Directorul APIA dispărut într-un lac din județul Cluj poate fi declarat MORT după doi ani

Directorul APIA dispărut într-un lac din județul Cluj poate fi declarat MORT după doi ani
Publicat: 02/08/2018, 08:47

Potrivit prevederilor art. 49 al noului Cod Civil, care se referă la declararea judecătorească a morții, cererea poate fi înaintată instanței de către orice persoană interesată.

„În cazul în care o persoană este dispărută și există indicii că a încetat din viață, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puțin 2 ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață. Dacă data primirii ultimelor informații sau indicii despre cel dispărut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevăzut în alin. (1) se socotește de la sfârșitul lunii în care s-au primit ultimele informații sau indicii, iar în cazul în care nu se poate stabili nici luna, de la sfârșitul anului calendaristic”, se arată în documentul citat.

Căutarea directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, dispărut în seara zilei de 21 iulie în lacul Beliș-Fântânele, județul Cluj, s-a încheiat, marți, deși acesta nu a fost găsit.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de ISU Cluj, în ultimele zece zile de căutări au fost verificate toate informațiile și indiciile care ar fi putut duce la găsirea persoanei dispărute.

„A fost făcut tot ceea ce omenește a fost posibil în cele zece zile de căutări, pentru a verifica orice informație sau indiciu care ar fi putut să ducă la găsirea persoanei dispărute. Misiunea s-a anunțat de la început a fi una dificilă și a presupus implicarea mai multor factori în căutări, având în vedere faptul că nu a fost cunoscut cu exactitate locul unde ar fi picat în apă, ceea a făcut șă rezulte o suprafață foarte mare pe care au trebuit întinse acțiunile de căutări. Lacul Beliș-Fîntănele este cel mai întins din județul Cluj, iar în zona de căutare există adâncimi care depășesc 40 de metri. De asemenea, nu au fost neglijate elementele de risc și dificultățile întâmpinate de scafandrii Forțelor Navale și ai Serviciului Salvamont-Salvaspeo”, se arată în comunicat.

Potrivit surse citate, lacul Beliș-Fîntânele are adâncimi care variază subit și peste limita uzuală de scufundare, respectiv 40 de metri, sunt diverse resturi materiale în mediul subacvatic (bușteni, blocuri de turbă sau trunchiuri de copaci care se află încă în picioare pe fundul lacului), dar și straturi variabile de nămol pe fundul lacului.

Pentru găsirea unui bărbat din Cluj-Napoca, pe lacul de acumulare Fântânele-Beliș, județul Cluj, după ce acesta a căzut dintr-o barcă, surse judiciare susținând că este vorba despre șeful APIA Cluj, Adrian Zaharia, au intervenit zeci de pompieri și scafandri.

Pe lângă pompierii prezenți în fiecare zi, au intervenit forțe ale Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, ale Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo, precum scafandri din cadrul Forțelor Navale Române.

Dispozitivul de căutare, aflat pe malul lacului Beliș-Fântânele, a fost mărit, în ultimele patru zile, prin sprijinul a 26 de militari din cadrul Centrului 39 Scafandri. Acesta a cuprins 18 pompieri militari din cadrul ISU Cluj și ISU Mureș, precum și 13 mijloace tehnice și autospeciale, dintre care patru bărci (una dotată cu echipament sonar), o ambulanță de prim-ajutor SMURD și o autospecială pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie din cadrul ISU Mureș, care a asigurat intervenția rapidă în cazul unui incident suferit pe timpul scufundărilor la mari adâncimi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului