Echipe PE, scrisoare către Tajani: Reluăm negocierile când Consiliul UE are o nouă abordare

Echipe PE, scrisoare către Tajani: Reluăm negocierile când Consiliul UE are o nouă abordare
Publicat: 12/04/2019, 17:44

„Delegația Parlamentului este foarte deschisă continuării negocierilor cu Consiliul de îndată ce acesta se poate întoarce la masă negocierilor cu o nouă abordare, luând în considerare preocupările Parlamentului. Câtă vreme acest lucru nu se întâmplă, nu vedem posibilitatea de a ajunge la un acord și suntem nevoiți să vă informăm că pentru moment niciun acord nu a fost stabilit între cele două echipe de negociatori cu privire la alegerea procurorului-șef european”, se arată în scrisoarea transmisă președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, de către echipa de negociere pentru desemnarea procurorului-șef european.

Oficialii europeni amintesc de atacurile venite din România la adresa Laurei Codruța Kovesi, care ar putea influența candidatura ei pentru funcția de procuror-șef european.

„În lumina recentelor evenimente din România, unde candidatul Parlamentului a fost pus sub control judiciar și a fost atacat moral și profesional de către autoritățile române, delegația Parlamentului a insistat că discuțiile nu pot continuă că și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ingnorand situația politică actuală din România care afectează direct candidatură doamnei Kovesi (trebuie să notăm și faptul că decizia asupra controlului judiciar a fost ridicată de către Înaltă Curte a României în 3 aprilie 2019)”, se mai arată în scisoarea transmisă lui Antonio Tajani.

Echipa de negociere a PE susține că această situație ar putea afecta și candidatura susținută de Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european.

„Nu poate fi ignorat faptul că situația descrisă anterior ar putea fi în detrimentul candidatului Parlamentului European și ar putea, de asemenea, afecta și candidatul Consiliului, pe care Parlamentul nu-l susține. Lipsa de voința a Consiliului să recunoască faptul că ultimele evenimente din România reprezintă o criză judiciară care subminează candidatul Parlamentului a fost considerată drept innacceptabila de către delegația Parlamentului, care a cerut un mandat de negociere reînnoit din partea COREPER. Delegația Consiliului a afirmat că EPPO a fost pe fiecare agendă a COREPER și a refuzat să ia în considerare această sugestie. Negociatorii Parlamentului au subliniat alte elemente care sunt relevante pentru decizie, precum faptul că doamna Kovesi este foarte competentă, și au reamintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, ați scris deja o scrisoare Consiliului în martie anul curent, în care cereați Consiliului să respecte principiul balanței de gen în numirile în pozițiile cheie ale UE”, potrivit sursei citate.

Echipa PE susține că L.C. Kovesi este competentă pentru candidatura la șefia Parchetului European.

„Negociatorii Parlamentului au subliniat alte elemente care sunt relevante pentru decizie, precum faptul că doamna Kovesi este foarte competentă, și au reamintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, ați scris deja o scrisoare Consiliului în martie anul curent, în care cereați Consiliului să respecte principiul balanței de gen în numirile în pozițiile cheie ale UE. În plus, a fost menționat și faptul că România nu deține nicio poziție cheie în cadrul UE. Cu toate acestea, argumentele nu au reușit să schimbe poziția delegației Consiliului privind reînnoirea mandatului”, se mai arată în scrisoarea echipei de negociere din Parlamentul European pentru desemnarea procurorului-șef european”, conform textului scrisorii.

Documentul adresată președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, este semnată de toți cei trei membrii din cadrul echipei de negociere pentru desemnarea procurorului-șef european din PE.

Echipa Parlamentului European și Consiliul UE au anulat, miercuri, a patra rundă de negocieri pentru șefia Parchetului European. În urmă cu o săptămână Consiliul UE a reiterat susținerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcția de procuror-șef european, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruța Kövesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european. Rezultatul a fost: Laura Codruța Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franța) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior și în Comisia CONT.

În schimb, în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-șef european, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom