Cazul Caracal. Fostul adjunct din IPJ Olt a venit din nou la sediul Poliției Române din Capitală / Fost polițist judiciar: Ar trebui sancționat pentru că n-a avut mai mulți informatori

Cazul Caracal. Fostul adjunct din IPJ Olt a venit din nou la sediul Poliției Române din Capitală / Fost polițist judiciar: Ar trebui sancționat pentru că n-a avut mai mulți informatori
Publicat: 04/09/2019, 14:28

Surse din cadrul Poliției au declarat pentru Mediafax că în cazul lui Nicolae Alexe s-a încheiat cercetarea disciplinară, acesta fiind chemat pentru a doua oară în fața Consiliului de Disciplină pentru audiere.

Nicolae Alexe a fost și marți la IGPR.

Pe 7 august, fostul adjunct din IPJ Olt, Nicolae Alexe, a fost audiat timp de aproape 6 ore la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), în dosarul pentru abuz în serviciu, deschis de procurorii structurii în cazul crimelor din Caracal.

Fostul adjunct al IPJ Olt este cel care a apelat la Remus Rădoi, patronul unei firme de pază, în noaptea în care era căutată Alexandra Măceșanu, pentru a-i cere informații cu privire la o mașină. Remus Rădoi spune că, din punctul său de vedere, Poliția nu a greșit cerându-i ajutorul, ba mai mult, trebuia să solicite sprijin din mai multe părți.

Procurorii Secției pentru anchetarea magistraților au început urmărirea penală in rem, faptele cercetate fiind abuz în serviciu în cazul de la Caracal, privind modul cum oamenii legii au instrumentat dosarul. Anchetatorii au efectuat audieri și au ridicat documente de la poliție, parchet și instanță.

Valeriu Șuhan, despre fostul adjunct din IPJ Olt: Ar trebui sancționat pentru că n-a avut mai mulți informatori

Valeriu Șuhan, fost polițist judiciar, spune despre fostul adjunct din IPJ Olt, Nicolae Alexe, cercetat pentru că a apelat la „Codiță” să afle detalii despre atacatorul Alexandrei Măceșanu, că în general Poliția acționează în acest fel, iar singurul reproș poate fi că avea prea puțini informatori.

„Am văzut niște luări de poziție în mass-media în legătură cu un ofițer care a ocupat o funcție importantă îm cadrul IJP Olt. Ba chiar, am văzut niște politicieni care deasemenea, exprimau păreri. Tonul general cu referire la acest ofițer era unul critic. I se reproșa că în noaptea în care parchetul dormea pe el în numele „drepturilor și libertăților cetățenești” în interpretare proprie, acest ofițer a luat legătura cu un localnic, bun cunoscător al infractorilor din Caracal și i-at fi cerut informații despre autoturismul dovedit ulterior a fi al lui Dincă. Ideea era că așa ceva compromite Poliția ca instituție și demonstrează fără putință de tăgadă în viziunea comentatorilor respectivi, legăturile vinovate dintre polițiști și interlopi. Ei bine, v-o spun pe șleau, asta e o așa mare prostie”, afirmă Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară

„Poliția are menirea principală de a culege informații din surse deschise și secrete, pentru a preveni infracțiuni, stări de pericol și pentru descoperirea cu celeritate, a făptuitorilor. A doua, Poliția desfășoară activități informativ-operative în cadrul căror cărora recrutează și dirijează informatori. A treia, Poliția nu este, sau nu ar trebui să fie, o anexă a Procuraturii. Cele două instituții au atribuțiuni distincte, diferite, iar cele comune se derulează potrivit legii, dar din perspectiva Poliției, în sensul și menirea sa reală, reprezintă doar o parte relativ mică din activitatea sa. Restul, partea importantă în sensul ducerii la îndeplinire a propriilor atribuții, e reprezentată de activitatea operativă.

A patra, pentru a fi eficientă, Poliția trebuie să cunoască și să stăpânească situația operativă din teritoriul de competență, adică teritoriul propriu-zis, populația, infractorii, persoanele cu potențial criminogen sau de pericol și să-și asigure potențialul i formativ pentru cunoașterea activității acestora și supravegherea lor. Acum, dacă cineva își închipuie că informatorii poliției se recrutează din rândul enoriașilor, al „ușilor de biserică, al oamenilor cinstiți care n-au nici în clin nici în mânecă cu nenorocirile puse la cale de nemernici, atunci ori e naiv, ori… neinformat. Nicio poliție din lumea asta nu ar exista fără rețea de informații, fără informatori. Ne place sau nu, aceasta este situația. Dacă ar fi după mine, ofițerul respectiv ar trebui sancționat pentru că nu a avut mai mulți informatori la care să apeleze și să-i „bage-n priză”, să le stoarcă informații. Sigur, pentru alții ipocrizia e mai la îndemână”, a mai spus Șuhan.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică