Demers inedit. Un tânăr adună mucuri de țigări aruncate de turiști și postează imaginile pe Facebook – FOTO

Publicat: 16/04/2019, 08:49

Cristian Kalanyos a fost primul ghid turistic independent din Alba Iulia, domeniu în care și-a dorit să lucreze încă de când era student la Facultatea de Geografie din Cluj Napoca. A lucrat puțin timp ca inginer de proiect la o firmă, a învățat și Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor la Universitatea din Alba Iulia, dar s-a întors la ghidaj, imediat după ce a fost renovată Cetatea Alba Carolina, în 2012. Tot de atunci are și o tonetă cu suvenire, în jurul căreia este tot timpul curat.

„Întotdeauna am făcut curățenie în jurul tonetei și chiar în timpul ghidajului pentru turiști. Eu cred în puterea exemplului și cred că, dacă mă aplec sa ridic un șervețel sau o pungă aruncate pe drum, cei care văd vor avea o reținere să arunce la întâmplare unele lucruri. Și mucurile de țigări le strâng de mult timp, mai ales pe cele căzute în spațiul dintre pavaje, unde mașinile nu reușesc să curețe, însă acum m-am gândit să pun pozele pe pagina mea de socializare și au devenit vizibile pentru că lumea a apreciat și a distribuit. Prin postările mele nu am vrut să trag pe nimeni la răspundere și nici nu am vrut să mă fac remarcat, pur și simplu acesta este aluatul din care sunt făcut, vreau ca în jurul meu să fie curat, dacă nu se face, fac eu, nu mă deranjează”, a povestit, corespondentului Mediafax, Cristian Kalanyos.

Un tânăr din Alba Iulia adună mucuri de țigări aruncate de turiști

Tânărul este mulțumit, totuși, că prin postările sale lumea a putut vedea ce cantitate impresionantă de mucuri de tigari a strâns în trei etape de curățenie făcute la distanță de câte o săptămână.

Le-a și numărat: „Repriza I: 163 chiștoace; Repriza a II – a: 312 chiștoace. În total 475 chiștoace în jurul statuii… așa numa’ să știți”, a scris el în 30 martie lângă pozele postate pe pagina de Facebook, după ce a curățat zona din jurul statuii lui Mihai Viteazu, unde se află și toneta sa.

„No … după șase zile încă 184 de chiștoace… și abia acum vin sâmbăta și duminica. Am vrut să văd rata de refacere a stocului de chiștoace … potențial enorm”, a scris iar, la postarea din 5 aprilie, pentru ca, după o săptămână, să mai numere o „captură” de 191 de mucuri de țigări și a concluzionat: „Și când te gândești la ce nivel am ajuns (omenirea nu chiar noi)… zic de ultima … în spațiu”.

Un tânăr din Alba Iulia adună mucuri de țigări aruncate de turiști

Întrebat dacă a observat vreo schimbare după campania sa pe Facebook, Cristian a răspuns că este vizibilă o mobilizare a polițiștilor locali care sunt mai prezenți în Cetate și dau amenzi.

„Eu nu condamn nici pe cei care aruncă, nici pe cei care nu adună, doar constat. Nu mi-a plăcut matematica, în schimb mi-a plăcut statistica și fac aici o statistică despre câte mucuri de țigări ne reprezintă pe noi. Am observat și în alte părți din țara că e chiar o problemă asta, cu mucurile de țigări aruncate pe jos. Eu chiar cred că nu asta este imaginea noastră – eu am promovat Cetatea și am arătat doar părțile frumoase, chiar cred în viitorul turistic al orașului nostru. Aș face orice pentru binele acestui oraș, pentru că e viitorul meu și al familiei mele”, a mai spus Cristian Kalanyos.

El și-ar mai dori ca meseria de ghid turistic să fie mai bine reglementată și controlată, atât la nivel local dar și național, pentru că este nevoie de profesionalism și în acest domeniu. De asemenea, crede că ar trebui să se stabilească niște reguli și în activitatea de vânzare a suvenirelor care să reprezinte cu adevărat zona din care provin. Tot pentru a da un exemplu, la toneta sa majoritatea lucrurilor pe care le vinde sunt produse făcute manual, care promovează Cetatea Alba Carolina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului