Catedrala Mântuirii Neamului NU ARE autorizație de securitate la incendiu. Sfințirea de duminică, PE RĂSPUNDEREA Patriarhiei. ISU a amendat constructorul cu 10.000 de lei

Catedrala Mântuirii Neamului NU ARE autorizație de securitate la incendiu. Sfințirea de duminică, PE RĂSPUNDEREA Patriarhiei. ISU a amendat constructorul cu 10.000 de lei
Publicat: 24/11/2018, 20:57
Actualizat: 25/03/2019, 20:35
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov precizează, sâmbătă, că organizatorul sfințirii de duminică a Catedralei Mântuirii Neamului este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfințire a Catedralei.
În prezent, construcția nu este finalizată, de aceea nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu, avertizează reprezentanții ISU, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, precizând că autorizația de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis de inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune, potrivit destinației declarată de beneficiar.
Pompierii recomandă celor aproximativ 50.000 de oameni așteptați să participe duminică la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului să nu țină sursele de foc în apropierea materialelor inflamabile, având în vedere că imobilul nu deține autorizație de securitate la incendiu.
Recomandările ISU București-Ilfov pentru cei care vor să asiste la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului:
– manevrați cu grijă sursele de foc și nu le țineți în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentație ale dumneavoastră sau ale celorlalți participanți;
– îmbrăcați-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopții;
– nu stați perioade lungi de timp în spații deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiți de afecțiuni cardiorespiratorii sau de alte afecțiuni a căror evoluție poate fi agravată de frig;
– nu expuneți copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;
– dacă simțiți disconfort sau acuzați probleme medicale adresați-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanță sau apelați numărul unic de urgență 112;
– nu blocați căile de acces și ieșire din zonă, respectați recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice și evitați zonele supra-aglomerate;
– nu vă deplasați pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;
– nu staționați lângă utilajele de construcție pentru a evita rănirile accidentale.

Aproximativ 20.000 de bucureșteni și peste 30.000 de pelerini din toată țara sunt așteptați, dunminică, la sfințire, au precizat pentru Mediafax, preoți apropiați de organizarea evenimentului.

Constructorul Catedralei Mântuirii Neamului a primit, vineri, o amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier.

„Sancțiunea a fost aplicată în conformitate cu prevederile articolului 19, litera Q din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile articolului 6.6.5 din Normativul tehnic nr. C300/1994 de prevenire și stingere a incendiilor pe durata executării lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora”, se arată în comunicatul de presă remis Mediafax de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

ISU București-Ilfov a înștiințat Mitropolia Munteniei și Dobrogei -Arhiepiscopia Bucureștilor că, în condițiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților, prin două adrese adresele transmise pe 22 și 23 noiembrie 2018.

„Întrucât, din punct de vedere tehnic, construcția nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un șantier care nu poate asigura 100% condiții de siguranță pentru un număr foarte mare de participanți, MAI a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie și poliție care vor acționa în zonă, pentru prevenirea oricărei situații de risc pentru populație”, precizează ISU București Ilfov.

ISU nu poate o emite o autorizație de securitate la incendiu decât în momentul în care clădirea este recepționată, situație care a fost transmisă reprezentanților Bisericii.

Evenimentul la care sunt așteptați peste 50.000 de oameni va avea loc, duminică, pe răspunderea Patriarhiei Române.

„Între Patriarhie și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a fost o informare făcută cu privire la faptul că se va întâmpla un eveniment, iar Inspectoratul a comunicat faptul că a luat la cunoștință și că, având în vedere că este o clădire la care nu este terminată recepția, organizatorul evenimentului își asumă întreaga resposabilitate pentru toate tipurile de evenimente care se pot întâmpla. Noi le-am dat un set de reguli și măsuri și le-am spus că evenimentul se organizează pe propria răspundere. În continuare, ei vor organiza evenimentul”, a declarat pentru Mediafax, Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București-Ilfov.

Nu este exclus ca, pe durata evenimentului de duminică, să existe și un control, iar – dacă este cazul – inspectorul care va merge în zonă poate aplica amenzi. Legea 307/2006 prevede faptul că punerea în funcțiune a acestor clădiri fără obținerea avizului sau a autorizației la incendiu se sancționează cu amendă între 2.500 și 5.000 de lei.

„Este aceeași situație ca la Arena Națională. Au fost organizate acolo evenimente cu asumare și s-au dat amenzi„, a precizat Daniel Vasile.

Angajații Inspectoratului au fost în recunoaștere în zona Catedralei Mânturiii Neamului, pompierii au fost pe teren și au verificat modul în care se vor desfășura activitățile în ziua respectivă. Duminică, ISU va organiza un dispozitiv de intervenție, în caz că se întâmplă ceva.

Catedrala Mântuirii Neamului 20 noiembrie 2018

„Având în vedere evenimentul, Patriarhia a notificat și Jandarmeria, toate evenimentele cu grad ridicat de risc sunt gestionate de Jandarmerie. Jandarmeria a solicitat ISU să realizeze un dispozitiv de intervenție și să fie prezentă în dispozitiv în ziua de duminică, între anumite intervale orare. Noi o să avem un dispozitiv de intervenție, cu mașini de stingere, ambulanțe SMURD, având în vedere numărul ridicat de participanți”, a completat Daniel Vasile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația