91 vizualizări 22 aug 2019

"Discuţiile de la Palatul Victoria s-au finalizat cu acordul încheiat între reprezentanţii Guvernului României şi cei ai sindicatelor (din penitenciare) privind plata drepturilor de natură salariala şi de asistenţă socială a personalului din sistemul penitenciar în sumă totală de 80,9 milioane lei, în cadrul unui calendar de plăţi agreat de comun acord. - Ana Birchall, Ministerul Justiţiei, 22 mai 2019. Nu am solicitat majorări salariale, ci plata unor datorii pentru muncă prestată", arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

Sindicaliştii arată însă că prin OUG 12/2019 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, avizat de către Ana Birchall, se suplimentează bugetul sistemului penitenciar cu doar 30,8 milioane lei, sumă insuficientă pentru a acoperi plata drepturilor salariale restante şi suspendate.

"Mai grav, pentru a acoperi o parte din acest deficit, până la sfârşitul anului, Ministerul Justiţiei urmează să deturneze din sumele planificate pentru investiţii în penitenciare şi pentru finanţarea penitenciarelor spital. Continuă, astfel, o politică dezastruoasă de subfinanţare cronică a sistemului penitenciar şi de subminare a procesului de modernizare şi îmbunătăţire a condiţiilor din penitenciare, dar şi de acumulare a unor datorii la plata drespturilor salariale faţă de angajaţii din penitenciare. Un exemplu, plata orelor suplimentare nerecuperate este suspendată din lipsă de alocaţii bugetare începând cu ianuarie 2019, în condiţiile în care problema datoriei istorice de peste 1 milion de ore suplimentare încă nu a fost rezolvată", potrivit sursei citate.

Aşadar, conchid sindicaliştii, având în vedere că angajările în sistemul, cele care ar ajuta la diminuarea numărul de ore suplimentare cauzate de lipsa de personal, rămân în continuare blocate după adoptarea noului Statut, trei luni mai târziu de la momentul acordului dintre Guvern şi sindicatele din penitenciare, nu a fost respectat niciunul dintre angajamentele asumate de către Ana Birchall şi Eugen Teodorovici în calitate de miniştri în Guvernul României.

Citește și: