EXPLICAȚII DUPĂ PROTESTE. Dan: Dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuți. Cazan: Oamenii mei au fost RĂNIȚI. Arafat: Nu văd legătura între folosirea gazelor și MOARTEA bărbatului de la miting. Jurnaliștii, DAȚI AFARĂ din sală

EXPLICAȚII DUPĂ PROTESTE. Dan: Dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuți. Cazan: Oamenii mei au fost RĂNIȚI. Arafat: Nu văd legătura între folosirea gazelor și MOARTEA bărbatului de la miting. Jurnaliștii, DAȚI AFARĂ din sală
Publicat: 21/08/2018, 15:39
Actualizat: 26/03/2019, 03:04

Jurnaliștii, dați afară din sală

Comisia pentru apărare a Camerei Deputaților continuă, marți, discuțiile cu ministrul de Interne, Carmen Dan, în absența presei, după ce președintele forului legislativ, Dorel Căprar, i-a dat afară din sală pe jurnaliștii invocând caracterul clasificat al discuțiilor.

După aproximativ 65 de minute de discuții între membrii Comisiei de apărare a Camerei Deputaților și ministrul de Interne, Carmen Dan, pe tema protestelor violente din 10 august, la care presa a avut acces, președintele forului legislativ, Dorel Căprar, a anunțat că discuțiile vor continua în absența presei și a invitaților care nu au certificat ORNISS.

Deputații din PNL și USR au susținut că presa trebuie să participe la toate discuțiile pentru că întrebările care i-au fost puse ministrului de Interne nu implică răspunsuri care să se refere la secrete de stat. În replică, ministrul Carmen Dan le-a spus deputaților Opoziției că trebuie să priceapă că nu sunt „într-o emisiune” și că vor înțelege caracterul clasificat al unor informații atunci când vor citi raportul realizat de MAI.

Înaintea ieșirii din sală a jurnaliștilor a avut loc un schimb de replici între președintele Comisiei, Dorel Căprar (PSD), și vicepreședintele forului legislativ, Ovidiu Raețchi (PNL). Raețchi a cerut să fie supusă la vot propunerea de evacuare a din sală a jurnaliștilor, în timp ce Căprar a spus că atunci când este vorba de informații clasificate, nu este necesară supunerea la vot a propunerii de desfășurării cu ușile închise a ședinței.

Ministrul de Interne, Carmen Dan și șeful DSU, Raed Arafat, participă la ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august.

Raed Arafat, despre moartea bărbatului care a participat la proteste și a inhalat gaze

„Acel om s-a prezentat cu sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită. Acest caz se trece mai degrabă epistaxisul și hipertensiunea arterială. Substanțele iritant lacrimogene nu sunt fără efecte, însă corelarea între acestea și starea pacientului, eu nu o găsesc. Se va vedea la autopsie. Dacă se găsește o corelare o să spună cei de la medicină legală. Faptul că a avut vărsături la 4 zile, problemă netrecută când a venit la noi în seara acea pentru intervenție. Situația nu are corelare cu ce s-a întâmplat în 10 august. Ce iese de la autopsie poate să releve aspect, dar aceasta este părerea mea potrivit și informațiilor pe care le avem la acest moment”, a afirmat marți Raed Arafat, în cadrul audierii.

Polițiștii din Teleorman au fost sesizați de reprezentanții spitalului din Alexandria cu privire la decesul unui bărbat în vârstă de 62 de ani, care s-a simțit rău în urma protestului din 10 august din Capitală, și au deschis un dosar penal. Cauza exactăa morții va fi stabilită după efectuarea necropsiei.

„Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Turnu Măgurele, ar fi decedat în noaptea de 19 spre 20 august. În această (luni- n.r.) dimineață, colegii noștri au deschis un dosar penal. S-a dispus efectuarea necropsiei pentru a se stabili cauza decesului. Cercetările se efectuează sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria”, a declarat reprezentantul Poliției.

Bărbatul din Turnu Măgurele, care a murit la spital în Alexandria, a acuzat sângerări la nivelul nasului în timpul mitingului din Piața Victoriei de pe 10 august, fiind îngrijit de medicii de pe o ambulanță SMURD aflată acolo, anunță DSU. El le-a spus doctorilor că suferă de boli cronice.

„În urma informațiilor conținute în documentele de la intervenția echipajelor medicale de urgență și prim ajutor calificat din Piața Victoriei în noaptea de 10 august 2018, s-a constatat că pacientul s-a prezentat la una dintre ambulanțele SMURD aflate la fața locului, acuzând Epistaxis (sângerare la nivelul nasului). Pacientul a declarat echipajelor de urgență că suferea de boli cronice, precum hipertensiune arterială, iar la momentul examenului clinic, pacientul era conștient, cooperant, cu tensiunea arterială mărită (161/126), și oxigenare în limite normale (97%)”, precizează Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), pe Facebook.

După ce i s-a acordat primul ajutor, medicii i-au propus bărbatului transportul la spital, însă acesta a refuzat.

La rândul său, directorul medical al Spitalului Alexandria, Valentina Roibu, a declarat, pentru MEDIAFAX că reprezentanții unității medicale au solicitat deschiderea unei anchete pentru a nu exista vreo suspiciune. „Am solicitat Serviciul de Medicină Legală și Poliția pentru a ridica orice suspiciune, să vedem ce a fost. Nu am avut de la aparținători nicio solicitare, iar aparținătorii nu ne-au declarat nouă nimic”, a declarat reprezentantul spitalului.

Ea a adăugat că starea pacientului era una degradată.

„Pacientul s-a prezentat la camera de gardă a Spitalului Turnu Măgurele, de acolo, cu vărsături, cu sângerare, cu melenă hematemeză, a fost trimis către spitalul nostru. A fost internat în Serviciul de Terapie Intensivă, unde i s-au făcut toate cele, cu tratament maximal, respectând tot protocolul. În data de 19, a prezentat stop cardio-respirator, care nu a răspuns la manevrele de resuscitare și s-a declarat decesul. Pacientul era într-o stare destul de critică”, a mai spus Valentina Roibu.

Laurențiu Cazan, omul din spatele operațiunii Jandarmeriei, spune că a avut oameni „ultragiați”

Aceste cazuri sunt analizate inclusive la nivelul Jandarmeriei. E o comisie internă. Sunt analizate. Bineînțeles că sunt avute în vedere și de cei de la Parchetul Militar. Totuși să nu uităm contextual. Vorbim de o acțiune a restabilirii ordinii publice. De fiecare dată, am făcut precizarea că am avut acțiuni violente progresive în Piața Victoriei. Am ajuns în situația în care nu doar cei doi colegi ai noștri au fost ultragiați, am avut oameni care efectiv au fost răniți de aceste acte de violență împotriva lor„, a declarat Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunii jandarmilor din Piața Victoriei.

Coordonatorul acțiunii jandarmilor din Piața Victoriei a mai spus că în sprijinul jandarmilor din fața Guvernului au venit colegi și din alte județe.

„La nivelul instituției noastre au fost efective care au venit în sprijin pe de o parte. Nu e un impediment în identificarea acestor jandarmi care au acționat. Chiar dacă au existat situații izolate nu este niciun impediment în identificarea lor. Vreau să vă asigur că nu a existat niciun ordin care a îndemnat la violență împotriva oamenilor pașnici. Vreau să vă spun că sunt situații izolate, identificate și de noi, le-am observat și în spațiul public. Ulterior vor fi analizate și concluzionate toate aceste aspecte”, a mai spus Laurențiu Cazan.

Carmen Dan: Mi-am luat informațiile de la TV. Dispăruse o armă, aveam jandarmi bătuți

Maiorul Laurențiu Cazan, ministrul de Interne, Carmen Dan, șeful DSU, Raed Arafat, dar și fostul șef al Janadrmeriei Sebastian Cucoș participă la ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august.

„Inițial, mi-am luat informațiile de pe tv. (…) Am analizat tot ce s-a vehiculat în media și așa cum am spus mi-am întrerupt concediul și am venit la sediul ministerului. Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fou informată. Am plecat în jurul orei 03.00 din minister, când colegii mei finalizaseră misiunea. Aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuți internați în spital și mi s-a părut firesc ca eu să iau informații de la ei. Nu a fost o ședință operative a fost o ședintă de informare, ocazie cu care eu am cerut un prim raport a doua zi. (…) Am raportul încheiat în urma misiunii din data de 10 august, însă aș prefera și cred că este normal să încep prin a preciza care a fost rolul și competența ministrului Carmen Dan în data de 10 august. Spun aceasta pentru că la întrebările tehnice este normal să răspundă specialiștii. De aceea Raed Arafat este lângă mine. La orice alte subiecte pe care le vom discuta pe baza raportului, am precizat că avem toată transparența cu condiția să îndeplinim procedura legală”, a declarat Carmen Dan, în cadrul Comisiei.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că nu a venit în Parlament în baza unei invitații oficiale.

„Noi nu am venit la comisie în baza unei invitații oficiale. Noi am venit în ideea că poate astăzi vom avea cvorum și noi vă vom putea expune aspectele pe care le considerați relevante. Eu nu am nicio rezervă ca ulterior, dacă decideți să solicitați și prezența prefectului Capitalei. (…) Bineînțeles că, pentru a da cât mai multe amănunte, intrăm în raport, dar eu precizez că nu răspund la întrebările tehnice pentru că nu ministrul le-a coordonat. Ați făcut referire la intervenția deosebit de agresivă a jandarmilor. Mult mai multe lămuriri va aduce comandatul operațiunii, însă eu am precizat că la nivelul MAI e deja o anchetă internă Poate că o să ajungem să vorbim și despre gradul de agresivitate ai celor care un forța intrarea în Guvern și care au pus o presiune constantă pe jandarmi. Eu sper să ajungem și în acel punct. Structurile de specialitatea au identificat 6 cazuri în care jandarmi au fost posibil autori ai unor fapte de natură penală”, a mai spus Carmen Dan.

Ședință cu Dan, Arafat și Cazan. Trebuie să dea explicații pentru violențele de la protestele din 10 august

Ministrul de Interne, Carmen Dan și șeful DSU, Raed Arafat, participă la ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august.

Ministrul de Interne, Carmen Dan și șeful DSU, Raed Arafat, participă la ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august.

Solicitarea liberalilor de a o invita la Comisia de apărare a Camerei Deputaților a fost făcut încă de săptămâna trecută, însă ședința de atunci a forului legislativ nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunțat duminică că, în urma violențelor de la mitingul din 10 august, au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a anunțat că sunt cercetate 20 persoane, dintre care trei au fost arestate și două sunt sub control judiciar. Aceasta a precizat că nu a primit nicio invitație, însă este dispusă să participe.

„Astăzi (duminică, 19 august – n.r.) mi-a fost prezentat raportul privind evenimentele din data de 10 august, pe care l-am solicitat tuturor strcuturilor ministerului. Vreau să fie foarte clar de la bun început, acest raport nu are rolul de a stabili vinovății. Noi nu suntem o instanță de judecată. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit, fie civili, fie jandarmi militari.Nu am nicio ezitare să prezint acest raport comisiilor de apărare din Parlament sau în CSAT. Dacă s-a vorbit zilele acestea despre convocarea mea la Comisia de apărare a Camerei Deputaților, vă spun că nu am primit nicio invitație până în prezent, dar sunt dispusă să particip”, a declarat, duminică, ministrul de Interne, într-o declarație de presă susținută la sediul MAI.

Carmen Dan a precizat că au fost deschise nu mai puțin de 21 de dosare penale până în acest moment.

Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliția și Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziție doar două zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informații și date obținute în aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiți de filmări”, a completat Dan.

Acesta a mai anunțat că la nivelul ministerului a fost declanșată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violențe. Carmen Dan a anunțat că toate datele obținute vor fi transmise Parchetului.

foto: HEPTA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?