no author
Vasie Măgrădean
876 vizualizări 6 feb 2019

City-managerul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Şurubaru, a declarat, miercuri, în şedinţa Consiliului Local, că se vor colecta selectiv deşeuri în amestec/ biodegradabile, hârtie/ carton, plastic/metal şi sticlă albă sau colorată.

”Primăria Cluj-Napoca va amplasa în acest an 200 de platforme subterane pentru colectarea deşeurilor menajere, care vor include 800 de containere cu o capacitate de peste 880.000 de litri, investiţia totală depăşind 10 milioane de lei. O astfel de platformă cuprinde o cuvă din beton armat şi o structură metalică prevăzută cu sistem hidraulic în care se amplasează câte patru containere pentru colectarea deşeurilor. Aceste platforme subterane sunt destinate colectării selective a deşeurilor menajere pentru deşeuri în amestec/ biodegradabile, hârtie/ carton, plastic/metal şi sticlă albă sau colorată. Adâncimea platformelor va fi de 2 metri”, a spus Şurubaru.

Platformele subterane nu permit împrăştierea deşeurilor, sunt ermetice la infiltraţiile de apă şi nu permit accesul rozătoarelor în incinta cuvei din beton, transmite corespondentul Mediafax.

”Toate aceste platforme îngropate se vor realiza pe amplasamente unde avem puncte gospodăreşti existente”, a subliniat city-managerul municipiului Cluj-Napoca.

“Cetăţenii trebuie să înţeleagă că trebuie să respecte acest lucru (n.r. colectarea selctivă). Eu zic că e foarte bine că legea prevede sancţiuni chiar foarte mari pentru cei care nu depozitează selectiv. Cetăţenii vor primi saci personalizaţi cu cod de bare. Numai cei care care vor fi arondaţi acelui punct gospodăresc vor putea depune deşeurile acolo”, a adăugat Şurubaru.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca funcţionează din 2017 încă 81 de astfel de platforme subterane de colectare a deşeurilor menajere.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat la rândul său că municipiul Cluj-Napoca se află în top 3 la nivel naţional din punct de vedere al colectării selective.

Foto: Hepta

Citește și: