Elena Udrea și Alina Bica, REȚINUTE de autoritățile din Costa Rica. Avocatul lui Udrea: Șansele de extrădare sunt ZERO

Publicat: 04/10/2018, 18:24
Actualizat: 25/03/2019, 21:15

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a declarat joi dimineață că șansele de extrădare ale Elenei Udrea sunt zero, în condițiile în care copilul acesteia este cetățean costarican, în timp ce Alina Bica este acuzată de o faptă care în legislația de acolo nu are corespondent.

„Elena Udrea se află în custodia autorităților din Costa Rica. Nu putem vorbi de arestare. E posibil să putem vorbi despre o măsură preventivă pe perioada soluționării de extrădare, dar sperăm să fie o măsură temporară. După opinia mea, care e o opinie personală, șansele de extrădare sunt zero,” a declarat Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea.

Elena Udrea, reținută de polițiștii din Costa Rica. foto: diarioextra.com

Avocatul motivează că este puțin probabil ca autoritățile din Costa Rica să separe mama de copilul său.

„Fiica ei e cetățean costarican, iar mama nu poate fi despărțită de fiica ei, de aceea spuneam că șansele sunt zero. Ca atare, cererea de extrădare nu poate fi pusă în aplicare. În prezent se află în grija bunicii ei, mama Elenei Udrea și a tatălui ei, Adrian Alexandrov la domiciliul lor din Costa Rica”, a mai spus avocatul.

Legat de Alina Bica, reținută și ea în Costa Rica, avocatul spune că: „Bica este condamnată pentru o infracțiune de favorizare a infractorului, care nu își are corespondent în legislația din Costa Rica, drept urmare nu poate fi considerată temei de extrădare”.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat, joi dimineață, reținerea Elenei Udrea și a Alinei Bica, în Costa Rica, în urma schimbului de date și informații transmise prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Poliției Române.

„În urma schimbului de date și informații transmise prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Costa Rica, au fost localizate și reținute Udrea Elena Gabriela și Bica Alina Mihaela”, a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române.

Udrea și Bica au fost duse la Tribunalul Penal din San José și urmează să fie audiate de către instanță. Judecătorii vor decide și măsurile ce se impun.

Alina Bica, filată de Poliția din Costa Rica. foto: diarioextra.com

Surse din Poliție au declarat pentru Mediafax că atât Alina Bica, cât și Elena Udrea aveau notițe roșii de urmărire internațională prin Interpol, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupție. În momentul în care vor fi audiate de instanță, este posibil ca ele să invoce solicitările de azil depuse, motiv pentru care judecătorii ar putea să amâne o decizie privind extrădarea.

Tribunalul ar putea însă să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migrație va decide dacă le acordă statut de azilant.

„Este o problemă de traducere. Din punctul meu de vedere, ambele au statut temporar de refugiat pe perioada de un an de zile și se află în discuția autorităților din Costa Rica cererea lor de a obține statutul permanent de refugiat în Costa Rica. Statutul temporar ar trebui să expire în februarie anul viitor”, a declarat Veronel Rădulescu, la Antena 3.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că procedura de extrădare a Elenei Udrea din Costa Rica va parcurge în continuare etapele legale, precizând că el nu face distincție între condamnați.

„Să nu facem din persoana despre care vorbiți un personaj național. Procedura va parcurge etapele legale. Pentru mine nu e un subiect Elena Udrea. Un condamnat e personaj pentru țară? De ce nu vedeți la foarte mulți condamnați din străinătate care au același parcurs. Eu nu fac distincție”, a declarat Tudorel Toader, la sediul CSM.

Elena Udrea a fost reținută miercuri, în jurul orei locale 10.00, în zona Sabana Oeste, în timp ce Alina Bica a fost reținută în jurul orei locale 14.00 în zona Sabana Este.

Oficiul de Investigații Juridicie din Costa Rica a publicat pe contul oficial de youtube câteva imagini care arată reținerea Elenei Udrea. În videoclip se vede momentul în care polițiștii purtând veste pe care scrie INTERPOL o opresc pe stradă pe Elena Udrea, pe fața căreia se poate citi surpriza. Aceasta pare că se plimba însoțită de două femei și un bărbat, care împinge căruciorul unui bebeluș.

La operațiunea de reținere au participat agenți ai Organismului de Investigații Judiciare din Costa Rica, din cadrul Biroului Central Național – INTERPOL Costa Rica, și oficiali ai Direcției de Informații și Securitate Națională (DIS).

Cele două se află sub mandatul Tribunalului Penal al Primului Circuit Judiciar din San José.

Pe 17 februarie 2018, Elena Udrea anunța că se află în Costa Rica, țară cu care România nu are tratat bilateral de extrădare. Pe 5 martie, ea posta pe contul său de Facebook imagini din Costa Rica, în care apărea și alături de Alina Bica.

În aprilie, prin intermediul avocaților săi din procesul „Gala Bute”, Udrea pretindea că ar fi obținut statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie, iar una dintre obligațiile impuse ar fi de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Tot atunci, Udrea anunța că este însărcinată cu gemeni.

Elena Udrea și Alina Bica, filate de Poliția din Costa Rica. foto: diarioextra.com

La finalul lunii martie, tot prin intermediul înscrisurilor depuse de avocații săi, fostul ministru al Turismului anunța că ar fi pierdut unul din gemeni. Pe 5 mai, după apariția în presa locală a unui articol în care se vorbea despre situația ei, Udrea se victimiza într-un mesaj pe Facebook.

„Ma intreb ce urmeaza? Or sa trimita pe cineva cu neurotoxina, dupa modelul incercarii de asasinat de la Londra din martie, impotriva fostului spion rus Serghei Skripal, refugiat acolo? Aceasta actiune a Securitatii din Romania in Costa Rica nu face decat sa imi intareasca argumentele hartuirii si abuzurilor la care sunt supusa de trei ani de Coldea, Kovesi si toti cei care au slujit si slujesc acest Sistem de putere ilegala si abuziva. Abuzuri care m-au determinat sa aleg sa cer protectie internationala intr-un stat care are un respect real, o legislatie adecvata si coerenta si o solida practica in ceea ce priveste respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.”

Pe 5 iunie 2018, ea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

Imediat, Poliția Română a solicitat instanței mandat european de arestare și urmărirea internațională a Elenei Udrea. Ministrul Justiției, Tudorel Toader a explicat că extrădarea este posibilă și fără un tratat bilateral cu Costa Rica, iar ministerul se va ocupa de transmiterea cererii. Pe 25 iunie, ministrul Justiției declara că și-a îndeplinit la timp și complet obligațiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea.

Pe 20 septembrie, iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, anunța pe Facebook că aceasta a născut o fetiță.

Luni, Magistrații Curții de Apel București au decis și instituirea sechestrului pe toate bunurile deținute de Elena Udrea, până la concurența sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru „favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat și Adriean Videanu. Și fostul procuror-șef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunțat avocații la proces. Soția omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, că aceasta nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete