7565 vizualizări 16 mai 2017

"Primarul General, Gabriela Firea, i-a adresat în cursul zilei de 16 mai 2017 o scrisoare Arhiepiscopului Ioan Robu prin care îi solicită înlocuirea din funcţia de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti a preotului Francisc Doboş, pe care îl acuză de conduită inadecvată poziţiei sale de prelat şi de reprezentant oficial al Bisericii Catolice. Acest lucru survine în urma unor luări de poziţie total inadecvate, atât prin comunicate oficiale cât şi prin postări pe reţelele de socializare", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti.

„Nu vreau ca relaţiile dintre Primăria Capitalei şi Arhiepiscopia Romano-Catolică să fie încordate din cauza faptului că o persoană nu înţelege să se comporte în mod civilizat. Poate n-ar fi rău ca preotul Francisc Doboş să citească o predică ţinută de Papa Francisc cu ceva vreme în urmă, în care am găsit un citat foarte elocvent pentru situaţia în care ne aflăm: «Aţi auzit că s-a spus celor din vechime: Să nu ucizi! Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va fi condamnat la judecată. Cu aceasta Isus ne aminteşte că şi cuvintele pot să ucidă! Când se spune despre o persoană că are limbă veninoasă, ce vrea să se spună? Că ucid cuvintele ei! De aceea, nu numai că nu trebuie atentat la viaţa aproapelui, dar nici nu trebuie revărsat asupra lui veninul urii şi lovit cu calomnia. Nici nu trebuie să fie vorbit de rău. Ajungem la bârfă: şi bârfa poate să ucidă, pentru că ucide faima persoanelor! Şi este atât de urât a bârfi»”, a precizat Gabriela Firea.

În finalul scrisorii, edilul şi-a exprimat speranţa edificării unei relaţii bazate pe încredere şi respect reciproc între Primăria Capitalei şi Arhiepiscopia Romano-Catolică.

„Îi voi întreba şi eu pe bucureşteni într-un sondaj dacă sunt de acord să dăm câteva milioane de eruo ca să demolăm această clădire în doi timpi şi trei mişcări, cum cere Arhiepiscopia. Eu am o dispoziţie de instanţă, dar eu pot să semnez o dispoziţie de primar ca să pun în operă decizia instanţei, doar după ce primesc avizul de la Ministerul Culturii, şi pe de altă parte un proces pe rol în care noul proprietar solicită punerea în legalitate a acestei construcţii, care are toate documentele. Nu am niciun interes şi resping orice atacuri şi acuzaţii şi voi merge în instanţă dacă ele vor continua”, a declarat Gabriela Firea, într-un interviu la Antena 3.

Vineri, 12 mai 2017, Primarul General al Capitalei a trimis către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere privind eliberarea avizului privind desfiinţarea imobilului „Cathedral Plaza”, situat în Bucureşti, str. Gral Berthlot nr. 11-15 şi str. Lutherană nr. 15 şi 15A. Primăria precizează că acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcţii care se fac în zonele de protecţie a monumentelor, aşa cum este, în acest caz, Catedrala Sf. Iosif.

"Subliniem încă o dată că înainte de efectuarea oricărui demers pentru demolarea acestui imobil, este obligatorie realizarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate", potrivit sursei citate.

Reacţia lui Doboş

„Cred că doamna primar general şi-a dat seama că a întrecut măsura, vineri, 12 mai, somându-l public pe IPS Ioan Robu şi insinuând că ar servi grupuri de interese. Eu am sărit ca ars aici, pe facebook, la un asemenea tupeu. Azi, doamna primar, încearcă s-o dreagă, cerând demiterea mea. În Biserica Catolică avem o vorbă: moare un papă, se alege altul. Oricare ar fi purtătorul de cuvânt, poziţia ARCB în cazul Cathedral Plaza rămâne neschimbată. Ţin să precizez, de asemenea, că în cazul Cathedral Plaza nu este prima persoană care a încercat de-a lungul anilor să intimideze ARCB, solicitând tăcerea Arhiepiscopului Ioan Robu sau a purtătorului de cuvânt”, a reacţionat pe Facebook, Francisc Doboş. 

Cine este Francisc Dobos aflaţi în materialele de mai jos:

 

Citește și: