Ce NU a spus Coldea în audierile din Comisia SRI. Vicepreședinte: „Nu a putut să dea un răspuns punctual”

Ce NU a spus Coldea în audierile din Comisia SRI. Vicepreședinte: „Nu a putut să dea un răspuns punctual
Publicat: 11/04/2018, 10:33

„Florian Coldea a spus că aceste protocoale sunt normale. Totuși, o spun specialiștii – judecători, procurori, și toată lumea spune că nu au fost legale și normale. Domnul Coldea a spus că în momentul de față avem dificultăți în combaterea terorismului. Sugestia noastră a fost să ne recomande articolul, alineatul, care pune în pericol siguranța națională. În momentul în care l-am întrebat care este punctul care afectează securitatea națională, nu a fost indicat un punct, pentru că nu există așa ceva de fapt. După ce a fost publicat protocolul, este clar că nu e împiedicată nicicum lupta asta pentru apărarea securității naționale. Domnul Coldea a vorbit la modul generalist, dar nu a putut să dea un răspuns punctual”, a afirmat deputatul ALDE, Marian Cucșa.

Întrebat de MEDIAFAX dacă membrii Comisiei l-au întrebat pe Florian Coldea de ce au fost secrete protocoalele, Cucșa a răspuns: „Nu a fost o întrebare punctuală legată de ce au fost secrete protocoalele. Unul la mână, nu aveau de ce să încheie aceste protocoale și, doi la mână, dacă chiar să încheie anumite protocoale, nu aveau de ce să fie secrete.”

Chestionat cu privire la reacția germanilor, în legătură cu protocoalele din România între SRI și instituții din sistemul judiciar, la vizita din luna martie a membrilor Comisiei SRI în Germania, Marian Cucșa a spus: „Vă confirm foarte clar că au fost foarte surprinși, pentru că noi i-am și întrebat dacă există protocoale secrete între Servicii de Informații, fie interne, fie externe, și Parchete, iar ei au spus că nu există. Acolo instituțiile lucrează doar în baza legii și nu există niciun fel de protocol, mai ales secret, de funcționare între aceste instituții”.

El a adăugat că protocoalele încheiate de SRI cu alte instituții nu au niciun rost, întrebându-se în același timp cum susține Serviciul că apără cetățenii și drepturile acestora dacă îi interceptează.

„Aceste protocoale, într-o țară normală nu și-ar avea rostul și vorbim și cu alte instituții, nu doar de Ministerul Public. Se poate îmbunătăți legea după care să funcționeze, nu pe baza unor protocoale secrete. Ca să fac o paralelă. E la fel ca un polițist care stă într-o tufă ca să pândească un șofer care vine cu viteză și îi sare în față ca să-l prindă cu viteză ca să-i dea amendă. Așa și cu protocoalele secrete. Să nu uităm că principalul obiectiv al serviciilor de informații e prevenirea și apărarea cetățenilor. Nu are altă atribuții. Dacă vă uitați în protocol, cred că la art 1, spun că vor respecta drepturile cetățenilor. Apoi cum respecți drepturile cetățenilor, interceptându-i, filându-i? Așa respecți drepturile fundamentale ale cetățenilor?”, a completat Marian Cucșa.

Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI, a declarat joia trecută, după aproape șapte ore de audiere în Comisia de Control SRI, că în prezent Serviciul nu are protocoale funcționale pe siguranța națională, spionaj și în parte chiar și pe terorism.

„Vulnerabilizăm sau riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea națională și a unor aliați ai noștri. Luați de valul de retorici să nu pierdem din vedere lucruri importante. Vulnerabilitatea este exploatabilă și cineva o va face dacă nu o acoperim. Trebuie să vedem care sunt soluțiile clare pentru a remedia acest lucru”, a spus Coldea.

El le-am mai transmis membrilor Comisiei că semnarea de protocoale între Servicii și instituții publice sunt o practică internațională.

„Am reluat subiectul protocoalelor. Am reiterat faptul că problematica cooperării în baza protocoalelor este una internațională. Nu există altă practică în lume fără a se realiza un cadru procedural, nu se poate coopera fără un protocol, mai ales cu SRI. Dincolo de interpretări judicice, în practică aveau un caracter tehnic, functionau limitativ ca un ghid, pentru a da practica unitară la niv serviciului. Se coopera conform competențelor legale ale fiecărei părți”, a explicat fostul adjunct al SRI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață