Cât costă COȘUL MINIM lunar al unei familii. CINC a stabilit nivelul de TRAI REZONABIL

Publicat: 17/01/2019, 09:33
Actualizat: 25/03/2019, 21:49

Pentru un trai rezonabil, valoarea coșului minim lunar al unei familii a fost stabilită la 2.100 de lei, dacă locuiește în mediul rural, și la 2.600 de lei, dacă locuiește la oraș, stabilește o decizie a Comisiei de Insolvență la Nivel Central (CINC).

Atât poate cheltui o familie cu doi adulți și doi copii, dintre care unul sub 14 ani, în caz de insolvență, potrivit Deciziei nr. 7/2018 a CINC, care a intrat în vigoare de miercuri, 16 ianuarie.

Valoarea coșului minim lunar de consum diferențiat pentru datornicul din oraș și familia acestuia în procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvență este de: 797 de lei pentru fiecare adult; 587 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani; 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

În aceeași situație, valorile sunt mai mici pentru cei din mediul rural, respectiv de: 644 de lei pentru fiecare adult; 473 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani; 339 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

La calcularea acestor sume CINC a luat în calcul sumele și cheltuielile oferite de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), nu cele oferite de Institutul Național de Statistică (INS), cea din urmă stabilind valori mai mici. Statistica a calculat un coș minim lunar pentru o familie de la oraș de 2.299 de lei, iar pentru una din mediul rural de aproape 1.494 de lei.

„Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor, deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa. Valoarea coșului minim lunar de consum se stabilește diferențiat pentru procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor/procedura simplificată de insolvență și procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active. Valoarea coșului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectării drepturilor, libertăților fundamentale și demnității umane ale debitorului și ale persoanelor cărora acesta le asigură ori le datorează, în condițiile legii, întreținere în mod curent”, prevede Decizia nr. 7/2018 a CINC.

În plus, structura și componența familiei debitorului se stabilesc prin includerea în aceasta a persoanelor cărora debitorul le are în întreținere în mod curent și a persoanelor care conviețuiesc cu debitorul sau care contribuie la prestarea întreținerii, conform actului normativ citat.

„Valoarea coșului minim lunar de consum pentru debitorul aflat în procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active este egală, indiferent dacă trăiește în mediul urban sau rural, cu valoarea salariului minim brut pe economie așa cum este prevăzut de legislația în vigoare pentru orice persoană angajată conform prevederilor Codului muncii în funcție de vechime sau nivelul studiilor realizate”, precizează Decizia nr. 7/2018 a CINC.

Acest coș minim poate fi suplimentat, astfel încât să îi fie asigurate debitorului toate cheltuielile necesare pentru: nevoile locative (utilități și servicii); necesitățile alimentare; necesitățile medicale; învățământ și instruire, inclusiv pentru cursuri de recalificare; transport către locul de muncă, instituții de învățământ și medicale; îmbrăcăminte și oricare alte cheltuieli necesare pentru traiul rezonabil; asigurările obligatorii; amenzi; obligațiile legale sau convenționale de întreținere, ultimele neputând depăși un prag de cinci salarii medii pe an.

De asemenea, actul normativ citat subliniază că aceste sume în plus nu pot fi eșalonate sau reduse, ci adăugate valorii coșului minim lunar de consum.

CINC a stabilit valorile cheltuielilor din cadrul coșului minim lunar de consum pentru familiile din mediul urban și rural ținând cont de rata inflației și salariul minim pe economie prevăzut de la 1 ianuarie 2019.

„Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizează valoarea coșului minim lunar de consum stabilită de către Comisia de Insolvență la Nivel Central pe baza studiului realizat de către grupul de lucru pentru elaborarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, constituit din reprezentanți ai: Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Institutului Național de Cercetări Economice «Costin C. Kirițescu» al Academiei Române, Comisiei Naționale de Prognoză, Institutului Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale, Institutului de Cercetări pentru Calitatea Vieții al Academiei Române, Institutului Național de Statistică și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor”, menționează Decizia nr. 7/2018 a CINC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația