Halucinanta poveste a tablourilor de Matisse, Picasso și Monet furate de doi români din Olanda. „Am făcut focul, am dezgropat tablourile și le-am ars. Au ars repede”

Publicat: 16/07/2013, 16:52
Actualizat: 30/04/2015, 07:16

Procurorii DIICOT care anchetează furtul ablourilor din Olanda arată că Radu Dogaru și Adrian Procop au intrat în muzeul Kunsthal din Rotterdam folosind un patent și au sustras în 2 minute șapte tablouri în valoare de 18 milioane euro. Anchetatorii au refăcut filmul celui mai mare jaf de tablouri comis de români. Procurorii spun că tablourile au fost transportate din Olanda în România ascunse în perne. În România, tablourile semnate de Matisse, Picasso, Monet au fost îngropate în pământ într-un cimitir. Mama unuia dintre inculpați susține că a ars într-o noapte tablourile care au făcut parte dintr-o colecție unică în lume. Procurororii nu sunt convinși și au cerut expertizarea cenușii.

Procurorii DIICOT i-au trimis luni în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat și, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor șapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. Dogaru și Procop sunt acuzați că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracție în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat șapte picturi în ulei și acuarele. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 18 milioane de euro.

Procurorii arată în rechizitoriu că cei cinci inculpați originari din Măcin, Tulcea, s-au stabilit la începutul anul 2012 în Olanda, Belgia și Luxembourg, unde acționau ca proxeneți ai iubitelor lor, dar în același timp comiteau furturi din locuințe și înșelăciuni cu carduri.

Tablourile lui Picasso, căutate cu GPS-ul

Cei cinci membri ai grupării au constatat că furturile din locuințe nu le aduc sume consistente de bani și au decis să intre pe piața obiectelor de artă furate. „La un moment dat, Radu Dogaru mi-a spus că în Belgia sunt la mare căutare obiectele de artă vechi… Acesta mi-a spus că am putea să sustragem din anumite locuri astfel de obiecte”, a declarat Eugen Darie în fața procurorilor. Potrivit anchetatorilor, Eugen Darie era șoferul grupării.

Henri Matisse – Cititoare în alb și galben – Valoarea asigurată 7.500.000 €

Acesta a mai relatat că, înainte de comiterea furtului, cei cinci au încercat să idetifice muzeele unde sunt păstrate obiecte de artă valoaroase. În acest sens, Darie a efectuat o căutare pe GPS. „Acesta (n.n. – inc. Dogaru Radu) mi-a spus că am putea să sustragem din anumite locuri astfel de obiecte. Eu am dat căutare pe GPS-ul din mașină >”, a povestit Eugen Darie.

Procurorii arată că, înainte de comiterea furtului, inițiatorii acțiunii, Radu Dogaru, Eigen Darie și Adrian Procop, au vizitat muzeul Kunsthal. Inițial, au fost dezamîgiți de exponate, pentru că au descoperit că în muzeu erau doar sculpturi. Atenția le-a fost atrasă de un anunț privind o expoziție specială. Mai precis, pe 7 octombrie a fost vernisată expoziția colecției aparținând fundației Triton, care cuprindea mai mult de 150 de tablouri aparținând a peste 50 de pictori printre care : Picasso, Vincent Van Gogh, Amadeo Modigliani, Edgar Degas, Claude Monet. Radu Dogaru, Ezgen Darie și Adrian Procop au făcut o muncă de recunoaștere a muzeului timp de cinci zile. În această perioadă, Radu Dogaru a descoperit că una din ușile de urgență este vulnerabilă și că poate fi „spartă de către oricine”

Ușa muzeului, deschisă cu un simplu patent

Pentru pregătirea jafului, cei trei au achiziționat cartele de telefon, îmbrăcăminte specială de culoare închisă și chiar și o mașină, pe care ulterior au distrus-o. Astfel că, în noaptea dintre 15/16 octombrie, Dogaru, Ezgen Darie și Adrian Procop s-au întâlnit cu Alexandru Bitu, care a fost cooptat în operațiunea de sustragere a tablourilor. La ora 3 și 16 minute, Radu Dogaru și Adrian Procop au intrat în muzeu printr-o ușă de urgență. Cu ajutorul unui patent, Dogaru Radu a forțat sistemul de închidere al acestei uși până s-a deschis”, spun procurorii în rechizitoriu

Lista tablourilor furate

Cei doi au sustras următoarele tablouri: Henri Matisse – Cititoare în alb și galben – Valoarea asigurată 7.500.000 €, Pablo Picasso – Cap de arlechin – Valoarea asigurată 800.000 €, Claude Monet – Podul Charing Cross, Londra – Valoarea asigurată 1.250.000 €, Claude Monet- Podul Waterloo – Valoarea asigurată 1.250.000€, Jacob Meyer de Haan – Autoportret – Valoarea asigurată 2.000.000€, Paul Gauguin – Femeie la fereastră – Valoarea asigurată 1.500.000 €, Lucian Freud – Femeie cu ochii închiși – Valoarea asigurată 2.800.000€.

Potrivit procurorilor, din analiza camerelor de filmat din interiorul muzeului, cei doi inculpați au petrecut efectiv 2 minute și 48 secunde. Cele șapte tablouri au fost puse în saci de rafie după care au fost depozitate în debaraua apartamentului unuia dintre inculpați.

Claude Monet – Podul Waterloo

Capodoperele lui Picasso, Matisse și Monet, ambalate în fețe de pernă

A doua zi, pe 17 octombrie, Radu Dogaru și Eugen Darie s-au deplasat în Bruxelles, unde l-au contactat Moise George, poreclit și George Hoțu, cu care au discutat despre găsirea unor posibili cumpărători. Tot în Bruxelles au decis să scape și de mașina pe care au folosit-o la sustragerea tablourilor. Pe 18 octombrie, cei doi s-au întors în Rotterdam, unde au constatat că furtul tablurilor devenise știre de primă pagină în presa olandeză. Dogaru și Darie au decis să plece cu tablourile în România. Astfel că cele 7 tablouri în valoare de 18 milioane euro au fost ambalate în două perne. Eugen Darie a plecat cu operele de artă spre România și a ajuns în localitatea Măcin pe 19 octombrie. Radu Dogaru a ajuns și el în România o zi mai târziu. Cei doi au contactat un alt cunoscut din București cu care au stabilit o întâlnire în cadrul căreia Condrat Petre s-a angajat să le găsească cumpărători.

Pablo Picasso – Cap de arlechin – Valoarea asigurată 800.000 €

Radu Dogaru și Eugen Darie au discutat pe conturile de Facebook despre furtul tablurilor. Într-o conversație pe chat-ul de Facebook, cei doi analizau imaginie publicate de autoritățile olandeze, îmagini în care era suprins jaful.

Radu Dogaru Eugen Darie și amicul lor din Condrat Petre au decis pe 17 noiembrie să expertizeze tablourile, în încercarea de a afla cât valoarează. În acest sens, au apelat la Dragu Mariana, conservator muzeograf pentru arta europeană și decorativă în cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național – Muzeul de Artă al României. Aceasta le-a explicat că tablurile nu pot fi vândute având în vedere că au fost furate și că cel mai bine ar fi să le predea autorităților. După această tentativă eșuată Radu Dogaru a decis să depoziteze tablourile la una din mătușile sale. Astfel că tablourile de Matiss și Picasso au fost puse într-o geantă și o sacoșă de plastic.

„Mergem la GIGI BECALI „

Timp de câteva luni, Radu Dogaru și Eugen Darie au încercat să caute cumpărători pentru tablourile furate. În acest sens, Dogaru a plecat din țară a rugat-o pe mama sa să pozeze tablourile. Din constatările procurorilor rezultă că din cele șapte tablouri unul nu a mai fost fotografiat, fiind vorba de Pablo Picasso – Cap de arlechin. Între timp, procurorii deja monitorizau gruparea care a furat tablourile. Într-una din discuțiile de pe Facebook interceptate, în care Radu Dogaru vorbește cu un cunoscut ce urma să intermedieze o întâlnire cu un posibil cumpărător, a apărut și varianta ca tablourile să fie vândute chiar lui Gigi Becali, însă această variantă nu părea una serioasă.

12:13 Jhon Dilinger (numele de utilizator folosit pe Facebook de Radu Dogaru n.re)

oricum este ceva care il depaseste financiar pe serghei asta din punctul meu de vedere eu nu am prietenie nici macar cu sergei ( n.n. – mart. Cosma Serghei)si nu stiu daca ma haleste

12:16 Croitoru Catalin

pai si in toata romania sata numa asta are bani? mergem la GIGI BECALI si vb

12:16 Jhon Dilinger

nu este vorba de asta sused rusul este persoana potrivita asa zic eu acuma nu stiu daca il intereseaza dar cu siguranta o sa i aplaude genunchii de emotii daca aude despre ce este vorba daca erai mana dreapta a lui sergei cum sant ivanus si aia totii dupa acolo

12:19 Croitoru Catalin

eu daca eram acolo mergeam personal si vb cu el asa nu stiu ce sa spun .si ar fi bine sa te interesezi daca e acolo sa nu cumva sa fie plecat ca au fost sarbatorile

În rechizitoriu, procurorii arată că Radu Dogaru și Eugen Darie erau dispuși să vândă tablorile furate pentru 400.000 euro, deși ele valoarau 18 milioane. Cei doi au încercat să intre în legătură cu un cetățean rus despre care știau că dispune de bani. Tranzacția nu a mai avut loc pentru că au fost arestați. După arestare, de tablouri s-au ocupat mama lui Radu Dogaru și Natașa Timoftei, concubina acestuia. Cele două au luat tablourile de la mătușa lui Dogaru și au decis să le îngroape. „Natașa a fost de acord să mă ajute și cam la două zile după arestarea lui Radu, în jurul datei de 20-22 ianuarie 2013, ne-am deplasat pe seară, amândouă cu mașina mea, de la domiciliul surorii mele, Marcu Marfa. Aceasta mi-a dat geamantanul în care erau tablourile, cu aceeași ocazie luând de aici și armele de vânătoare ale fiului meu. Împreună cu Natașa, ne-am deplasat la locuința acesteia și am îngropat geamantanul în curtea casei de vis a vis de casa Natașei, cunoscând că această casă este părăsită”, a susținut Olga Dogaru în fața procurorilor

Olga Dogaru a precizat că a decis să mute cele șapte tablouri din curtea casei părăsite și le-a îngropat în cimitirul din localitate. „Împreună cu Natașa ne-am dus în cimitir și am îngropat coletul în spatele mormintelor într-o râpă”, a declarat Olga Dogaru. Mama lui Radu Dogaru spune că după ce a văzut că fiul ei a fost arestat a decis să ardă tablourile. În declarația dată procurorilor, Olga Dogaru susține că a ars toate cele șapte tablouri. „Neavând cu cine să mă sfătuiesc și neștiind ce probe sunt în dosarul fiului meu și a prietenilor lui, iar în mintea mea a încolțit ideea că dacă tablourile nu vor fi găsite niciodată, nu vor fi probe împotriva lor și nu vor putea fi condamnați. Fără să mă consult cu cineva și fără să spun cuiva, după percheziția din 13 februarie 2013, cam la circa 4 zile, într-o noapte m-am hotărât să distrug aceste tablouri prin ardere”, a declarat Olga Dogaru

Paul Gauguin –Femeie la fereastră

În declarația dată anchetatorilor, ea a povestit că cele șapte tablouri au ars destul de rapid și că a văzut cum cele șapte tablouri în valoare de 18 milioane euro au ars complet. „Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir și am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea. Am băgat coletul – sacul, în care erau împachetate cele șapte tablouri fără să-l mai desfac în sobă, am pus câteva lemne, papucii, șoșonii din cauciuc cu care fusesem încălțată și am așteptat să ardă complet. Acestea au ars destul de repede și am văzut că tablourile arseseră complet. A doua zi, eu personal am curățat soba scoțând cenușa pe care am pus-o într-o roabă și am lăsat-o în curte. Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajută prin curte să arunce cenușa la groapa de gunoi, care este o râpă”, a relatat Olda Dogaru

Procurorii DIICOT au dispus expertizarea cenușii rezultate din arderea tablourilor. Procurorii spun că o astfel de expertiză ar putea determina dacă într-adevăr Olga Dogaru a ars cele șapte tablouri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine