345 vizualizări 12 iun 2019

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Poliţia Română, în judeţul Cluj au fost făcute, tot miercuri, 10 percheziţii, dintre care două la sediile unor societăţi comerciale ce activează în domeniul transporturilor internaţionale de mărfuri, iar în judeţul Alba au fost făcute opt percheziţii.

„Activităţile au fost integrate unei acţiuni ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de autorităţile franceze, la data de 29 mai 2019. În fapt, conform Ordinului European de Anchetă, acţiunea vizează o filieră de migraţie ilegală care, începând din anul 2016 până în prezent, ar fi organizat trecerea migranţilor, majoritatea kurzi şi iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franţa, Belgia şi Olanda”, arată sursa citată.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016 – 2018, reţeaua, formată din peste 60 de persoane, ar fi facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranţi în Anglia.

Reţeaua ar fi fost structurată ca un grup infracţional organizat, iar la baza reţelei s-ar afla două persoane, un cetăţean român, în vârstă de 44 de ani, din Turda, şi un cetăţean de origine kurdă, din Regatul Unit al Marii Britanii.

Aceştia s-ar fi ocupat de recrutarea, plata şi organizarea trecerii cu şoferi români, cu organizarea convoiului de migranţi în Franţa şi cu recrutarea însoţitorilor migranţilor care se află în Regatul Unit al Marii Britanii şi în Franţa.

În urma percheziţiilor domiciliare făcute în România, au fost ridicate peste 80.000 de euro, telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o puşcă cu aer comprimat, arme albe, înscrisuri, autoturisme, dar şi alte bunuri necesare în soluţionarea cauzei

10 persoane au fost conduse la audieri, la sediile unităţilor de parchet din Cluj şi Alba.

Miercuri, persoanele depistate vor fi prezentate magistraţilor, pentru dispunerea unor măsuri preventive.

Activitatea a beneficiat de sprijinul Eurojust, Europol şi de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Citește și: