Fostul ministru al Energiei Constantin NIȚĂ a cerut REJUDECAREA procesului în apel. DNA a acceptat

Publicat: 18/02/2019, 14:53
Actualizat: 25/03/2019, 19:40

Avocatul fostului ministru Constantin Niță a solicitat, luni, la termenul de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), acceptarea contestației în anulare, desființarea sentinței și rejudecarea procesului în apel.

„Am formulat contestația în anulare împotriva deciziei penale. Am invocat aceasta pentru că a fost înregistrată cauza în apel și când a fost repartizată completului de 5, deși se prevedea tragerea la sorți a completului au fost trași doar 4. Ulterior, a fost aprobată compunerea completurilor de 5. Prin decizia CCR, s-a impus intrarea în legalitate. Prin urmare, completul a fost format prin încălcarea legii. Vă solicităm admiterea contestației, desființarea solutiei de apel și rejudecare”, a spus apărătorul, în fața judecătorilor.

Procurorul DNA a fost de acord cu solicitările avocatului.

„Am încredere că contestația mea va fi admisă. Restul detaliilor le puteți vedea atunci. Întotdeauna am avut încredere. Important într-un proces este să se țină cont de probe, și nu de vorbe”, a declarat Constantin Niță, la ieșirea din sala de judecată.

Judecătorii au stabilit un nou termen pentru data de 18 martie, când se va lua o decizie privind judecarea procesului în apel.

Constantin Niță se află în libertate din decembrie 2018, când a ieșit din penitenciar până la soluționarea contestației sale față de completele de 5 judecători. Fostul ministru al Energiei a fost condamnat definitiv, în luna iunie 2018, de instanța supremă la patru ani de închisoare, în dosarul în care e acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.

În ianuarie 2019, Constantin Niță a declarat, la ÎCCJ, că a fost condamnat anul trecut într-un dosar „la comandă” și consideră că timpul petrecut după gratii a fost „degeaba”. Niță a fost eliberat în decembrie 2018, până la soluționarea contestației sale față de completele de 5.

„În măsura în care vor accepta să judece pe probe și nu pe vorbe, nu am nicio problemă. Părerea mea este că am fost condamnat nevinovat, datorită unui dosar făcut la comandă. (…) Prin urmare, cred că am stat absolut degeaba în pușcărie„, a declarat fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, la sediul instanței supreme.

Potrivit lui Niță, amnistia și grațierea sunt necesare pentru a repara abuzurile comise de instituții, însă nu a precizat care ar fi aceste abuzuri și ce instituții le-ar fi comis.

„Nu știu dacă amnistia este o variantă, dar, amnistia ar fi bună și pentru cei care au suferit anumite abuzuri din partea instituțiilor, dar și pentru instituții pentru a-și reabilita imaginea față de abuzurile pe care le-au făcut„, a mai spus Niță.

Constantin Niță a fost eliberat în decembrie 2018, după de magistrații ÎCCJ au dispus suspendarea executării pedepsei, până ce va fi soluționată contestația fostului ministru față de constituirea completelor de 5 judecători de la instanța supremă. Mai multe persoane au fost eliberate în urma unei decizii similare, precum Elena Udrea, Dan Șova, Alina Bica, Rudel Obreja.

Fostul ministru al Energiei a fost condamnat definitiv, în luna iunie 2018, de instanța supremă la 4 ani de închisoare, în dosarul în care e acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.

foto: Mediafax Foto / Răzvan Chiriță

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York