COD GALBEN de NINSOARE și VÂNT în 17 județe. Vremea va fi deosebit de RECE în toată țara. Se circulă în condiții de IARNĂ

Publicat: 28/11/2018, 10:32
Actualizat: 25/03/2019, 19:18

Întârzieri de până la 75 de minute la trenurile care ajung în Gara de Nord

Din cauza ninsorilor, mai multe trenuri CFR Călători înregistrează, miercuri dimineață, întârzieri. Trenul IR 1696 Timișoara – Craiova – București Nord a înregistrat o întârziere de 75 de minute.

Miercuri dimineață, în Gara de Nord mai multe trenuri au înregistrat întârzieri de zeci de minute. Trenul IR 1696 Timișoara – București Nord a înregistrat o întârziere de 75 de minute, IR 1658 Bacău – București Nord, 55 de minute și IR 1570 Galați – București Nord până la 30 de minute.

Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA a precizat miercuri prin intermediul unui comunicat de presă faptul că circulația pe toate magistralele de cale ferată este deschisă, fiind însă adaptată la condițiile meteo nefavorabile.

„Un număr redus de trenuri înregistrează la această oră întârzieri la sosire, acestea fiind însă determinate de adaptarea circulației la condițiile meteo sau de pregătirea și verificarea suplimentară a materialului rulant pentru reînscrierea în cursă. În această perioadă, angajații companiei CFR SA, administrator al infrastructurii feroviare, verifică starea infrastruturii pe toate secțiile de cale ferată de pe raza celor 17 județe aflate sub cod galben de ninsori și viscol, iar pe segmentele unde situația o impune se va intervi cu personal de specialitate și utilaje pentru remedierea tuturor deranjamentelor tehnice”, a anunțat CFR Călători.

ANM arată că până miercuri la ora 20.00 este în vigoare o atenționare cod galben de vânt, ninsori viscolite și se va depune un strat de zăpadă și de gheață în 17 județe din zona de sud și sud-est.

Este vorba de județele Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ilfov, Buzău, Vrancea, Brăila, Galați, Constanța, Tulcea și municipiul București.

Aici vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Pe arii restrânse, în special miercuri dimineața, cu precădere în regiunile sud-estice vor fi depuneri de gheață.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 40 – 50 km/h, iar în estul, centrul, sudul Munteniei, în Dobrogea și în sudul Moldovei rafalele vor atinge în general 55 – 75 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității sub 100 de metri

Miercuri seara intră în vigoare o altă atenționare, potrivit ANM, valabilă până vineri dimineața, la ora 10.00 și vizează intensificări ale vântului și local zăpadă spulberată în sud-estul teritoriului, precum și vreme deosebit de rece în toată țara.

Astfel. în sud-estul teritoriului vântul va avea intensificări cu viteze de 45 – 55 km/h, temporar în jur de 60 km/h, spulberând zăpada depusă, mai ales în cursul nopții de miercuri spre joi și pe parcursul zilei de joi.

Meteorologii spun că vremea va deveni deosebit de rece în toată țara, astfel că temperaturile vor fi negative în majoritatea regiunilor, iar noaptea va fi ger (temperaturi sub -10 grade) în special în nordul, nord-estul și centrul țării.

Potrivit ANM, vremea se va menține deosebit de rece până la sfârșitul săptămânii.

Trafic rutier în condiții de IARNĂ

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă în județele aflate sub atenționarea meteorologică de cod galben de ninsori, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, însă niciu drum nu este blocat din cauza zăpezii.

„Pe Autostrăzile A1 București – Pitești și A3 București – Ploiești ninge ușor, fără ca zăpada să se depună, carosabilul este umed, iar vizibilitatea bună. Pe Autostrăzile A2 București – Constanța și A4 Ovidiu – Agigea ninge viscolit, vizibilitatea este redusă la aproximativ 100 – 200 de metri, este depus un strat subțire de zăpadă, dar se acționează cu utilaje și material antiderapant, nu sunt probleme majore”, potrivit Infotrafic.

Polițiștii le recomandă conducătorilor auto să-și asigure o bună vizibilitate curățând parbrizul, luneta și geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure funcționarea ștergătoarelor de parbriz și a sistemului de climatizare și dezaburire și să le folosească adecvat în trafic, pentru a vedea și a putea fi observați de ceilalți șoferi; să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare; să circule cu viteză redusă; să păstreze în mers o distanță suficient de mare pentru a putea opri în condiții de siguranță; să nu efectueze depășiri riscante; să nu frâneze sau să vireze brusc și să folosească cu precădere frâna de motor; să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenție mult mai mare față de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.

În ceea ce privește porturile de la Marea Neagră, toate sunt însă închise, miercuri dimineața, din cauza vântului puternic, potrivit sursei citate.

Aeronavele operează în condiții de iarnă, miercuri dimineață, pe Aeroportul „Henri Coandă” București, fiind înregistrate întârzieri de până la 30 de minute la decolare din cauza degivrării avioanelor, anunță reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).

Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) anunță că aeronavele operează în condiții de iarnă, miercuri dimineață, pe Aeroportul „Henri Coandă” București, fiind înregistrate întârzieri de până la 30 de minute la decolare din cauza degivrării avioanelor.

Utilajele intervin constant pentru deszăpezirea pistelor, platformelor și a căilor de rulare.

11 accidente rutiere au fost înregistrate pe raza Capitalei în ultimele 24 de ore, informează Brigada Rutieră. Ca urmare a unor lucrări la infrastructura rutieră, miercuri, Brigada Rutieră din cadrul poliției Capitalei a instituit restricții de circulație în mai multe zone.

Traficul rutier a fost deviat sau restricționat parțial pe Șos. Pantelimon – Cora, Șos. Panduri – Str. Dr. Bagdasar, Drumul Taberei – Str. Brașov, Drumul Taberei – Str. Sibiu, Drumul Taberei – Str. Romancierilor și Bd. Dimitrie Cantemir între Str. Drumea Rădulescu și Str. Lânăriei. Totodată, polițiști rutieri au restricționat circulația și pe Spl.Independenței unde au fost instalate mai multe puncte de lucru și pe arterele Sos. Virtuții – zona Lukoil, Splaiul Unirii – Șos. Mihai Bravu, Statuie Kogălniceanu (bretea), Șos. Petricani intersecție cu Str. Fabrica de Glucoza, Calea Văcărești nr. 356-358, banda I de circulație – doar pe timpul nopții, în weekenduri și în timpul vacanței și pe Str. Dezrobirii, sensul de mers dinspre Str. Roșia Montană către Bd. Uverturii.

Șoferii vor trebui să evite și zona străzilor Gheorghe Manu, Fabrica de Glucoză, unde au loc lucrări de supralărgire.

„În condițiile avertizărilor meteorologice emise de ANM, Cod Galben, se așteaptă în cursul zilei de azi, în București, intensificări ale vântului, ninsori viscolite, strat de zăpadă și depuneri de gheață.

Polițiștii Brigăzii Rutiere recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna in condiții de siguranță, să nu bruscheze comenzile autoturismului, să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale și oglinzilor retrovizoare”, informează Brigada Rutieră.

Totodată, polițiștii rutieri amintesc faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 145 lei. În afară de sancționarea cu amendă, va fi reținut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Un copac a căzut pe o mașină, în București, iar localitatea Uzun,din Giurgiu și între localitățile Merișani și Guruieni din județul Teleorman au derapat camioane din cauza zăpezii depuse pe carosabil,acestea fiind primele efecte ale vremii nefavorabile la care au intervenit pompierii, potrivit IGSU.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis, miercuri dimineața, că până la această oră nu au fost înregistrate situații grave deși este avertizare meteorologică de vânt, ninsori viscolite, strat de zăpadă și depuneri de gheață.

IGSU arată că, miercuri dimineața, în municipiul București, pompierii au acționat după ce un copac a căzut pe un autoturism și pe carosabil, iar pe DN5, în localitatea giurgiuvenă Uzun, circulația rutieră s-a desfășurat temporar îngreunat din cauza derapării a două autotrenuri.

Echipele administratorului de drum au intervenit și au scos camioanele în afara părții carosabile.

De asemenea, între localitățile Merișani și Guruieni din județul Teleorman, un camion nu a mai putut urca o pantă și a blocat parțial tronsonul de drum, iar la ora transmiterii acestei știri în zona intervin un echipaj al ISU Teleorman împreună cu reprezentanți ai primăriei Merișani, pentru remedierea situației.

Din cauza vântului puternic au fost închise porturile Midia, Mangalia, Constanța, Agigea și bara Sulina.

IGSU mai arată că aproximativ 4.900 de pompieri cu șenilate, autofreze, autospeciale pentru victime multiple sau alte mașini cu capacitate de trecere mărită sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației din zonele care pot fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate în această perioadă.

Un număr de 17 județe (Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vâlcea și Vrancea), și municipiul București sunt sub atenționare cod galben de vânt și ninsori, până miercuri seara.

Reprezentanții IGSU le transmit celor care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condițiilor de drum, să aibă mașinile echipate corespunzător pentru zăpadă și să manifeste prudență maximă.

În situația vântului puternic, IGSU recomandă populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care au putea fi doborâți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?