Dosarul protestului din 10 august. Carmen Dan avertizează: Parchetul să caute vinovății pe baza probelor, nu scuze / Reacția procurorilor militari

Dosarul protestului din 10 august. Carmen Dan avertizează: Parchetul să caute vinovății pe baza probelor, nu scuze / Reacția procurorilor militari
Publicat: 19/04/2019, 16:03

„În urma solicitării Parchetului General adresate direct aparatului central al MAI, de a declasifica 8 documente cu referire la acțiunea din 10 august 2018 a fost constituită o comisie potrivit Hotărârii nr 585/ 13.06.2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, pentru a analiza oportunitatea declasificării acestor documente”, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a spus că din totalul de opt documente clasificate, doar unul nu a fost declasificat. „În urma acestei analize, comisia a decis că un singur document nu poate fi declasificat, deoarece reprezenta o sinteză a unui document, al unei alte instituții din sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, care nu și-a dat acordul cu privire la declasificarea acestuia. Celelalte șapte documente au fost declasificate total sau parțial adică în proporție de 90%. Au rămas mai puțin de două file clasificate din totalul de 25, cât reprezentau însumat aceste documente”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a precizat că acest document nu a fost declasificat pentru că el conținea date provenite de la alte structuri care nu și-au dat acordul în acest sens. „Datele pentru care s-a păstrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau instituții care nu și-au dat acordul pentru declasificare. Toate documentele declasificate total sau parțial au fost înaintate unității de Parchet din data de 31 ianuarie și constituie probe la dosar. Îi invit pe toți cei interesați de aceste documente să le solicite Parchetului pentru că doar procurorii pot stabili dacă probele din dosar pot fi făcute publice sau nu”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a concluzionat spunând că orice demers venit din partea Parchetului în sensul acuzării Ministerului de Interne pentru nefinalizarea anchetei va fi luat personal drept „susceptibil de neadevăr”.

„Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, în sensul că Ministerul Afacerilor Interne nu a declasificat documente și de aceea nu se poate finaliza ancheta îl voi considera susceptibil de neadevăr. Instituția pe care o reprezint este prima interesată de lămurirea aspectelor legate de 10 august. Cu atât mai mult, Jandarmeria Română, față de care s-au inițiat adevărate campanii de denigrare și s-a pus o presiune în plus în tot acest timp. Mi s-a adresat de multe ori întrebarea ce se mai întâmplă cu dosarul 10 august. Vreau să înțeleagă toată lumea că nu MAI trebuie să răspundă la această întrebare, ci Parchetul Militar. MAI s-a achitat de toate responsabilitățile pentru ca acest dosar să se finalizeze. Recomand Parchetului General să caute vinovății pe baza probelor, și nu scuze”, a mai spus ministrul.

Carmen Dan a adăugat că faptul că Jandarmeria se află pe locul 3 în topul instituțiilor în care românii au încredere e dovada că mulți oameni au trecut prin propriul filtru toate cele întâmplate. „ Unii oameni au trecut prin propriul filtru ceea ce s-a întâmplat atunci, dovadă că Jandarmeria este pe locul 3 în topul instituților în care românii au încredere, după Armată și Biserică, conform sondajelor. Și nu mă refer la sondaje comandate de MAI, sau Jandarmerie. Nu ne ocupăm cu așa ceva”, a mai declarat ministrul.

La protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei, la care au participat mii de oameni, au avut loc mai multe violențe ce s-au soldat cu zeci de răniți (protestatari și jandarmi). În acest dosar au fost puși sub acuzare Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș, actualul și fostul șef al Jandarmeriei Române, conducerea Jandarmeriei București (Laurențiu Cazan), dar și Mihai Dan Cirică, secretar de stat în MAI. Faptele sunt complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă. De asemenea, au fost puși sub acuzare și mai mulți protestatari, pentru ultraj.

Procurorii miilitari, după acuzațiile lui Dan: Nu s-au declasificat toate documentele Jandarmeriei

Parchetul General a reacționat vineri față de declarațiile ministrului Carmen Dan, care a spus că a declasificat documentele necesare în dosarul violențelor din 10 august. Procurorii spun că documentele de la jandarmerie au fost declasificate parțial sau și-au menținut nivelul de clasificare.

Procurorii militari spun că au făcut făcut demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuții și au acționat în data de 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării și executării misiunii, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Precizăm că aceste documente au fost declasificate parțial sau și-au menținut nivelul de clasificare și doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate și înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluționarea cauzei”, transmite Parchetul General într-un comunicat remis Mediafax.

De asemenea, procurorii spun că resping „orice potențiale imixtiuni în desfășurarea urmăririi penale în această cauză, precum și acuzațiile referitoare la tergiversarea administrării probatoriului de către procurori”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?