Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
29643 vizualizări 12 mai 2015

Cariera politică a lui Ion Marcel Ciolacu, 47 de ani, conţine două constante, conform cv-ului oficial: PSD şi Buzău. A fost pe rând, începând cu 2002, consilier local, prefect interimar, viceprimar, apoi deputat de Buzău, din partea PSD. În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe deputatul Marcel Ciolacu în funcţia de consilier onorific, pe probleme de regionalizare şi administraţie publică, iar în 2014 Ciolacu a devenit secretar al Camerei Deputaţilor. Ciolacu susţine acum că relaţia de consiliere cu Victor Ponta a încetat, o dată ce proiectul regionalizării a dispărut şi el de pe agenda politică. Cu toate acestea, nu există o decizie publică prin care această relaţie să fi încetat oficial.

Detalii de la începutul carierei sale politice, apărute în contextul luptei pentru şefia PSD Buzău, îl arată pe deputatul PSD Marcel Ciolacu în anturajul politic buzoian al omului de afaceri sirian Omar Hayssam, condamnat în prezent la peste 23 de ani de închisoare, pentru răpirea a trei jurnalişti în Irak, în 2005, precum şi pentru alte infracţiuni. Omar Hayssam era la vremea respectivă un apropiat al liderilor PSD, pentru a-şi promova interesele de afaceri, care în judeţul Buzău s-au materializat în privatizarea Foresta Nehoiu, fabrică pe care Hayssam a devalizat-o, vânzându-i activele – fraudă pentru care a şi fost condamnat la 3 ani de închisoare. Omar Hayssam a apărut la vremea respectivă şi în compania fostului preşedinte Ion Iliescu, a lui Viorel Hrebenciuc sau a prefectului de Buzău, ulterior senator PSD, Vasile Ion.

De asemenea, în 2009, Curtea de Conturi Buzău constata că firma municipalităţii Buzău, Urbis Serv, condusă de Marcel Ciolacu între 2007 şi 2008, a încheiat ilegal un contract cu o firmă deţinută de un coleg de partid – fostul consilier judeţean PSD Dumitru Dobrică, acuzat de ANI de conflict de interese – prin care municipalitatea buzoiană a fost păgubită cu aproximativ 1,3 milioane de euro. Firmele lui Dobrică, la care era acţionar, administrator sau figura doar ca angajat, au fost abonate la contracte cu autorităţile buzoiene conduse de colegii săi de partid, doar în perioada 2010-2013 ele obţinând peste 16 milioane de euro din contracte publice. Dobrică a fost acuzat de ANI de conflict de interese, el fiind cercetat penal pentru acest lucru şi pierzând şi procesul cu ANI, pe parte administrativă, în primă instanţă.

La vânătoare cu Omar Hayssam şi protipendada PSD. „S-au făcut aceste poze, care după 20 de ani s-au dovedit a fi nefericite”

Despre pozele în care apare alături de Omar Hayssam şi mistreţii doborâţi la o vânătoare din Munţii Buzăului, „în urmă cu 15-20 de ani”, deputatul Marcel Ciolacu spune că sunt reale, însă că au fost „tăiate”. În ele apărea şi fostul prefect de Buzău Ion Vasile, ulterior ajuns senator PSD, a cărui fiică, fosta jurnalistă Marie-Jeanne Ion, a fost răpită în 2005 în Irak, cu concursul chiar al lui Omar Hayssam. Într-una dintre fotografii, alături de Marcel Ciolacu şi Omar Hayssam, apare şi Cornel Pitiş, fostul şef al Direcţiei Silvice Buzău (instituţia care organizase vânătoarea), ajuns şi el consilier judeţean PSD la Buzău, în 2008-2012.

S-au făcut aceste poze, care după 20 de ani s-au dovedit a fi nefericite. Chiar râdeam cu fecioru-meu, acum vreun an, îi spuneam: mă, să ştii că am poze şi cu prim-miniştri, şi cu terorişti. Eu nu am pozele acestea”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru gândul.

„E o poză de acum 15-20 de ani, la o vânătoare organizată de Ocolul Silvic (Buzău), la care am participat şi eu. Nu ştiu cum a ajuns Hayssam acolo, vânătoarea a fost organizată de domnul prefect Ion Vasile, pe vremea aceea. Eu sunt vânător. Ocolul Silvic organizează vânători şi se fac invitaţii sau dacă e grupa din care faci parte, se achită şi participi la vânătoare. Cred că eram şi consilier local la Buzău atunci, dar nu au participat doar persoane publice”, a mai spus Marcel Ciolacu pentru gândul.

Deputatul PSD spune că a fost singura vânătoare la care a participat alături de Omar Hayssam şi că la acea vânătoare a participat şi ambasadorul Siriei în România.

Conform România Liberă, vânătoarea la care Omar Hayssam a participat alături de ambasadorul Siriei şi de prefectul Ion Vasile a avut loc în iarna anului 2002, în Munţii Buzăului, pe domeniul de vânătoare de la Gura Teghii, iar la ea au participat mai mulţi şefi de autorităţi locale, inclusiv şefi ai Finanţelor.

„E o poză dată de un coleg de-al meu, domnul deputat Adrian Mocanu. Nici nu am de ce să mă scuz. Este o răzbunare, eu am anunţat că voi candida la funcţia de preşedinte al organizaţiei (PSD Buzău), am înţeles că voia şi el. E o găinărie de doi lei”, este concluzia lui Marcel Ciolacu.

În PSD Buzău are loc o luptă pentru putere, după ce primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare, pentru finanţarea ilegală a echipei de fotbal Gloria Buzău. Boşcodeală a rămas totuşi şeful PSD Buzău, însă deputatul Marcel Ciolacu, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, a anunţat că intenţionează să candideze la şefia PSD Buzău. Adrian Mocanu, deputat PSD de Buzău ca şi Ciolacu, este şi el vicepreşedinte al PSD Buzău şi fiul senatorului PSD Victor Mocanu, fostul şef al CJ Buzău, trimis în judecată pentru finanţarea unei „maternităţi-fantomă” de 15 milioane de euro.

La Buzău, ziua are 30 de ore. Cum au ajuns 1,3 milioane de euro de la Primăria Buzău, cadou de la Ciolacu pentru colegul Dobrică

Un alt episod din evoluţia politică a lui Marcel Ciolacu în PSD a avut loc în 2007-2008, pe când actualul deputat conducea compania de stat Urbis Serv, deţinută de Primăria Buzău. O inspecţie a Curţii de Conturi Buzău, din 2009, a relevat faptul că în mandatul lui Marcel Ciolacu s-a semnat ilegal un contract de asfaltări a străzilor din Buzău cu firma Mecan Construct, deţinută de Dumitru Dobrică şi de familia acestuia. Dobrică a fost consilier judeţean PSD din 2008 până în 2013, când a demisionat, firmele sale fiind beneficiarele mai multor contracte cu autorităţi publice din Buzău, inclusiv cu Consiliul Judeţean, lucru pentru care ANI l-a acuzat de conflict de interese, sesizând şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.

CITEŞTE AICI NOTA INSPECŢIEI CURŢII DE CONTURI

Inspectorii Curţii de Conturi au arătat că lucrările decontate ilegal de firma Mecan Construct a lui Dobrică au provocat un prejudiciu de peste 4,83 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane de euro la vremea respectivă), reieşit din supraevaluarea lucrărilor şi umflarea preţurilor la materiale de construcţie, la tarifele utilajelor sau la transportul mixturii asfaltice.

În luna mai 2008, din documentele justificative pentru funcţionarea utilajelor, reiese că unele utilaje ale firmei lui Dobrică ar fi lucrat non stop 30,4 ore pe zi, a arătat inspecţia Curţii de Conturi.

Nota inspectorilor Curţii de Conturi din Buzău arată că în iunie 2007, firma de stat Urbis Serv, condusă de Marcel Ciolacu, a încheiat cu Primăria Buzău un contract de 9,85 milioane de lei (aproximativ 2,95 milioane euro la vremea respectivă), pentru asfaltarea şi întreţinerea străzilor şi trotuarelor din municipiul Buzău. O lună mai târziu, în iulie 2007, Urbis Serv pasează lucrările la firma Mecan Construct Pătârlagele, printr-un contract cu acelaşi obiect de activitate, însă care nu specifica nici o valoare a lucrărilor. Firma Mecan Construct Pătârlagele era deţinută de Dumitru Dobrică, ales în 2008 consilier judeţean PSD la Buzău, poziţie pe care a deţinut-o până în 2013, când a demisionat.

Inspectorii Curţii de Conturi au susţinut că acest contract a fost încheiat ilegal, pentru că ar fi trebuit organizată o licitaţie publică, lucru care nu s-a întâmplat.

De fapt, SC Urbis Serv SRL Buzău nu a fost decât un intermediar între SC Mecan Construct SA Pătârlagele şi Primăria municipiului Buzău, deoarece situaţiile de plată pentru asfaltarea străzilor, după ce au fost semnate şi confirmate de conducerea societăţii, au fost transmise spre decontare Primăriei Buzău, fără ca SC Urbis SA să obţină vreun beneficiu din aceste activităţi”, arată inspectorii Curţii de Conturi.

Ulterior, în aprilie 2008, la contractul dintre firma de stat condusă de Ciolacu şi firma lui Dobrică s-a încheiat un act adiţional prin care preţurile convenite în 2007 pentru materiale, utilaje şi transport au fost majorate, în unele ocazii, aproape de trei ori – cu procente cuprinse între 230% şi 244%.

Astfel, o maşină de frezat asfaltul costa 113 lei pe ora de funcţionare în 2007 şi 250 de lei în 2008 (creştere 221%). Un utilaj repartizor finisor costa 150 lei pe oră în 2007, iar în 2008 costa 350 lei pe oră (creştere 230%). Pentru un cilindru compactor, creşterea a fost de 244%, de la 40,5 lei pe oră la 99 lei pe oră, conform inspectorilor Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi a arătat că Primăria Buzău nu a împuternicit niciodată firma Urbis Serv să ia aceste măsuri. De altfel, arată inspecţia, în contractul cu firma lui Dobrică nu au existat devize, documente care să ateste dimensiunile străzilor care urmau să fie asfaltate, prevederi pentru grosimea şi calitatea mixturii asfaltice, justificări pentru numărul orelor de funcţionare a utilajelor, termene de finalizare a lucrărilor, valoare estimată a lucrărilor anuale sau garanţie pentru lucrări. Nu erau specificate nici măcar străzile care urmau să fie asfaltate.

În 2008, s-au asfaltat 26 de străzi în Buzău, în baza acestui contract, în valoare de 14,2 milioane lei, adică 56% din totalul facturat prin contractul Urbis cu Primăria Buzău, conform Curţii de Conturi. Lucrările nu au fost supravegheate şi recepţionate în mod real niciodată de Urbis Serv sau de Primăria Buzău, conform inspecţiei.

Toate situaţiile de plată umflate chiar şi de trei ori au fost semnate exclusiv de directorul Urbis Serv Marcel Ciolacu, până în mai 2008, apoi de noul director Petre Emanoil Neagu şi de directorul economic al firmei, Maria Lazăr. Neagu era şi el tot un membru al familiei politice buzoiene a PSD, el ajungând consilier judeţean PSD la Buzău în 2012 şi în prezent fiind preşedinte interimar al CJ Buzău, după arestarea lui Cristinel Bîgiu.

Contractul Ciolacu-Dobrică, parafat cu NUP de DNA Ploieşti

Marcel Ciolacu a declarat pentru gândul că nota Curţii de Conturi Buzău a fost contestată în instanţă şi că a existat şi un dosar ce cercetare penală la DNA Ploieşti, în care acuzaţiile faţă de contractul cu firma Mecan Construct au fost anchetate, însă că acesta s-a finalizat cu neînceperea urmăririi penale faţă de el.

„A fost o sesizare la DNA Ploieşti, unde am fost şi am dat o singură declaraţie şi acum vreo 7-8 ani mi-a venit neînceperea urmăririi penale (declaraţia este inexactă, nota Curţii de Conturi fiind făcută în 2009, deci în urmă cu doar 6 ani – n.r.)”, a declarat Marcel Ciolacu pentru gândul.

Într-un răspuns pentru gândul, DNA a confirmat că deputatul Ion Marcel Ciolacu nu are calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar penal al DNA Ploieşti.

Dumitru Dobrică, conflict de interese de 16 milioane de euro la Buzău

Beneficiarul contractului dat de compania de stat condusă de Marian Ciolacu în 2008, Dumitru Dobrică, a continuat practica de a stoarce bani de la autorităţile conduse de apropiaţii săi politici şi ulterior. În iulie 2014, Dobrică a fost acuzat că s-a aflat în conflict de interese în perioada mai 2010-noiembrie 2013, cât timp a fost consilier judeţean la Buzău, conform ANI. El a fost acuzat că a participat la adoptarea a 23 de hotărâri ale CJ Buzău, prin care au fost stabilite sumele de bani din contractele încheiate cu firma Petro Cosind, unde Dobrică, soţia şi fratele său erau angajaţi. A fost vorba despre 29 de contracte şi 6 acte adiţionale în valoare totală de 16,5 milioane euro.

Mai departe, firma Petro Cosind a încheiat 18 contracte cu firma Mecan Construct, deţinută de Dobrică, soţia şi fratele său, prin care Mecan Construct a încasat peste 6,5 milioane de euro.

ANI a câştigat procesul cu Dumitru Dobrică în primă instanţă, raportul privind conflictul său de interese rămânând valabil. Dobrică a contestat verdictul la instanţa supremă în aprilie 2015, nefiind încă stabilit un termen de judecată. În 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au fost sesizaţi de către ANI cu privire la existenţa infracţiunii de conflict de interese în cazul lui Dumitru Dobrică.

Citește și: