no author
Florin Zafiu
2301 vizualizări 9 feb 2019

Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, este de meserie zidar şi - la fel ca în cazul parcagiului italian care făcea operaţii estetice în Bucureşti - nu are decât opt clase. Căsătorit cu un medic stomatolog, Costel Sandu a tras cu ochiul la ce face soţia şi s-a apucat să-şi trateze vecinii. Deşi ştiu că nu-i dentist, pacienţii s-au declarat mulţumiţi de serviciile prestate şi chiar l-au lăudat că, la vârsta lui, s-ar fi apucat să facă un curs de asistent medical. 

Colegiul Medicilor Dentişti a anunţat că nu există în evidenţele oficiale vreun stomatolog pe nume Costel Sandu. Poliţia i-a deschis un dosar penal pentru exercitarea unei profesii fără drept.

După ce l-au audiat timp de mai multe ore la Poliţia Snagov, bărbatul s-a întors acasă. El le-a explicat poliţiştilor că nu profesa ca dentist, ci face nişte cursuri medicale, şi nici măcar soţia sa, care este medic stomatolog, nu practica în ultima perioadă această meserie.

Având în vedere că pe numele acestuia nu au fost depuse, până acum, nici o plângere, poliţiştii nu au luat nicio măsură preventivă împotriva sa.

Aceste investigaţii au loc după ce un valet de parcare cu numai opt clase din Italia s-a dat drept chirurg plastician şi a operat în două clinici private din România, sub un nume fals şi arătând o simplă parafă, obţinută ”din mila” unui funcţionar. 

Vreme de un an, italianul care pretindea că este medic de chirurgie plastică a operat zeci de pacienţi sub numele de Matthew Mode şi fără a avea nici un fel de studii medicale. Matteo Politi - cum se numeşte el în realitate - a fost arestat preventiv pe 30 de zile pentru înşelăciune şi practicarea fără drept a profesiei de medic. El a profitat de confuzia legislativă şi de - chipurile! - sufletul bun al unei funcţionare de la DSP Bucureşti, care i-a emis codul de parafă ”din milă” (?!?). Politi a mai fost condamnat în Italia, la un an de închisoare cu suspendare, tot pentru că se dădea drept medic, fără a fi muncit vreodată legal decât ca parcagiu. Ulterior, el pretinde că ar fi abolvit medicina la Universitatea din Pristina, dar Camera Medicilor din Kosovo a comunicat că diploma sa nu este recunoscută oficial. Totuşi, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din România i-a emis lui Politi un atestat prin care îi recunoaşte nivelul de licenţă şi domeniul de studii (sănătate), dar ”se spală pe mâini” pretinzând că au menţionat expres în document că italianul nu are dreptul să profeseze ca medic.

 

Citește și: