Mașinile înmatriculate în România POT FI CONFISCATE în Italia! Noul Cod rutier italian provoacă scandal

Mașinile înmatriculate în România POT FI CONFISCATE în Italia! Noul Cod rutier italian provoacă scandal
Publicat: 09/12/2018, 14:48
Actualizat: 25/03/2019, 23:36

„Cu referire la recentele modificări survenite în legislația rutieră italiană, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Autoritățile române urmăresc cu atenție subiectul modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.

Misiunea diplomatică de la Roma și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetățenilor români și vor acorda asistență consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informații cu privire la noile reglementări”, se arată într-un comunicat de presă.

MAE promite să analizeze modificările legislative din Italia pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislația UE.

„Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autoritățile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislația Uniunii Europene și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene relevantă și nu afectează drepturile cetățenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetățenilor români rezidenți în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația europeană.”

„Demersurile MAE vizează asigurarea că acțiunile autorităților italiene nu aduc atingere liberei circulații și a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene. Totodată, reamintim cetățenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectați de un caz de încălcare a legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui alt stat membru, pot apela la asistența oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluționare a problemelor antrenate de nerespectarea legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui stat membru, astfel:

– prin completarea formularului on line disponibil AICI

– prin intermediul adresei de e-mail [email protected]

– la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374.300.270 sau din România: 0800.672.507

Românii din Italia, nemulțumiți de schimbarea Codului rutier

Peste 200 de români și-au transmis nemulțumirile pe pagina de Facebook a Ambasadei de la Roma, în care erau informați de modificarea Codului rutier din Italia. Potrivit noului articol 93, se interzice persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în altă țară. Amenzile suntîntre 712 și 2.848 euro.

Presa italiană a relatat deja cazuri în care șoferi având mașini cu numere de înmatriculare românești au fost opriți de Poliție și amendați.

Iată câteva dintre comentariile românilor:

– „E un abuz grosolan… Practic, majoritatea celor ce conduc o masina imatriculata in ROMANIA nu sunt proprietari si dispun de un contract de comodat, facut la un notar… deci autoritatile italiene sechestreaza automobile ale unor proprietari romani. majoritatea nu au resedinta in Italia, deci ca urmare proprietarii ar trebui sa dea in judecata statul Italian. Practic sechestreaza bunul unui cetatean European si isi bat Joc de notarii romani.”
– „Aproape toate legile lor se contrazic si se elimina una pe cealalta! Nu sunt in norma cu legile Europene! Este jale daca ajungi sa te judeci. O alta chestie sunt contractele de internet, televiziune, gaze, curent etc. Am avut contract cu fastweb, sky si eni gas e luce pe care le-am inchis din iunie, dar si pana acum, ei tot incearca sa imi traga bani din cont, cu toate ca tot ei sustin ca toate contractele sunt inchise definitiv si 100% legal.Nu ii poti trage la raspundere! E jale mare!”
– „Statul italian vrea 1.970 de euro pentru o asigurare la o mașină și eu și nevasta avem nevoie de două mașini să mergem la muncă să nu mai zic că mai am și o motocicletă. deci făcând un calcul la rece sunt aproape 6 mii de euro ce ar trebui sa plătesc. Am mașina pe România pentru că statul italian m-a obligat să fac asta.”
– „Legea asta este în Germania: poți circula cu mașina 60 de zile de domiciliu după care faci o cerere să plătești taxă de circulare pe străzile din Germania și stai liniștit 12 luni după care mergi și o imatriculezi în Germania, dacă vrei să rămâi in continuare la ei. Dar asigurările și străzile sunt mult mai bune decât în Italia.”
– „Nu ar fi trebuit legea asta. Era de ajuns sa dea posibilitatea proprietarilor sa plateasca un tip de vinieta.”
– „O asemenea lege trebuie sa-i dai timp cetateanului UE sa se puna în regula. Nu aprobi legea astăzi și mâine pleci la vânătoarea lor. Și iar revin la acela-și sentiment. Si iar revenim la ce spune istoria. Deduc ca cea fost va mai fi.”

– „Bine că la noi in Romania pot sa circule cu mașinile înmatriculate în Bulgaria! Cunosc o familie de romani care au dubla cetățenie, au casa cumpărată în Italia, dar s-au întors în România, aia ce fac înmatriculează mașina în Italia de cate ori vin aici în vizită?”- „Este abuz ce fac ei. Încălcarea drepturilor omului, rasism și încă careva de genul. Uniunea Europeană va demola Italia pentru ce face acum. Mașina poste fi ridicata doar dacă este pe cel ce are rezidență în Italia. Dacă mașina este pe cineva din România, care nu are rezidență NU AU VOIE SĂ O RIDICE. Faceți reclamație la Curtea Constituțională, Curtea Europeană de la Bruxelles. Italia va avea mari probleme. Abia când un român va avea curajul să facă asta și va câștiga VOR FACE SI ALȚII. Nu renunțați.!!!! Cereți drepturile voastre de cetățeni Europeni!!!!!”- „Cititi bine legea, se poate circula cu contract de comodat. Nu mai cititi toate prostiile puse si traduse de romani. Hai sa fim seriosi. Astazi dimineata in fata mea l au oprit pe un prieten. Totul regulamentar. I-au zis ca, in loc sa luam foc degeaba, sa citim cu atentie toate articolele.”- „Eu am fost la carabinieri, nu stiau nimic dar m-au trimis la politia albastră (stradala), unde mi-au zis ca nu se poate circula cu comodat. Trebuie înmatriculat pe Italia. daca nu, o sechestreaza pe loc plus amenda consistentă”

Alți români reproșeazăAmbasada de la Roma că mai bine ar lua măsuri, nu doar să anunțe modificările Codului rutier italian:
– „In loc sa ne traduceti legea, nu ati putea sa va faceti treaba pentru ce sinteti platiti?.Adica sa aparatiintereseleromanilor peste hotare? Doar impozitele si asigurarile intrau in visteria Romaniei.”
– „Sa va fie rușine, nu puteți sa luați atitudine, dacă vine unul din copii mei în Italia cu mașina eu nu pot sa o conduc? Sunteți jenanți, dați numai anunțuri!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee