai Fifor: Ce vreau eu să subliniez și cred că este important, s-au ridicat două aspecte aici. Spunea Raed la un moment dat despre costurile implementării unor astfel de sisteme, ele sunt costuri ridicate, dar vă asigur că există întreaga disponibilitate a Guvernului României de a finanța fără niciun fel de rezervă aceste sisteme.

Marius Tucă: Domnule ministru, totuși am înțeles că la STS s-au cheltuit sute de milioane…

Mihai Fifor: Nu s-au cheltuit, adică n-au apucat să-i cheltuie din varii motive, nu o să comentez…

Marius Tucă: A, nu s-au cheltuit, păi vorbim de sute de milioane care s-au cheltuit în ultimii ani, pe ce s-au cheltuit…

Raed Arafat: Anul trecut au alocat, dacă îmi permiteți ca să fim corecți, anul trecut s-au alocat fonduri europene pentru modernizarea 112.

Marius Tucă: Până la fondurile europene…

Raed Arafat: Până la fondurile europene nu știu sumele, dar fondurile europene de anul trecut

Marius Tucă: Știu eu sumele…

Mihai Fifor: Contestate în bună tradiție românească.

Raed Arafat: Da, exact.

Marius Tucă: Anul trecut, până la fondurile europene, s-au cheltuit sute de milioane de STS. Unde acești bani dacă cel mai important serviciu, probabil că sunt și altele în cadrul STS-ului, că e vorba de comunicații speciale, unde s-au dus banii?

Mihai Fifor: Asta dânșii trebuie să vă răspundă.

Marius Tucă: Dacă 112 se află în stadiul în care se află?

Raed Arafat: Nu putem răspunde noi.

Marius Tucă: Explicați-mi dumneavoastră. Alexandra ar fi sunat la acest nou serviciu în care acolo automat ascultau apelul și polițistulAutomat dacă era sistemul acesta o identificau? Dacă era telefonul vechi…

Raed Arafat: Deci ce s-a întâmplat, acolo a răspuns 112, 112, în primă fază, iarăși trebuie să spunem corect până la capăt, și aici asta a fost modul în care am comunicat tot timpul și cu domnul ministru, la început, la primul apel, 112 a încercat să apeleze mai departe, nu s-a răspuns la telefon imediat, ea a întrerupt apelul, după care a sunat din nou, a răspuns a doua fată de la 112, între timp era contactată poliția și s-au pus în legătură. Între timp ei au încercat să afle de la ea cât mai multe, erau întrebări puse să dea informații și după care a ajuns și a preluat poliția. În secunda în care a preluat poliția apelul, rolul 112 încetează.

Marius Tucă: A fost dezastru.

Mihai Fifor: Din momentul ăla e problema poliției. Acolo avem un dispecer.

Marius Tucă: Păi stați puțin, până la poliție e vorba de doamna care a răspuns la 112 care habar nu avea pe ce lume era. O întreba pe Alexandra unde e că altfel cum să o găsească. Ea ar fi trebuit să fie învățată de cei care au instruit-o că STS-ul tocmai cu asta se ocupă, adică ea, cu identificare locului din care a sunat. Deci criminal în serie.

Raed Arafat: Deci ei au putut să facă această triangulație…

Marius Tucă: Păi nu, eu spun ce a spus doamna. Unu. Doi, a doua greșeală pe care a făcut-o impardonabilă a dat legătura la IPJ Olt, iar polițistul care a răspuns acolo habar nu avea unde era cartierul despre care vorbea Alexandra că ar putea fi, ăla zicea ce Bold doamnă, domnișoară sau cum îi spunea. Deci greșeli fatale

Raed Arafat: Nu știu asta…

Marius Tucă: Păi eu știu foarte bine, IPJ Olt, omul ăla habar nu avea despre cartierele din Caracal, la Slatina, deci greșeli criminale, întârzieri criminale la STS.

Raed Arafat: Asta nu știu, trebuie verificat.

Marius Tucă: Păi știu eu. Nu trebuie verificat, am verificat eu. Am ascultat convorbirile, este dezastru. Acolo avem de-a face după părerea mea cu criminali în serie în egală măsură, dacă vreți cu ghilimele de rigoare, cu Dincă. Mai departe, după ce poliția a intrat în legătură, am avut un operator, știți foarte bine, care spunea că lucrează 24 din 24, mi se pare impardonabil ca un om să lucreze 24 din 24. Doi, i-a spus Alexandrei la un moment dat să închidă telefonul pentru că mai sunt și alte apeluri. Deci…

Mihai Fifor: Există două chestiuni foarte importante. Unu, lipsa dispecerilor și slaba pregătire a dispecerilor. Dacă sunt trei apeluri în așteptare, dispecerul la un moment dat face o loterie aici.

Raed Arafat: Eu aici nu sunt sigur dacă aici era la Caracal sau la Slatina, nu știu exact.

Marius Tucă: La Slatina era operatorul.

Mihai Fifor: Ce spuneți dumneavoastră și e corect și asta am vrut să vedem zilele acestea, există două chestiuni foarte importante. Unu, lipsa dispecerilor astfel încât să asigure ture normale și în număr adecvat pentru că într-adevăr dacă sună și sunt trei apeluri în așteptare dispecerul la un moment dat face o loterie aici. Alege un apel nu știi niciodată cine e pe celelalte două apeluri. Probabil că de aici a venit replica închide pentru că trebuie să răspund și la celelalte două. Asta nu scuză pe nimeni, încă o dată vreau să fiu cât se poate de ferm. Și doi, domnul Tucă și Raed, slaba pregătire a dispecerilor.

Raed Arafat: Aici sunt de acord.

Mihai Fifor: Aici este prima linie care intră în legătură cu un caz de genul acesta, omul trebuie să aibă pregătire de specialitate. El este un agent de poliție la ora asta, care răspunde la un telefon, atât. Ce face Raed Arafat acum cu…

Marius Tucă: Și e adevărat că era singur 24 de ore…

Mihai Fifor: Și asta e real. Dar dincolo de asta, ai nevoie de o pregătire să poți aborda o astfel de problemă pentru că e o problemă extrem de complicată.

Marius Tucă: Dar nu avea niciun fel de empatie. Nu poți să-i spui unei fetițe care te sună, care spune că a fost răpită, a fost sechestrată, a fost violată și tu îi spui că așteaptă și alte urgențe? Când tu trebuie să te ocupi și să te dedici…

Raed Arafat: Aici avea soluții la îndemână să ceară să preia alt coleg, să stea alt coleg la telefon, deci n-are ce să se…

Marius Tucă: Și după aceea a dat un interviu, după intervenția asta și a zis că din păcate el nu avea timp. Ba da. tot timpul din lume trebuia să fie pentru Alexandra.

Raed Arafat: Dacă erau toți împreună în aceeași cameră se ajutau putea să rămână altcineva la telefon cu ea.

Mihai Fifor: Ce vreau să spun și e important ca oamenii să știe, acești dispeceri din toată lumea sunt pregătiți, au o anumită pregătire. Ce face Raed Arafat acum…

Marius Tucă: La noi când vor fi pregătiți?

Mihai Fifor: Asta vă spun. Raed Arafat are pentru dispecerii de pe zona situațiilor de urgență, sunt deja angrenați într-un program de pregătire pe fonduri europene pe POCU, astfel să fie pregătiți în sensul…

Raed Arafat: Și pe fonduri elvețiene.

Mihai Fifor: Și pe fonduri elvețiene. Ne dorim să extindem acest program și către poliție cât de repede se poate, unu. Doi, întrebați cum se vor pune în aplicare măsurile pe care le identifică comisia în raportul. După prezentarea asta vă spun că vom merge pe ordonanțe de urgență, domnule Marius Tucă, convocăm parlamentul în sesiune extraordinară și mergem pe ordonanță de urgență pentru că este nevoie să câștigăm timp. Timpul nu ne iartă și iată că în fiecare zi sunt cazuri, cazuri, cazuri și noi trebuie să încercăm să reglăm foarte rapid toate aceste probleme. Tocmai de aceea v-am spus că vom discuta.

Marius Tucă: Sunt foarte multe întrebări pentru dumneavoastră. Avem un număr de telefon și vă rog să mai afișați pe micul ecran numărul de telefon. În raportul Ministerului de Interne, știți foarte bine raportul, ăla a fost dat pe surse, încă nu a apărut forma lui oficială.

Mihai Fifor: Pentru că e la DIICOT.

Marius Tucă: Aici se spune că raportul Ministerului Afacerilor Interne arată că o aplicație care ar permite ca informația de la 112 să ajungă în timp real la structurile de conducere ale Poliției Române nu funcționa în acea zi. De ce?

Raed Arafat: Nu știu de acest…

Marius Tucă: Asta se scrie în raport, din 25.07.2019, la ora aproximativ 11.20 a fost informată de către ofițerul de serviciu din cadrul IPJ Olt cu privire la faptul că prin SNUAU 112 s-a primit un apel efectuat de către Măceșanu Alexandra prin care aceasta sesizează că a fost răpită și violată pe raza municipiului Caracal, de asemenea, știind că aplicația SIMIEOP nu era funcțională în acea zi.

Raed Arafat: SIMIEOP e total altceva decât 112.

Marius Tucă: Asta se spune în raport.

Raed Arafat: SIMIEOP este o chestie care există la nivelul ordinii publice, dar n-are cu localizare și astea, deci eu nu știu…

Marius Tucă: Bine, dar a zis că nu funcționa.

Raed Arafat: Da, nu știu despre ce e vorba. Aici trebuie vorbit cu cineva de la poliție să nu vorbim chestii care nu…

Mihai Fifor: Avem raportul Corpului de control al ministrului de interne. Pe baza unor părți din acest raport au început deja cercetările prealabile pentru toți cei care se fac vinovați de ce s-a întâmplat acolo

Marius Tucă: Domnul ministru e de la poliție.

Mihai Fifor: Haideți să stabilim un lucru, toate aceste date sunt date care se află în ancheta pe care o gestionează DIICOT-ul în momentul de față. Noi avem un raport, acest raport, care este raportul Corpului de control al ministrului de interne. Pe baza unor părți din acest raport au început deja cercetările prealabile pentru toți cei care se fac vinovați de ce s-a întâmplat acolo. În paralel însă…

Marius Tucă: Sunt cercetați și operatorii de la STS?

Mihai Fifor: Absolut. STS-ul nu este de competența Ministerului de Interne.

Marius Tucă: Nu, vorbeam de procurori și de…

Mihai Fifor: Deci tot ce ține de Ministerul Afacerilor Interne se află în procedura de cercetare.

Marius Tucă: Vorbeam dacă în ancheta oficială în care sunt incluși și procurorii, pentru că a fost suspendat unul dintre procurorii din Caracal, vă întrebam dacă și operatorii STS fac parte din această anchetă.

Mihai Fifor: Aici trebuie să răspundă cei care instrumentează acest caz din partea DIICOT-ului, cu tot respectul dar nu pot să răspund eu la această întrebare.

Marius Tucă: E adevărat, dar în calitatea de ministru puteți să puneți o întrebare către cei de la DIICOT. Adică sunt cercetați toți cei care au fost implicați, e vorba de polițiști, e vorba de șeful de la Caracal, toți, încă nu am auzit până în momentul ăsta să fie anchetați, cum mi se pare absolut firesc, operatorii de la 112.

Mihai Fifor: Noi facem cercetarea noastră, a Internelor, și deja se află în cercetarea prealabilă toți cei care au fost implicați, ați văzut că am luat măsuri cât se poate de ferme, toți cei care au fost implicați și sunt suspicionați de faptul că au greșit au fost înlocuiți pentru că nu ne permitem o astfel de chestiune și sunt în cercetarea prealabilă și eu vă asigur că toată lumea care a greșit plătește. Fără niciun fel de rezerve indiferent cine este sau ce funcție a ocupat.

Marius Tucă: Sunt foarte multe întrebări pentru domnul Arafat, pentru dumneavoastră sunt întrebări legate de Ministerul de Interne, de ce șefii IPJ sunt numiți politic? Sunt numiți politic?

Mihai Fifor: Șefii IPJ nu sunt numiți politic, eu mă bucur că a venit această întrebare, vreau să vă spun că am avut video-conferință cu toți inspectorii șefi luni dimineață. Am dispus autoevaluarea pe fiecare inspectorat de poliție în parte.

Marius Tucă: Dar ăsta e răspunsul la următoare întrebare. Cum veți schimba percepția publică potrivit căreia oamenii din minister sunt fie incompetenți, fie complici cu interlopii. Pentru că zilele astea s-a vorbit și se vorbește în continuare.

Mihai Fifor: Vreau să vă spun că nu aș vrea să generalizăm. Pentru greșelile unor colegi, n-aș vrea să generalizăm pentru că în egală măsură, în acest moment, sunt peste 200 de ofițeri ai Ministerului Afacerilor de Interne care sunt în teren acolo la Caracal, oameni cu o pregătire foarte bună, profesioniști în genul acesta de anchete și ca ei sunt o grămadă de alți colegi care lucrează în domeniu deci pentru unii care au greșit n-aș vrea să generalizăm pe întreg ministerul. Pe de altă parte vă spun că intrăm în fiecare inspectorat de poliție în parte, în fiecare. Și fiecare inspectorat de poliție va fi evaluat și credeți-mă cî îl facem ca la carte. Și cine nu înțelege să-și facă datoria așa cum are fișa postului și așa cum prevede legea, nu am nicio rezervă, pleacă acasă. Nu există niciun fel de rabat, niciun fel de toleranță, indiferent că discutăm de poliție, de poliție de frontieră, că discutăm de structuri…

Marius Tucă: Domnule ministru, începând cu 8 august vor exista la București aceste echipe operative. Ce se va întâmpla în țară?

Mihai Fifor: În țară, vă spuneam, deja la Mureș funcționează, da, poate a fost primul care a funcționat.

Raed Arafat: Și Hunedoara.

Mihai Fifor: Hunedoara funcționează și deja am luat toate măsurile…

Marius Tucă: Dar eu dau exemplu Caracal. Imaginați-vă că mâine se va întâmpla din nou ce s-a întâmplat cu Alexandra.

Mihai Fifor: Eu vă spun că nu se va întâmpla…

Marius Tucă: Nu, nu, nu că a fost răpită, da, și va suna din nou la 112. Ce se va întâmpla, că nu s-a schimbat nimic?

Mihai Fifor: Într-o săptămână este foarte complicat să pui pe toată lumea la un loc.

Marius Tucă: Bun, ce se va întâmpla în timp, atunci? În afara schimbării sistemului de ca re vorbea domnul Raed Arafat.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea