Inițiativă inedită a unui primar din Gorj: Vrea să-i filmeze pe cei care taie pădurile – „E evaziune fiscală. Jaful trebuie oprit”

Inițiativă inedită a unui primar din Gorj: Vrea să-i filmeze pe cei care taie pădurile - „E evaziune fiscală. Jaful trebuie oprit
Publicat: 09/01/2020, 21:22

Primarul comunei Turburea, Ion Bârcă, este revoltat de defrișările masive care au avut loc în localitate. Edilul spune că, în ultimii trei ani, s-au tăiat peste 8.000 de metri cubi de lemn și că, în acest ritm, dealurile vor deveni terenuri de fotbal.

„Am cerut sprijinul Poliției. În fiecare zi, când voi afla de aceste lucruri, cu Poliția voi fi prezent în păduri și nu voi mai lăsa tăierile de lemne în Turburea. Jaful trebuie oprit! Nu se poate să tai, în ultimii trei ani, din Turburea, peste 8.000 de metri cubi de lemne. Turburea e o comună bogată. În administrare, comuna are 2300 de hectare de pădure sau avea 2.300 de hectare de pădure. Pădurarii vând într-o veselie la lemne, de nu are nimeni ce să le facă. Dacă mai tăiem încă trei ani la rând, încă 8.000 de metri cubi, facem terenuri de fotbal pe deal. E o neglijență, e ceva ieșit din comun. Fiind primar al comunei Turburea, mă interesează și nu e bine ce se întâmplă. O să pun poze, filmulețe, cum sunt defrișate, în ce hal sunt defrișate pădurile”, a declarat, corespondentului Mediafax, Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.

Edilul dorește să strângă semnături de la cetățenii din localitate și să-i trimită un memoriu președintelui Klaus Iohannis, pentru a dispune un control în Turburea.

„O să iau semnături de la fiecare cetățean din comună. Trimitem un memoriu către președintele României, să vină aici să facă o inspecție. Se taie lemnele din pădure, pleacă apoi cu ele, iar Poliția nu o interesează decât avizul de însoțire a mărfii. Bine, bine, dai avizul de însoțire a mărfii, dar un bon fiscal cu valoarea lemnului din pădure, pe care tu îl cumperi, de ce nu este atașat la avizul de însoțire a mărfii? Asta e evaziune fiscală. Dacă eu, Bârcă, mă duc în pădure și car 20 de căruțe de lemne, le iau cu șase milioane și dau cu 15 milioane de lei vechi căruța. Este evaziune fiscală. Fără societate, fără nimic, vând lemne cum vor”, a mai spus Ion Bârcă.

Acesta vrea ca în pădurile din comună să fie permise tăierile doar pentru localnicii care folosesc lemnele pentru încălzire, în sezonul rece, fără ca acestea să mai fie vândute în alte localități.

Poliția anunță că va intensifica verificările în locurile de depozitare și comercializare a materialului lemnos și pe drumurile publice.

„Polițiștii gorjeni acționează permanent pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice și a agresiunilor îndreptate împotriva fondului forestier național, în special a celor de tăiere ilegală, transport, prelucrare și comercializare în afara legii. Activitățile polițiștilor din structurile cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii faptelor ilegale asociate domeniului silvic se vor intensifica în funcție de dinamica infracționalității”, a precizat, pentru Mediafax, Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

FOTO: caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna