DNA: Sorin Mîndruțescu a primit peste 800.000 euro mită în opt situații, de la firme din IT, în perioada 2009-2013 / Cauțiune de 500.000 de euro în cazul directorului Oracle România / Ce a trecut în declarația sa de avere

DNA: Sorin Mîndruțescu a primit peste 800.000 euro mită în opt situații, de la firme din IT, în perioada 2009-2013 / Cauțiune de 500.000 de euro în cazul directorului Oracle România / Ce a trecut în declarația sa de avere
Publicat: 08/08/2019, 15:38
15:35 Directorul Oracle România a depus o garanție imobiliară pentru cauțiunea de 500.000 euro

Directorul Oracle România, Sorin Mîndruțescu, a depus la DNA o garanție imobiliară pentru controlul judiciar pe cauțiune în valoare de 500.000 de euro dispus de procurori. Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre un imobil din București.

Citește în continuare…

10:00 Directorul Oracle România, Sorin Mîndruțescu, sub control judiciar pe cauțiune de 500.000 euro

Directorul general Oracle România, Sorin Mîndruțescu, a fost plasat de procurorii DNA sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 500.000 de euro, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Citește continuarea…

Știrea inițială. Procurorii DNA au efectuat, în cursul zilei de miercuri, o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

„Ulterior, în urma audierii în același dosar penal, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai, director general al filialei din Romania a unei companii multinaționale din domeniul IT, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale). De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

Potrivit procurorilor, Mîndruțescu ar fi pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat – Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

„Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice. Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță”, mai spune DNA.

Suma totală de 869.413 euro ar fi fost pretinsă și primită de directorul Oracle România, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii ar fi fost primiți fie în conturi personale ale acestuia, fie în conturi ale unor societăți controlate de el.

Averea șefului Oracle România

Sorin Mîndruțescu se află la conducerea Oracle România din 2003, funcție din care coordonează în prezent peste 4.000 de angajați. Conform declarației de avere publice, din anul 2013, atunci când era în CA a CFR, reiese averea acestuia.

Din declarația de avere depusă în anul 2013, atunci când Sorin Mîndruțescu era membru în Consiliul de Administrație al CFR, reiese că acesta deținea:

– 6.000 de mp de teren intravilan în Zărnești, teren dobândit în anul 2006, pe care îl avea împreună cu împreună cu Alexandr Pastor.

– câte 50% din trei proprietăți: un apartament în București (dobândit în 2003)- 415 mp, o casă în Corbeanca (dobândită în 2011)-225 mp și o casă de vacanță la Bran (dobândită în 2007)- 593 mp.

– ceasuri în valoare de 25.000 de euro

– bijuterii de 20.000 de euro

-conturi bancare: 7.119 euro, circa 3.000.000 de lei și aproape 138.000 de dolari

– are acțiuni la clinica LMS Plastic Surgery Clinique, unitate de chirurgie plastică ce aparține soției sale Erodia Mîndruțescu (împrumuturi de aproape 190.000 de euro și 50.000 de lei).

– deținea 6100 de opțiuni la Oracle Corp în valoare de peste 58.000 de euro (din care a rezultat un venit de 94.000 de dolari) și a dat un împrumut unei persoane fizice în valoare de 809.000 lei

– are un credit la Banca Transilvania de 231.000 de euro (credit scadent în 2036)

– de la Fondul Proprietatea, în calitatea sa de membru al Comitetului Reprezentanților, avea o indemnizație de 108.000 lei

– nu și-a publicat însă venitul de la Oracle pe motiv de confidențialitate

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Fasolea bătută, nelipsită din post. Cât se fierbe pentru a nu crea probleme
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile...