Clarice DINU
no author
Clarice DINU Radu Tutulan
93631 vizualizări 10 ian 2017

Vineri, 6 ianuarie, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, şi-a pus semnătura, alături de secretarul de stat Liviu Pop, pe o notă în care dă mână liberă inspectoratelor de a-i repune în posturi pe directorii şi directorii adjuncţi de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la testare. Situaţia este valabilă pentru numirile prin detaşare în interesul învăţământului, în cazurile în care până acum nu s-au emis decizii în acest sens.  Nota a fost semnată exact în ziua când expira termenul pentru numirile pentru posturile neocupate din învăţământ. Potrivit metodologiei adoptate prin ordinul 5080/2016 de fostul ministru Mircea Dumitru, repunerea în funcţie era interzisă numirea persoanelor care până la data organizării concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct şi nu au participat la concurs sau au fost respinse. Nota prevede tocmai o derogare de la această prevedere.

Contactat duminică de gândul, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Liviu Pop, a susţinut însă că situaţia era una de criză şi trebuia găsită o soluţie de vineri până luni ca posturile să fie ocupate. Întrebat de ce nu s-a emis un ordin de ministru, Pop a declarat că va veni şi acesta luni, însă o zi era prea puţin pentru toate modificările care trebuie făcute. 

Posibil ca luni să se emită un ordin de ministru în acest sens. Legea educaţiei fiind modificată, mai sunt şi alte lucruri care trebuie modificate prin ordin de ministru. A face într-o zi un ordin de ministru cu toate articolele care trebuie modificate, în baza unor legi care s-au modificat de Parlament însemna foarte mult timp. Cred că ăsta a fost motivul pentru care, pentru început, s-a dat această notă, urmând, cred eu, ca luni să fie şi un ordin de ministru în acest sens. (...) Cert e că vineri, când am preluat mandatul, 666 de unităţi şcolare nu aveau directori sau directori adjuncţi. În condiţiile în care luni încep cursurile, trebuia găsită o soluţie, de vineri până luni, de a acoperi acoperi 666 de unităţi şcolare. Vă întreb, dacă sunteţi mamă şi aveţi copil şi merge la şcoală şi nu ştiţi cine conduce şcoala luni nu ştiu dacă e chiar bine”, a declarat Pop, duminică, pentru gândul

Contactat marţi, de gândul, secretarul de stat are o altă variantă, susţinând că, de fapt, ordinul a fost semnat de vineri. 

„L-am semnat, nu ştiu când l-am înregistrat la registratură, chiar nu m-am uitat la dată. S-a semnat vineri, dar nu s-au făcut toate modificările şi s-a dat varianta cu acest articol către Monitorul Oficial. (...) Noi ne aşteptam ca vineri să se publice în Monitorul Oficial, am înţeles că nu se putea publica decât luni. Asta înseamnă că se dă când se publică în Monitorul Oficial. (...) De aceea nu s-a dat în notă ordin că până nu se publică în Monitorul Oficial nu există. Ordin da înseamnă când e în Monitorul Oficial, nu când îl semnez eu la birou”, a declarat Liviu Pop.

Întrebat de ce nu a precizat duminică, când a fost contactat, că ordinul este semnat, dar nu e publicat în Monitorul Oficial, deşi întrebarea gândul a fost explicită: de ce nu s-a emis un ordin de ministru şi s-a dat o notă?, secretarul de stat a răspuns: „Poate m-am exprimat eu greşit, îmi cer scuze”. 

La rândul său, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, susţine că ordinul a plecat vineri la Monitorul Oficial, dar nu a fost publicat decât luni. Cu toate acestea, surse din minister au declarat pentru gândul că ordinul ar fi plecat la Monitorul Oficial abia luni, când a şi fost publicat.

„Ordinul a fost trimis vineri, dar s-a publicat în Monitorul Oficial ieri. A fost weekendul, în plus şi ei sunt aglomeraţi acolo şi nu pot publica chiar imediat ceea ce primesc. El a fost discutat cu inspectorii generali şi după aceea a fost promovat ca ordin de ministru şi a fost înregistrat cu data de vineri aici, la noi şi a fost trimis apoi la Monitor şi Monitorul Oficial l-a publicat ieri. Iar inspectorii generali au dat aceste decizii de ocupare a funcţiilor vacante ieri, pentru că nici ei nu aveau timp în weekend să convoace consilii de administraţie, consilii profesorale”, a declarat Năstase. 

 

Turcan: „Ilegalităţi în cascadă la Ministerul pesedizat al Educaţiei”

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a cerut tragerea la răspundere penală a responsabililor de la Ministerul Educaţiei pentru situaţia creată odată cu transmiterea circularei şi apoi a ordinului de ministru. Turcan a afirmat că PSD a acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate, publicând un Ordin de Ministru antedatat.

"Am atras atenţia că au făcut o ilegalitate. Au ştiut că fac o ilegalitate. Acum au acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate. PSD trebuie să răspundă de ce Ministerul Educaţiei a transmis către toate inspectoratele nota nr. 24187 din 6.01.2017, în loc să trimită Ordinul de Ministru? Răspunsul este foarte simplu: vineri, 6 ianuarie 2017, nu a existat un Ordin de Ministru! La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat!", susţine Turcan.

Autorităţile statului ar trebui să se sesizeze, iar vinovaţii să răspundă penal, mai spune Turcan.

"Aşadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-şi ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autorităţile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovaţii să răspundă penal", a conchis liderul PNL.

 

Citește și: