Inspecția Judiciară publică PROTOCOLUL CU SRI. IJ: Nu am cerut sau transmis informații Serviciului. Toni Neacșu: Am ajuns MAHALAUA statului de drept

Publicat: 09/10/2018, 13:51
Actualizat: 25/03/2019, 20:07

„Am ajuns mahalaua statului de drept. Suntem haznaua în care SRI își aruncă toate dejecțiile. Judecători și procurori lucrați pentru abateri disciplinare de către serviciul secret care are competențe legale doar în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României. Adică treaba aia cu spionii, cu atentatele, cu teroriștii”, scrie Adrian Toni Neacșu, pe Facebook.

„Dacă SRI se angajează să trimită Inspecției Judiciare date despre judecători și procurori care pot constitui abateri disciplinare (art. 3 alin. 2 din rușinea aceasta de Protocol) înseamnă că monitorizează judecătorii și procurorii, că-i lucrează informativ. 30 de ani de democrație trâmbițată pentru a ajunge din nou o populație spionată din interior, de noua Securitate. Scoateți si protocoalele anterioare”, mai spune fostul membru al CSM.

Semnatarii protocolului sunt Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției Judiciare și fostul prim-adjunct al directoului SRI, Florian Coldea, în februarie 2016. Iar avizele de legalitate din partea celor două instituții sunt date de fostul inspector șef adjunct Gheorghe Stan și fostul șef al Direcției juridice din SRI, Dumitru Dumbravă.

Reprezentanții Inspecției Judiciare au solicitat, pe 28 martie 2018, declasificarea „Protocolului privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii”, încheiat pe 29 februarie 2016.

Inspecția Judiciară publică PROTOCOLUL cu SRI

Protocolul și-a încetat efectele la 8 martie 2017.

„În niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activității și conduitei judecătorilor, procurorilor și magistraților-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, derulate în intervalul în care Protocolul a fost în vigoare, Inspecția Judiciară nu a solicitat și nu a transmis Serviciului Român de Informații, date și informații. De asemenea, în același interval nu a fost exercitată nici o acțiune disciplinară ca efect al protocolului. Subliniem că toate acțiunile disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară au fost întemeiate exclusiv pe situații de fapt constatate nemijlocit de inspectorii judiciari, fără alte date și informații furnizate în temeiul Proctocolului ori a vreunei colaborări cu alte entități”, precizează Inspecția Judiciară.

Art. 3 din acest protocol prevede: „(1) Cooperarea se realizează în temeiul legii și al prezentului Protocol, cu respectarea strictă a atribuțiilor și competențelor părților, prin valorificarea eficientă a posibilităților pentru identificarea anticipată, prevenirea și combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraților și înlăturarea în timp util a unor fapte care ar putea afecta înfăptuirea justiției sau realizarea securității naționale. (2) Serviciul Român de Informații transmite: a) la solicitare, orice informații referitoare la lucrările aflate pe rolul Inspecției Judiciare; b) din oficiu, orice informații în legătură cu acte sau fapte susceptibile a fi încadrate ca fiind abateri disciplinare săvârșite de magistrați”.î

Inspecția Judiciară publică PROTOCOLUL cu SRI

Art. 4 spune că: „Inspecția Judiciară, în urma efectuării verificărilor prealabile proprii, potrivit legii, va comunica într-un termen rezonabil utilitatea datelor și informațiilor transmise de SRI și, respectiv, modul lor de valorificare”.

Art. 5, alineatul 4 prevede: „Documentele clasificate transmise în aplicarea prezentului Protocol, vor fi returnate emitentului în termen de 30 de zile, fără a păstra copii sau extrase ale acestora (…)”.

La Capitolul Dispoziții Finale din protocol se arată că: „art. 7. Anual, părțile vor realiza analiza modului de desfășurare a cooperării dintre acestea. art. 8. Protocolul se încheie pe durată nedeterminată și poate fi completat sau modificat cu acordul părților, prin acte adiționale care vor face parte integrantă din acesta”.

Instituția a publicat, pe pagina de Facebook, protocolul încheiat cu SRI.

Inspecția Judiciară publică PROTOCOLUL cu SRI

Foto: Inspecția Judiciară/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun