Inspecția Judiciară, acțiune disciplinară față de judecătoarea care l-a achitat pe Vasile Blaga

Publicat: 22/05/2019, 12:38

Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de judecătoarea Monica Cipariu de la Tribunalul București, cea care l-a achitat pe Vasile Blaga. Motivul acțiunii este întârzierea redactării motivărilor pentru 32 de decizii, între care și cea a achitării fostului lider PNL.

Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, a precizat, pentru MEDIAFAX, că instituția a exercitat acțiunea disciplinară față de judecătoarea Monica Cipariu, de la Tribunalul București. Motivul exercitării acțiunii este neredactarea motivărilor pentru 32 de decizii, între care se numără și cea privind achitarea lui Vasile Blaga, fostul lider PNL.

„Această activitate de monitorizare a reprezentat o preocupare constantă a Inspecției Judiciare, fiind inclusă în planul de activitate al Inspecției Judiciare începând cu anul 2013, în vederea identificării prompte a întârzierilor, indiferent dacă există sau nu sesizări în acest sens și dispunerii de măsuri în consecință, monitorizarea având în principal un scop preventiv. Strategia Direcției de inspecție judiciară pentru judecători privind activitatea de monitorizare a avut în vedere efectuarea unei analize la nivelul tuturor instanțelor naționale în scopul obținerii unei imagini de ansamblu asupra motivelor care conduc la redactarea cu întârziere a dosarelor, activitatea de monitorizare având scopul de a contribui la soluționarea cu celeritate a cauzelor, precum și la identificarea oricărei disfuncționalități în gestionarea acestor dosare și propunerea unor măsuri conform competențelor legale”, a explicat Alin Alexandru.

Conform Codului de Procedură Penală, la judecata în primă instanță, redactarea și semnarea hotărârii trebuie efectuate în cel mult 30 de zile de la pronunțarea deciziei.

Vasile Blaga a fost achitat, în luna octombrie 2017, în dosarul în care a fost trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență, sentința în cazul său nefiind definitivă. Dat fiind faptul că motivarea nu este redactată, apelul procurorilor nu poate începe.

Vasile Blaga, fost senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pe 28 noiembrie 2016 de procurorii DNA din Ploiești.

„În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale. Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ștefan Gheorghe, vicepreședintele respectivei formațiuni politice (500.000 euro) și printr-un alt intermediar (200.000 euro)”, au precizat procurorii DNA la acel moment.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican