Criză în Republica Moldova: Iohannis trimite o scrisoare către Tusk și Juncker

Criză în Republica Moldova: Iohannis trimite o scrisoare către Tusk și Juncker
Publicat: 12/06/2019, 18:43

„România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău. În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa”, se arată în scrisoarea președintelui Klaus Iohannis trimisă liderilor UE.

Șeful statului a adăugat că, în opinia sa, Uniunea Europană trebuie să ajute cetățenii din Republica Moldova prin prisma angajamentelor asumate față de această țară.

„Mai mult decât atât, după cum sunt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora. Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019″, a completat Iohannis.

Președintele României a făcut apel la Donald Tusk și Jean-Claude Juncker pentru a identifica, alături de celeltalte state membre ale UE, acțiuni concrete care să pună capăt crizei din Republica Moldova.

„În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene. România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova”, a conchis Klaus Iohannis.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire.

Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea parlamentară de sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Uniunea Europeană a cerut încă de sâmbătă autorităților din Republica Moldova, țară asociată la UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere, potrivit site-ului deschide.md.

De asemenea, Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate și comisarul european Johannes Hahn au emis, duminică, un comunicat comun prin care transmit că Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu „Guvernul legitim din punct de vedere democratic” al Republicii Moldova.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Mari amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine nu face asta va plăti scump
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani