COD GALBEN de NINSORI, lapoviță, ploi și vânt puternic în 32 de JUDEȚE. Cum va fi VREMEA în Capitală

COD GALBEN de NINSORI, lapoviță, ploi și vânt puternic în 32 de JUDEȚE. Cum va fi VREMEA în Capitală
Publicat: 19/11/2018, 11:27
Actualizat: 25/03/2019, 19:18

Traficul din Capitală se desfășoară, la ora transmiterii știrii, în condiții de iarnă, valorile fiind normale, fără probleme notabile din cauza zăpezii, informează Brigada Rutieră, care mai precizează că aproximativ 100 de polițiști se află în intersecții pentru a dirija circulația.

Circulația din Capitală se desfășoară în condiții de iarnă, fără să fie probleme din cauza ninsorii. Potrivit reprezentantului Brigăzii Rutiere, Claudiu Costea, sunt semafoare defecte în mai multe zone ale Bucureștiului, precum Drumul Taberei, Orizont, Floreasca, Turnu Măgurele Berceni, Colentina, Doamna Ghica, Piața Dorobanți, Camil Ressu.

Valorile de trafic sunt normale, având în vedere condițiile meteo și ora de vârf, însă aproximativ 100 de polițiști se află pe teren pentru a se asigura că nu vor fi intersecții blocate.

Până în prezent, nu au fost accidente notabile, doar o autotamponare – o mașină s-a răsturnat, însă șoferul a refuzat transportul la spital și autoturismul a fost repus pe roți.

Șase mașini și o ambulanță care transporta un pacient au rămas blocate în zăpadă în județul Vrancea. Au intervenit drumarii de la Drumuri Naționale Vrancea.

Incidentele s-au produs pe două porțiuni ale unor drumuri naționale unde a nins noaptea trecută.

O ambulanță de la Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea care transporta un pacient a rămas blocată pe DN 2N, între localitățile Dumitrești și Bordești. Autospeciala a fost scoasă rapid din zăpadă de utilajele Companiei de Drumuri Naționale Secția Vrancea.

Probleme asemănătoare au fost pe DN2L, unde șase autoturisme au solicitat ajutorul autorităților pentru a ieși din zăpadă.

„Salvarea a fost scoasă din zăpadă, a fost un dop de zăpadă între Dumitrești și Bordești. La fel s-a întâmplat cu cinci sau șase mașini, pe alt drum. Nu au fost intervenții dificile, mașinile au fost scoase rapid. Pământul este cald, zăpada se topește, nu cred că vom avea probleme în următoarele ore”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu.

În județul Vrancea a nins toată noaptea, fiind de asemenea și cod galben de ninsori.

Potrivit unei prognoze speciale emise de ANM pentru București, până luni seara vremea va fi rece și predominant închisă. Mai ales în primele ore ale zilei se vor semnala precipitații slabe, sub formă de ploaie sau burniță, astfel că stratul de zăpadă va continua să se topească. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40 -50 km/h în prima parte a zilei, apoi va slăbi treptat în intensitate. Temperatura maximă va fi de 2 -4 grade.

Noaptea, vremea se va menține rece, iar temperatura minimă se va situa în jurul valorii de minus 3 grade. Marți dimineață vor fi condiții de ceață.

Marți, vremea va fi în continuare închisă și rece. Temporar din a doua parte a zilei va ploua, moderat cantitativ noaptea, vor fi condiții de polei, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în a doua parte a intervalului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 2 grade, iar cea minimă va fi de minus 1 – 0 grade.

Începând de miercuri dimineața până joi dimineața la ora 8.00, vremea va fi închisă și deosebit de rece. Ziua temporar va ploua, iar seara și noaptea vor fi precipitații, la început sub formă de lapoviță când vor fi condiții de polei, apoi doar ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare. Temperatura maximă va fi de 1 – 2 grade, iar cea minimă va fi de minus 2 – minus 1 grad.

Meterorologii au emis luni noi avertizări de ploi, vânt, polei și ninsoare pentru mai multe zone ale țării. În Moldova, până joi dimineață va fi polei, va ninge, iar vântul va sufla cu putere puternic.

Prima avertizare de ninsori în general moderate și strat de zăpadă, în vigoare luni între orele 10.00 – 22.00, afectează zona Carpaților Orientali și Moldova. Pe parcursul zilei de luni, în zona Carpaților Orientali și în Moldova temporar va ninge în general moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge viteze, în general, între 40 și 50 km/h, în special în jumătatea de sud a Moldovei.

O altă avertizare, în vigoare luni între orele 10.00 – 20.00, de intensificări ale vântului și ploi însemnate cantitativ, vizează județele Tulcea, Buzău și Brăila. Aici, vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55 -75 km/h. Vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, iar în jumătatea de nord a Dobrogei cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp.

A treia avertizare vizează Moldova și este în vigoare de marți dimineață până miercuri dimineață la ora 10.00. Se vor semnala precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie, mixte la munte și predominant ninsori în Moldova. Pe arii restrânse se va semnala polei, la început în Oltenia, apoi și în celelalte regiuni.

Temporar vântul va avea unele intensificări în jumătatea de sud a țării și în zonele montante, cu viteze mai mari în sudul Banatului, unde la rafală se vor depăși 70 -75 km/h.

În județul Buzău, patru mașini cu zece persoane sunt înzăpezite în localitatea Cochirleanca, drumarii intervenind pentru deblocarea acestora.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore nu au fost înregistrate situații grave de urgență, cauzate de fenomenele meteorologice periculoase.

Pe fondul precipitațiilor moderate cantitativ, sub forma de ninsori urmate de lapoviță și ploi, au fost înregistrate efecte în județele Buzău, Constanța, Tulcea și municipiul București.

În Capitală, pompierii militari au acționat pentru gestionarea a 28 de evenimente, în special căderi ale copacilor pe carosabil sau pe autoturisme.

Luni dimineață, în localitatea Cochirleanca din județul Buzău, patru autoturisme în care se află 10 persoane nu au mai putut înainta din cauza zăpezii. Echipaje ale Serviciului Drumuri Județene sprijiniți de angajații primăriei intervin pentru deblocarea persoanelor, astfel încât acestea să poată continua drumul în cel mai scurt timp.

Pe fondul vântului puternic, porturile Constanța, Mangalia și Midia, precum și bara Sulina rămân închise până când condițiile meteo vor permite navigarea.

La nivel național, aproape 5.200 pompieri militari cu 1.700 autospeciale și mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și administrației publice locale.

Pentru misiuni în zone greu accesibile, pot fi utilizate 36 șenilate cu capacitate de trecere mărită, 42 autospeciale pentru transport personal și victime multiple (ATPVM) și 32 autofreze. De asemenea, intervenția salvatorilor poate fi realizată cu ajutorul camioanelor pentru transport persoane și materiale, dar și a autospecialelor pentru stingerea incendiilor cu capacitate mare de trecere.

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața și sănătatea populației, cei care pornesc la drum în această perioadă sunt sfătuiți să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile. Totodată, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcționează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă.

O școală generală și două colegii din orașul Galați au cursurile suspendate din cauza frigului, în condițiile în care unitățile nu au încălzire, iar în alte 10 instituții școlare elevii și profesorii tremură de frig, orele de curs fiind scurtate.

Toate școlile au centrale termice dar acestea nu pot fi folosite deoarece lucrările comandate de Primărie privind instalarea de surse de încălzire au început târziu, iar unitățile de învățământ așteaptă autorizațiile pentru racordarea la rețeaua de gaze.

13 școli din orașul Galați se află în această situație, iar directorii de la o școală și două colegii au informat Inspectoratul Școlar că au suspendat cursurile luni și marți.

„Astăzi și mâine cursurile sunt suspendate. Sunt 12 grade în școală, nu putem pune în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor. Se va lua o decizie marți, sper să se rezolve până atunci, mai e un contor de montat, instalația este pregătită”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, Gelu Homer.

Peste o mie de elevi au fost anunțați că nu se fac cursuri, acestea urmând să fie recuperate, în timp ce în alte zece unități școlare programul a fost scurtat.

„În celelalte unități cu probleme au fost reduse orele, ca număr de minute. Erau 17 unități pe listă, cei de la Distrigaz lucrează, ni s-a promis că în câteva zile se va rezolva problema la cele mai multe școli. Nimeni nu vrea vacanță acum, nu le convine nici lor pentru că trebuie să recupereze orele pierdute”, a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IȘJ Galați, Oana Enache.

Autoritățile locale spun că problema alimentării cu gaz va fi rezolvată în următoarele zile, la șase dintre unitățile afectate sistemul de termoficare urmând să fie pornit chiar luni..

„Sunt trei unități care au decis să suspende cursurile, două colegii și Școala nr.17. Acestea sunt închise până când se dă drumul la încălzire, este posibil să se întâmple chiar astăzi. Așteptăm de la firma care face lucrările de cuplare la rețeaua de gaz. Lucrările sunt în diferite stadii, ei au avansat termene diferite. Oricum după ce montează echipamentele trebuie să facă probe timp de 48 de ore. Este vorba doar de lucrări de cuplare la rețeaua de gaz, toate școlile au centrale. Erau 17 uniăți în această situație, patru au fost rezolvate, au rămas 13 dintre care ni s-a spus că șase vor fi încălzite până mâine cel târziu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați, Raluca Ardean.

Unitățile școlare aflate în această situație au fost debranșate de la rețeaua urbană de termoficare după ce Primăria a anunțat închiderea sistemului centralizat din cauza pierderilor și a cheltuielilor de întreținere uriașe. Deoarece municipalitatea a alocat cu întârziere fonduri pentru achiziționarea și montarea de centrale termice, 13 școli din Galați nu au obținut încă avizele pentru conectarea la rețeaua de gaze, procedurile fiind îngreunate de faptul că de această activitate nu se ocupă decât o singură firmă.

Primăria Galați a decis să închidă sistemul centralizat de termoficare iar clienții rețelei urbane au primit ajutoare de la bugetul local în valoare de 3.000 de lei pentru achiziționarea de centrale termice, electrice, panouri radiante, calorifere ori boilere sau orice sistem alternativ de încălzire a locuinței și de producere a apei calde. În paralel, Primăria a demarat un proiect privind transformare punctelor termice din Galați în 24 de microcentrale de cartier alimentate cu gaz care vor produce agent termic pentru aproximativ 7.000 de apartamente și instituții.

Șase localități din județul Olt au rămas fără alimentare cu energie electrică, după ninsoarea și vântul puternic care au afectat sudul țării, În acest moment, se circulă în condiții de iarnă în întreg județul.

Luni la 8.30, mai erau 1.043 consumatori din localitățile Orlea, Gura Padinii, Grădinari, Teslui, Strejești și Brebeni care nu beneficiau de curent electric.

Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt, spune că echipe ale operatorului de energie electrică sunt în teren și încearcă să rezolve problema.

„În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a populației, la ora 8.00, din datele transmise de operatorul care se ocupă cu distribuție energiei electrice erau nelimentați peste 1000 de consumatori, din localitățile Orlea, În acest moment sunt 10 echipe ale operatorului în teren, care lucrează pentru remedierea defecțiunilor„, a spus Băsășteanu pentru MEDIAFAX.

Tot în județul Olt, pe fondul condițiilor meteorogice nefavorabile, s-au produs mai multe accidente de circulație, cel mai grav dintre ele implicând 10 persoane care călătoreau cu microbuzul din localitatea Slatina spre Brebeni.

Circulația rutieră pe sensul către Capitală al autostrăzii A1 Pitești – București se desfășoară în condiții de aglomerație, din cauza vremii. La intrarea în București s-a format coloană de mașini.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că din cauza numărului mare de mașini, dar și a vitezei de rulare reduse ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, circulația rutieră pe sensul către Capitală al autostrăzii A1 Pitești – București se desfășoară pe tronsonul kilometric 15 – 10+500 în condiții de aglomerație.

La intrarea în municipiul București s-a format coloană de mașini.

Potrivit meteorologilor, de duminică, ora 22:00, până luni, ora 10:00, în Oltenia, vestul, centrul și nordul Munteniei, vor fi precipitații în general moderate cantitativ, la început mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă, iar în dimineața zilei de luni, 19 noiembrie, treptat ninsorile se vor transforma în lapoviță și ploaie.

Temporar vântul va avea unele intensificări cu viteze în general de 40-50 km/h. De asemenea, de duminică, ora 22:00, până luni, ora 22:00, în Carpații Meridionali și Orientali, Munții Banatului, Moldova, estul și sudul Transilvaniei, temporar va ninge în general moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45-55 km/h, în special în sudul Moldovei.

Luni, între orele 3:00 – 18:00 în Dobrogea, estul și nord-estul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55-75 km/h. Vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, iar cantitățile de apă vor depăși local 30 l/mp. Doar nouă județe nu se vor afla sub Cod galben, respectiv Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Mureș, Bistrița-Năsăud și Maramureș. ANM avertizează însă că local și temporar, ninsori cu depunere de strat de zăpadă vor fi și în Transilvania.

ANM a publicat și o prognoză specială pentru municipiul București, ce vizează precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie și este valabilă de duminică, ora 22:00, până luni, ora 16:00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat se vor înregistra precipitații în general moderate cantitativ, mai ales sub formă de ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă, iar din dimineața zilei de luni, treptat, ninsorile se vor transforma în lapoviță și ploaie, iar stratul de zăpadă se va topi. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40-50 km/h. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar cea maximă va fi de 2-4 grade.

19 mașini avariate în Capitală

Echipajele ISU București-Ilfov au intervenit, de duminică noapte și până luni la ora 7:00, în 28 de situații cu probleme generate de ninsoare, cele mai multe au vizat copaci căzuți pe stradă sau pe mașini. 19 mașini au fost avariate.

„În perioada 18.11.2018, ora 22.00 – 19.11.2018, ora 07.00, pe durata atenționarii Cod Galben de precipitații moderate cantitativ – ninsori, apoi lapoviță și ploaie, s-a actionat pentru gestionarea a 28 de evenimente generate de fenomenele meteo, în special caderi ale copacilor pe carosabil sau autoturisme (19 autoturisme avariate)”, informează ISU București-Ilfov.

Meteorologii au emis mai multe avertizări cod galben, pentru 30 de județe și Capitala, care intră în vigoare duminică, la ora 22.00, și sunt valabile până luni seara. În această perioadă se vor înregistra ninsori, apoi lapoviță și ploaie.

În intervalul- duminică, ora 22.00- luni ora 10.00- vor fi precipitații în general moderate cantitativ, la început mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă, iar în dimineața zilei de luni, 19 noiembrie, treptat ninsorile se vor transforma în lapoviță și ploaie. Temporar vântul va avea unele intensificări cu viteze în general de 40…50 km/h. Zone afectate: Oltenia, vestul, centrul și nordul Munteniei

În intervalul 18 noiembrie, ora 22 – 19 noiembrie, ora 22, vor fi ninsori în general moderate și strat de zăpadă. Zone afectate: Carpații Meridionali și Orientali, Munții Banatului, Moldova, estul și sudul Transilvaniei

În cursul nopții de duminică spre luni (18/19 noiembrie) și pe parcursul zilei de luni (19 noiembrie) temporar va ninge în general moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45…55 km/h, în special în sudul Moldovei.

În intervalul 19 noiembrie, ora 03 – 19 noiembrie, ora 18 vor fi intensificări ale vântului, predominant ploi însemnate cantitativ. Zone afectate: Dobrogea, estul și nord-estul Munteniei În Dobrogea, estul și nord-estul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55…75 km/h. Vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, iar cantitățile de apă vor depăși local 30 l/mp.

Local și temporar, ninsori cu depunere de strat de zăpadă vor fi și în Transilvania, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

În căutarea unei vulcanizări. Cozi interminabile pentru anvelope de IARNĂ

Șoferii au fost prinși nepregătiți de prima ninsoare din București, la o vulcanizare de pe Șoseaua Fundeni a Capitalei putând fi observată o coadă de aproximativ jumătate de kilometru la ora 22:48 în cursul zilei de duminică. Șoferii așteptau pentru înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă și au blocat prima bandă a carosabilului.

„Am un drum până la Ploiești în seara asta și nu pot pleca așa, uite cum ninge. Când am venit aici (la vulcanizare – n. red.), am văzut coada de mașini de pe prima bandă, dar în primă fază am crezut că așteptau la semafor. Aia e acum, aștept, că nu mai găsesc în apropiere vulcanizare deschisă la ora asta și prin alte părți o fi și mai aglomerat”, a declarat un șofer reporterului ZF.

Legislația în vigoare nu menționează un interval de timp pentru obligativitatea dotării autovehiculului cu anvelope de iarnă, însă șoferii trebuie să se adapteze la condițiile de drum în mod corespunzător, în caz contrar riscă sancțiuni.

Autoritățile susțin că sunt pregătite, pe pagina de Facebook a CNAIR, reprezentanții instituției publicând mesajul „Regionalele CNAIR sunt pregătite pentru deszăpezire și intervin în zonele unde este necesar”, împreună cu fotografii cu utilajele în acțiune.

Meteorologii au emis mai multe avertizări cod galben, pentru 30 de județe și Capitala, care intră în vigoare duminică, la ora 22.00, și sunt valabile până luni seara. În această perioadă se vor înregistra ninsori, apoi lapoviță și ploaie.

În intervalul – duminică, ora 22.00- luni ora 10.00- vor fi precipitații în general moderate cantitativ, la început mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă, iar în dimineața zilei de luni, 19 noiembrie, treptat ninsorile se vor transforma în lapoviță și ploaie. Temporar vântul va avea unele intensificări cu viteze în general de 40…50 km/h. Zone afectate: Oltenia, vestul, centrul și nordul Munteniei

În intervalul 18 noiembrie, ora 22 – 19 noiembrie, ora 22, vor fi ninsori în general moderate și strat de zăpadă. Zone afectate: Carpații Meridionali și Orientali, Munții Banatului, Moldova, estul și sudul Transilvaniei

În cursul nopții de duminică spre luni (18/19 noiembrie) și pe parcursul zilei de luni (19 noiembrie) temporar va ninge în general moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45…55 km/h, în special în sudul Moldovei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari