CNA RESPINGE cererea de reanalizare a sancțiunii de SUSPENDARE a emisiei impuse postului Realitatea TV

CNA RESPINGE cererea de reanalizare a sancțiunii de SUSPENDARE a emisiei impuse postului Realitatea TV
Publicat: 17/01/2019, 11:33
Actualizat: 26/03/2019, 00:13

Consiliul Național al Audiovizualului a discutat, în ședința de joi, o notă semnată de Alexandru Kocsis-Cristea, membru CNA, prin care s-a solicitat reanalizarea sancțiunii acordate postului Realitatea TV marți.

Alexandru Kocsis a explicat faptul că a vizionat imaginile din emisiunea Realitatea TV, dar nu a putut să voteze, nefiind prezent la ședința de marți. Între argumentele cererii sale s-a numărat și cel potrivit căruia faptele analizate sunt vechi de șase luni și că, în acest interval, nu au mai avut loc evenimente violente despre care să se poată spune că ar fi generate de instigările de care este acuzat postul de televiziune.

Membrul CNA Monica Gubernat a precizat că „deciziile de sancționare nu constituie cenzură” și că „motivul principal de critică la adresa CNA este acela că nu luăm măsuri”.

Prezent la discuții, deputatul PNL Pavel Popescu a solicitat dreptul de a interveni, dar i-a fost refuzat. „Am încercat să deschid un dialog”, a spus deputatul.

„Puteți să ne chemați la Parlament și vom răspunde în fața dumneavoastră”, a spus Monica Gubernat.

Discuția a continuat, deputatul insistând să i se permită să vorbească. Cu toate că unii dintre membrii Consiliului au repetat că nu există un cadru legal prin care cineva care nu reprezintă niciuna dintre părțile implicate să ia cuvântul, CNA a supus la vot cererea deputatului și aceasta a fost respinsă.

„Eu de două zile primesc amenințări cu moartea pentru că aș fi închis Realitatea TV”, a spus Radu Herjeu. „Cu noi, aici, de față a mințit că nu i-am dat voie să vorbească, așa că am supus la vot solicitarea domnului deputat”, a mai spus acesta.

Deputatul a spus că va face o solicitare pentru convocarea reprezentanților CNA în fața Parlamentului.

Potrivit regulamentului CNA, pentru ca o decizie să fie adoptată, ea trebuie să întrunească cel puțin șase voturi pentru, în prezența a cel puțin opt membri ai Consiliului. Aceștia pot vota doar prin „Da” sau „Nu”, fără a se putea abține.

Joi, pentru reanalizarea sancțiunii impuse Realitatea TV au votat doar patru membri CNA, Dorina Rusu, Alexandru Kocsis, Radu Herjeu și Orsolya-Eva Borsos, motiv pentru care nu s-a dat curs acesteia.

Realitatea TV trebuie să-și oprească emisia obișnuită pentru 10 minute, joi, între orele 19.00 și 19.10, potrivit deciziei luate marți de CNA, cu șase voturi pentru din nouă, a declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX Radu Herjeu, unul dintre membrii Consiliului care nu au susținut hotărârea luată. Propunerea de sancționare prin suspendarea emisiei obișnuite a fost făcută de membrul CNA Radu Călin Cristea (acesta a fost propus membru al Consiliului în 2014, de Guvern).

Decizia de sancționare a fost luată în baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr 504/2002: „Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”.

De asemenea s-au luat în considerare paragrafele 4 și 5 din articolul 40 din Codul de reglementare al audiovizualului: „(4) Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”. A fost indicat și punctul 1 al articolului 34 din același document, „orice persoană are dreptul la propria imagine”.

Au contat în decizia CNA și subpunctele a și b de la primul punct al articolului 64 din Cod, privind „a) asigurarea unei distincții clare între fapte și opinii” și „b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”.

Marți, directorul Realitatea TV, Edward Pastia, a reacționat vehement cu privire la decizia Consiliului Național al Audiovizualului.

„Suntem uluiți de decizia CNA, este foarte greu să ne găsim cuvintele în asemenea situație. CNA ul instiga la cenzură, nu putem prezenta o realitate așa cum o doreste CNA sau așa cum dorește PSD sau PSD prin CNA. Noi le prezentăm cum s-au întâmplat. Dacă cei de la CNA cred că alte posturi care până în 10 august au prezentat instigări la violență, acealea li se par în regulă și sunt sancționate cu 5-10 mii de lei, nouă să ni se închidă emisia. Să închizi un post de televiune fără să ai nicio dovadă, e incredibil ce se întâmplă la acest CNA, nu înțelegem de ce s-a ajuns în asemenea hal”, spune șeful Realitatea.

„Dacă ei cred că închiderea unui post le rezolvă problemele se înșală. Libertatea de exprimare în România nu mai e de actualitate, nu trebuie să dai dovadă de asta, trebuie să spui ce frumos e partidul, ce frumos e Dragnea și că jandarmii își fac treaba. Să spunem ce vor ei. Atunci, să ne dea un decalog sau mai mult de 10, niște lucruri pe care să le. Lipsa lor de respect față de valorile unui stat civilizat e șocantă”, a arătat Edward Pastia, la Realitatea TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului