Elena Udrea speră că BEBELUȘUL o va scăpa de EXTRĂDARE. Tudorel Toader: Este un condamnat UN PERSONAJ PENTRU țară?

Elena Udrea speră că BEBELUȘUL o va scăpa de EXTRĂDARE. Tudorel Toader: Este un condamnat UN PERSONAJ PENTRU țară?
Publicat: 04/10/2018, 14:19
Actualizat: 26/03/2019, 08:16

Atât Elena Udrea, cât și Alina Bica au solicitat statut de refugiat în Costa Rica. De altfel, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, anunța, în instanță, că aceasta ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis însă că, potrivit înscrisurilor obținute până la acea vreme, Elena Udrea doar a solicitat statutul de refugiat, nu l-a și primit, și, prin urmare, au continuat procedurile judiciare în cadrul dosarului de pe rol.

Iată cum a fost reținută Elena Udrea în Costa Rica:

Pe 17 februarie, fostul ministru al Turismului anunța că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaților săi, la procesul „Gala Bute”, că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.

Ea anunța tot atunci și că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocații săi, că a pierdut unul din gemeni.

Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

Imediat, Poliția Română cerea instanței mandat european de arestare și urmărirea internațională a Elenei Udrea, iar tot atunci mninistrul Justiției, Tudorel Toader, anunța că extrădarea este posibilă și fără un tratat bilateral cu Costa Rica și că ministerul se va ocupa de transmiterea cererii de extrădare. Apoi, în 25 iunie, ministrul Justiției declara că și-a îndeplinit la timp și complet obligațiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea.

Ulterior, pe 20 septembrie, iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, anunța pe Facebook că aceasta a născut o fetiță.

Veronel Rădulescu, avocatul fostului ministru, declara că din acel moment nu mai există nicio șansă ca aceasta să fie extrădată, deoarece copilul va primi cetățenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

„Este o problemă de traducere. Din punctul meu de vedere, ambele au statut temporar de refugiat pe perioada de un an de zile și se află în discuția autorităților din Costa Rica cererea lor de a obține statutul permanent de refugiat în Costa Rica. Statutul temporar ar trebui să expire în februarie anul viitor”, declara Veronel Rădulescu, la Antena 3.

„Din punctul meu de vedere, șansa este minimă, această soluție a extrădării. Ideea este că ar fi și nedrept să separi un copil de doar 10 zile de mama sa. Orice stat va ține cont de acest aspect.”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi dimineață, că procedura de extrădare a Elenei Udrea din Costa Rica va parcurge în continuare etapele legale, precizând că el nu face distincție între condamnați.

„Să nu facem din persoana despre care vorbiți un personaj național. Procedura va parcurge etapele legale. Pentru mine nu e un subiect Elena Udrea. Un condamnat e personaj pentru țară? De ce nu vedeți la foarte mulți condamnați din străinătate care au același parcurs. Eu nu fac distincție”, a declarat Tudorel Toader, la sediul CSM.

Luni, Magistrații Curții de Apel București au decis și instituirea sechestrului pe toate bunurile deținute de Elena Udrea, până la concurența sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru „favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat și Adriean Videanu. Și fostul procuror-șef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunțat avocații la proces. Soția omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, că aceasta nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Udrea și Bica au fost duse laTribunalul Penaldin San José – Costa Rica. Cele două urmează să fie audiate de către instanță, judecătorii fiind cei care vor decide și măsurile ce se impun după.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri