Nu a făcut armata, dar se pricepe la TIR. Ministrul Apărării, Gabriel Leș, dialog INEDIT pe Facebook

Nu a făcut armata, dar se pricepe la TIR. Ministrul Apărării, Gabriel Leș, dialog INEDIT pe Facebook
Publicat: 09/01/2019, 09:09
Actualizat: 26/03/2019, 02:53

Un comentator îl întreabă pe Gabriel Leș dacă este adevărat că nu a făcut armata și dacă a ținut vreodată O ARMĂ în mână.

Ministrul spune că nu a efectuat stagiul militar, deoarece era student și până la terminarea studiilor se trecuse deja la armata de profesioniști. „Cât despre abilitățile de a mânui o armă, cred că rezultatele obținute la concursurile de tir pot sta mărturie”, a scris Leș pe Facebook.

Gabi Olar: „E adevărat că n-ați satisfăcut stagiul militar? Cam ce lucru credeți că vă îndreptățește să fiți Ministrul Apărării (lăsați la o parte bazaconia cu acele cursuri ale CNA)? Ați ținut vreodată în mână o armă?”

Gabriel Leș: „Dle Gabi Olar, nu am efectuat stagiul militar dintr-un motiv foarte simplu: eram student. Iar până la terminarea studiilor, România trecuse la armată de profesioniști. Cât despre abilitățile de a mânui o armă, cred că rezultatele obținute la concursurile de tir pot sta mărturie”.

SCANDALUL prelungirii mandatului șefului Statului Major. Ministrul Apărării: L-am contactat direct și din timp pe președinte, însă reacția a fost: Președintele este Ocupat!

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, susține, referitor la scandalul prelungirii mandatului șefului Statului Major al Apărării, că l-a contactat direct și din timp pe președintele Klaus Iohannis pentru a rezolva situația, însă reacția Administrației Prezidențiale a fost că președintele este ocupat.

Ministrul Apărării Naționale vine cu câteva precizări, pe Facebook, referitor la scandalul prelungirii cu un an a mandatului șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, decizie luată de președintele Klaus Iohannis.

„Din perspectivă legală, s-a speculat asupra faptului că ministrul Apărării nu a respectat condiția ce prevede că propunerea trebuie să vină din rândul șefilor categoriilor de forță, sau de locțiitor SMAp. Doresc să clarific pe această cale, încă o dată, că eu nu am mers la Cotroceni cu o propunere în plic. În realitate, am solicitat CSAT avizul pentru a numi un general al armatei române cu recunoaștere internațională în poziția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre, urmând ulterior să emit ordinul de ministru aferent. Numai după aceste etape preliminare propunerea putea fi înaintată către președinte spre emiterea decretului de numire, aceasta fiind pasul procedural final„, scrie Gabriel Leș, pe Facebook.

Ministrul Apărării îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că „a respins în mod reflex, fără argumente, solicitarea inițială (care este în fapt apanajul ministrului), anulând întregul eșafodaj pe care se întemeia procedura legală de numire”.

„Teza conform căreia am mers la Cotroceni pentru a solicita emiterea unui decret de numire (sau a mai multora) pentru o persoană neeligibilă este profund neadevărată. Lipsa dialogului a fost cea de-a doua linie de argumentare prin care s-a încercat culpabilizarea celor implicați în procedură. Vă pot spune, ca am avut numeroase inițiative de a dialoga pe această temă cu Palatul Cotroceni. Deși este de notorietate tensiunea care există între guvern și președinție, am făcut tot posibilul pentru a evita o stare de ostilitate, și subsecvent un blocaj. Eu înțeleg rolul ministrului Apărării ca fiind un personaj discret, dar activ, care nu face din Armată o tribună de la care să-și optimizeze scorul electoral”, potrivit sursei citate.

Gabriel Leș arată că l-a contactat „direct, și din timp, pe președinte pentru a discuta deschis, spre a avea perspectiva domniei sale asupra problemei, însă reacția a venit prompt: „Președintele este Ocupat!”.

„Privind retrospectiv este limpede că s-a încercat o ambuscadă, care să genereze profit în plan mediatic, electoral, însă din fericire am la dispoziție căile legale pentru a readuce lucrurile în matca lor legală. Imi asum totuși vina de a fi mizat pe faptul că președintele nu-și va permite să abordeze domeniul apărării și securității în cheie pur electorală. Cu privire la decretul de prelungire a mandatului de șef SMAp (pe perioada maximă de un an) emis de președinte, situația din punct de vedere juridic este fără echivoc. În mod absolut simetric, propunerea de prelungire se supune aceleiași proceduri ca și cea de numire. Avem un singur precedent în acest sens, respectiv decretul 882 din septembrie 2010, unde veti regăsi explicit sintagma în fundamentarea emiterii decretului: „Având în vedere propunerea ministrului apărării naționale și avizul prim-ministrului”. Cred că este absolut evident că rolul CSAT în această procedură a fost la rându-i viciat, președintele făcând informarea exclusiv la televizor și nu în cadrul ședinței Consiliului așa cum o cere legea și regulamentele de funcționare”, a mai scris ministrul.

Leș mai arată că a trimis toate documentele care intrau pe ordinea de zi cu 10 zile înainte, astfel că dacă ar fi existat un minimal deziderat pentru soluționarea problemei, președintele, sau consilierii domniei sale, cu care a existat dialog, ar fi putut emite obiecții, ori cereri de clarificare, în timp util.

„Cu atît mai ambiguă este situația din perspectiva Ministerului Apărării cu cât instituția noastră are un cadru militar cu grad de general delegat la Cotroceni, pe funcția de secretar CSAT, care are explicit rolul de a verifica conformitatea procedurii și documentelor ce intră pe ordinea de zi. Înțeleg că domnia sa nu și-a făcut datoria, pentru că nu a semnalat niciuna dintre așa-zisele probleme de legalitate invocate de președinte. Ori, aceste probleme în fapt nu există, iar președintele a tratat situația exclusiv politic, în detrimentul celor mai elementare norme juridice”, conchide ministrul Apărării.

Surse guvernamentale au precizat pentru MEDIAFAX că Executivul va ataca decretul președintelui Klaus Iohannis prin care a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, sesizarea urmând să fie depusă în instanță cel mai probabil în decursul zilei de miercuri.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, membru PSD, are 41 de ani, la alegerile din decembrie obținând primul mandat în Senatul României. Este membru al comisiei pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului și al comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. În octombrie 2015 a fost numit secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale (MApN) de premierul de la acea vreme, Victor Ponta, funcție pe care a ocupat-o până în octombrie 2016. Anterior a fost director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare. A ocupat funcții și administrația publică locală.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația