Generalul-maior Daniel Petrescu a fost numit locțiitor al șefului Statului Major al Apărării

Generalul-maior Daniel Petrescu a fost numit locțiitor al șefului Statului Major al Apărării
Publicat: 20/08/2019, 17:28

„Generalul-maior Daniel Petrescu a fost numit, începând cu data de 13 august 2019, în funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării și înaintat, la data de 14 august 2019, prin decret al Președintelui României, la gradul de general-locotenent – cu trei stele”, anunță Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Daniel Petrescu a îndeplinit, din august 2017 până la această dată, funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE). Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații. Este veteran al teatrelor de operații, cu misiuni executate în Angola (1995-1996-misiunea UNAVEM III și 1998-1999- misiunea MONUA), Albania (1997), iar la comanda Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” a executat misiuni în Kosovo (2003), Bosnia-Herțegovina (2004), Irak (2005) și Afganistan (2007).
În perioada iunie 2013 – iulie 2016, a îndeplinit funcția de Reprezentant militar al Șefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, Norfolk, Virginia, SUA. Este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare „Carol I” (promoția 2003), absolvent „cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate națională” (2011). Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC), Marea Britanie, unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008) și a absolvit masterul în studii de apărare la King”s College din Londra.

Generalul-maior Ovidiu Uifăleanu a fost numit, începând cu data de 13 august 2019, în funcția de consilier coordonator domeniu al ministrului apărării naționale. Atribuțiile de șef al Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT) sunt îndeplinite de generalul-maior Dorin Blaiu, comandant al Componentei Operaționale Terestre și locțiitor al șefului SMFT.

Generalul-maior Ovidiu Uifăleanu a îndeplinit, din august 2017 până în prezent, funcția de șef al SMFT. Experiența anterioară include funcțiile de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) (2015-2017), comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” (2014-2015), precum și alte funcții de nivel operativ și tactic. Este veteran al teatrelor de operații, cu misiuni executate în Bosnia- Herțegovina (2003) și Afganistan (comandant al Batalionului 812 Manevră „Șoimii Carpaților” – 2007 și locțiitor al șefului operațiilor în Combined Team Zabul – 2012). Este absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Tancuri și Auto „Mihai Viteazul”, arma tancuri (1990), al Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, specializarea conducere interarme, trupe de uscat (2001) și a absolvit Cursul postuniversitar de perfecționare în domeniul securității naționale „Securitate și bună guvernare”, Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (2015). Printre studiile absolvite în afara țării se numără Colegiul de război – trupe de uscat, Carliste Barracks, Pennsylvania, SUA (2010), Cursul privind legislația conflictelor armate, Centrul Pfp de instruire din Ankara, Turcia (2008) și Cursul de politică și concepte NATO, Școala NATO – Oberammergau, Germania (2005).

Totodată, generalul-maior Iulian Berdilă a fost numit, începând cu data de 20 august 2019, în funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE). Acesta a îndeplinit, din septembrie 2017 până în prezent, funcția de șef al Direcției planificare strategică din Statul Major al Apărării. Printre funcțiile îndeplinite anterior se numără cea de comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” (2015-2017) și cea de șef de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica” (2014-2015). Ca veteran al teatrelor de operații a îndeplinit misiuni în Irak (ofițer executiv al locțiitorului șefului de stat major pentru operații din cadrul Forței Multinaționale din Irak, 2006-2007) și Afganistan (comandant al Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” – 2011). A absolvit Cursul de limbă engleză din Lackland Air Force Base și Cursul de bază pentru ofițeri de artilerie terestră din Fort Sill, SUA (1996), Cursul avansat pentru ofițeri de artilerie la Fort Sill, SUA (2000), Colegiul de Comandă și Stat Major al Forțelor Terestre din SUA (2003), studii de masterat în artă și stiință militară (operații la nivel de teatru) la Școala Militară de Studii Avansate, Fort Leavenworth, Kansas, SUA (2004) și a obținut al doilea masterat în studii strategice la Colegiul de Război al Forțelor Terestre din SUA (2014).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația