Guvernul a aprobat legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Sumele peste 2.000 de euro, justificate sau confiscate

Guvernul a aprobat legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Sumele peste 2.000 de euro, justificate sau confiscate
Publicat: 02/06/2018, 18:24
Actualizat: 25/03/2019, 23:21

„PSD acoperă gaura la buget cu banii românilor din Diaspora! Dragnea și PSD au pus ochii și pe banii românilor din Diaspora. Sumele peste 1.000 de euro urmau să fie confiscate dacă nu erau justificate cu documente. Chiar și cel care deține doar cu numele poziția de ministru al Finanțelor publice ne asigura că nu se grăbesc cu o astfel de lege. AU MINȚIT! A câtă oară? Joi, la câteva săptămâni după aceste asigurări, în ședința de Guvern a fost aprobată hotărârea de guvern care CONFISCĂ banii românilor trimiși în țara, dacă nu sunt justificați cu documente. Au făcut o singură „concesie”. Pragul este acum de 2.000 de euro„, a scris sâmbătă pe Facebook, senatorul PNL Florin Cîțu.

Acesta adăugă că liderul PSD Liviu Dragnea și „gașca lui” trebuie să răspundă personal, nu numai politic, pentru luarea unor asemenea măsuri.

„Implicit, toți românii care trimit bani acasă sunt considerați INFRACTORI … dacă nu dovedesc cu acte că nu sunt. Ironic, nu? PSD-istii strigă în gura mare zilnic despre prezumția de nevinovăție, regulă care să se aplice se pare doar PSD-istilor. Când este vorba de restul românilor, toți suntem infractori și teroriști până ne demonstrăm nevinovăția. Asta este ordinul dat de Liviu Dragnea instituțiilor de forță pe care le controlează, în special ANAF. Sunt disperați. Nu au bani de pensii și salarii și atunci iau bani de pe unde pot. Doar să nu fie de la investitori pentru că aceștia au înțeles cu ce hoți lucrează și au dublat și chiar triplat dobânzile. Acum vor banii trimiși de români în țară, iar din iulie vor lua banii de la Pilonul 2 de pensii. Acești politicieni, Dragnea și gașca lui, trebuie să răspundă personal, nu doar politic”, a completat Cîțu.

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative pentru transpunerea în legislația internă a Directivei UE 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

În varianta din 31 ianuarie a proiectului de lege, publicat pe site-ul Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), la Secțiunea 2 – „Raportarea tranzacțiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune”, la art. 7 alineatul (5), este prevăzută justificarea sumei de 1.000 de euro.

În forma din 29 martie a proiectului adoptat de Guvern, la același punct se specifică: „Pentru activitatea de remitere de bani, entitățile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro„.

ONPCSB a explicat ulterior, într-un comunicat de presă, că proiectul de lege asigură transpunerea în legislația internă a Directivei UE 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. Termenul de transpunere a respectivului act legislativ european a expirat, Comisia Europeană declanșând o procedură de infringement.

„În prezent, România a rămas singurul stat din Uniunea Europeană care nu a transpus, nici măcar parțial, actul legislativ european, expunându-se astfel riscului de sesizare de către Comisia Europeană a Curții de Justiție a Uniunii Europene cu propunere de aplicare a unor sancțiuni pecuniare sub forma unei sume forfetare în cuantum minim de 1,8 milioane euro, la care se pot adăuga penalități cominatorii într-un cuantum cuprins între 2.200 și 140.000 euro/zi de întârziere”, se arată în documentul de presă remis de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Instituția mai precizează că nu orice tranzacție implică automat verificarea ei sau nașterea unor suspiciuni. Proiectul de lege urmează a fi trimis la Parlament spre dezbatere și adoptare, înainte de a fi promulgat de către președintele Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
Adevărul despre moartea lui Costel Corduneanu. Ce l-a „terminat”, de fapt
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile