Cazul de sclavie din Maramureș | Șase persoane au fost reținute și două sunt sub control judiciar / Projekt Maramureș: Tinerii au spus cum erau puși să muncească sau cum li se lua farfuria din față / Ministrul Muncii: Familiile copiilor se îndreaptă către România

Publicat: 28/08/2019, 20:09

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că șase persoane au fost reținute și două au fost plasate sub control judiciar de DIICOT, în urma audierilor din dosarul de abuz Projekt Maramureș.

Unul dintre cetățenii germani suspectați în cazul de sclavie din Maramureș, bărbatul, este reținut, iar soția acestuia este sub control judiciar.

Minorii audiați de DIICOT în dosarul de sclavie din Maramureș au relatat în fața procurorilor cum erau puși să muncească și să care pietre și lemne, cum erau închiși în camera de pedeapsă, sau cum li se lua farfuria din față când nu mâncau suficient de repede.

Procurorii DIICOT au audiat, potrivit unor surse judiciare, patru copii, care au povestit cum erau chinuiți în centrul din cadrul proiectului social Projekt Maramureș.

Unul dintre tineri a povestit că nu a spus nimănui ce se intampla în centru deoarece regula era să nu dețină nimeni telefon, iar în primele patru luni nu aveau voie să-și contacteze familia. Atunci când vorbeau totuși cu familiile lor, ei erau supravegheați și nu puteau spune ce îndurau în centru.

sclavie

De asemenea, un tânăr a încercat să fugă pentru că a fost pus să muncească în condiții grele și, drept pedeapsă, a fost închis într-o cameră de pedeapsă aflată la o distanță de 5 minute de mers pe jos de centru.

Acolo, tinerii pedepsiți sunt închiși și nu pot merge nici la toaletă decât dacă bat la ușă și deschide supraveghetorul.

În privința activităților la care erau supuși tinerii, aceștia au spus că aveau program care începea la ora 8 dimineața și, până la ora 18, erau puși să care pietre, beton, lemne.

Altul a precizat că a fost lovit de mai multe ori fără motiv și a rămas 3 săptămâni la izolare pentru că a spus că nu mai poate lucra pentru că este prea obosit. Supraveghetorii l-au lovit până i-a curs sânge din nas.

sclavie

De asemenea, tinerilor care nu mancau suficient de repede li se lua farfuria din față. Cu toate astea, erau certați că sunt prea slabi și nu trebuie să arate că sunt supuși unor rele tratamente.

Tinerii nici nu au primit tratamente medicamentoase, deși ar fi trebuit și nici nu au mers la școală sau participat la activități educative. Unul dintre minori a povestit că a primit un tratament medicamentos în Germania pe care trebuia să îl urmeze și în România, însă supraveghetorii l-au confiscat.

Mai mult, o tânără a spus cum a fost pusă să rupă așchii de lemn cu mâinile, apoi să le aranjeze și să facă ordine. Toată ziua a trebuit să facă acest lucru.

sclavie

Când tinerii refuzau să lucreze, erau loviți deoarece, potrivit supraveghetorilor, munca era obligatorie. Unul chiar a încercat să se sinucidă, înghițind 30 de pastile găsite într-un sertar al supraveghetorilor sau a încercat să se taie cu o lamă pe brațe.

Unul dintre cetățenii germani suspectați în cazul de sclavie din Maramureș, bărbatul, a fost reținut. Este cea de-a patra persoană reținută în acest caz. Ambasada Germaniei din România a fost anunțată despre acest caz, anunță DGASPC Maramureș, copiii urmând să aibă parte de asistență socială până la preluare.

Mai multe percheziții au avut loc, marți, în Maramureș, la un grup infracțional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani, soț și soție. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante. Copiii erau ținuți în sclavie, umiliți și bătuți.

Budăi: Familiile copiilor se îndreaptă către România. Am trimis Corpul de Control

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat pentru Mediafax, că a trimis Corpul de Control la AJPIS, structură din cadrul Ministerului Muncii, care a acordat autorizație de funcționare programului din Maramureș, unde ar fi fost abuzați 4 copii. Ministrul a mai spus că familiile minorilor sunt în drum spre România.

„Autoritatea Națioală pentru Protecția Drepturilor Copilului a fost sesizată de către DGASPC Maramureș în datele de 23 și 26 august cu privire la situația a patru copii, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, pentru care DIICOT Maramureș a solicitat plasament în regim de urgență, datorită faptului că existau suspiciuni de victime ale traficului de minori. Faptul că autoritatea respectivă avea o autorizare de funcționare, sau acreditare din partea AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș, n.r.), așa cum era legislația atunci, nu înseamnă că ei nu trebuiau să respecte ulterior tot ceea ce înseamnă drepturile omului”, a declarat Marius Budăi, pentru Mediafax.

Ministrul Muncii a precizat că nu poate oferi mai multe informații deoarece există o anchetă în derulare, însă a subliniat că părinții minorilor care ar fi fost abuzați sunt în drum spre România.

„Cu ajutorul colegilor din Ministerul Afacerilor Externe și din Ministerul Justiției am luat legătura cu Ambasada Germaniei, care a luat legătura cu familiie copiilor, iar aceștia se îndreaptă către România. Este important de spus că acești copii au ajuns acolo în urma unor hotărâri judecătorești emise de o instanță din Germania. Eu am trimis Corpul de Control la AJPIS, care își va începe activitatea de control la Maramureș joi dimineață”, a mai precizat Budăi.

„În ceea ce privește furnizorul de servicii, din informațiile primite de la DGASPC Maramureș, reprezentanții Autorității Tutelare din Germania monitorizau plasamentul acestor copii prin vizite perioadice”, a completat ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția